Politika faizi değişmedi

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'te sabit tuttu.
    
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları açıklamasında, kurulun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi.


TCMB Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kısa vadeli faizleri ve faiz koridorunu sabit bırakırken, TL yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulabilecek oranı artırdı.

Enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli duruş gerektirmekte olduğuna dikkat çeken TCMB, bu çerçevede küresel ekonomiye dair belirsizlikleri de göz önüne alarak, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağı söyledi.

PPK açıklamasında şöyle denildi;

"Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir.Yurt içi nihai talep beklenen doğrultuda ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilemekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

"Kurul, enflasyonu etkileyen unsurlardaki olumlu gelişmelere bağlı olarak yılsonu enflasyon tahmininin sınırlı oranda aşağı çekilebileceğini ifade etmiştir. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizlikleri de göz önüne alarak, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

"Ayrıca Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlukarşılıkların döviz cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulmuştur.

"Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

"Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Piyasayı nasıl etkiledi?
 

[PAGE]



Piyasayı nasıl etkiledi?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Merkez Bankası PPK kararları sonrasında gelen 2. seansa sınırlı da olsa düşüşle başladı. İMKB 100 endeksi 2. seansa ilk seans kapanışına göre 42,72 puanlık düşüşle 62.572,01 puandan başladı. İMKB'de hisse senetleri ilk seans kapanışına göre ortalama yüzde 0,07 oranında değer kaybederken, önceki gün kapanışına göre ise 127,08 puan ve yüzde 0,20 oranında yükseliş kaydetti.

VOB'da endeks kontratları sınırlı satıcılı

 VOB'da 30 Ağustos 2012 vadeli endeks kontratı PPK kararları sonrası sınırlı satış baskısıyla 76.600 seviyelerine geriledi. Endeks kontratı İMKB'nin ilk seans kapanışından sonra yükselişe geçerek PPK kararlarını 76.725 puandan karşılamıştı.

Gösterge tahvil faizi düşüşe devam ediyor

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi Merkez Bankası PPK'nın kararları sonrasında düşüşüne devam ediyor. PPK kararlarını yüzde 7,80 seviyelerinden karşılayan gösterge tahvilin bileşik faizi kararın ardından yüzde 7,74'e kadar geriledi. Bu dakikalarda yüzde 7,75 seviyesinden işlem gören gösterge tahvilin bileşik faizi için analistler, 7,75 seviyesinin destek olduğunu, buranın kırılması durumunda 7,70 ve 7,65 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyorlar.

Döviz

Kararın açıklanması ardından ilk tepki olarak 1.8040'tan 1.7990'a kadar gerileyen dolar/TL, saat 14:23'te 1.8028 seviyesindeydi.  Sepet bazında TL 2.0119'dan 2.0064'e kadar geriledikten sonra aynı saat itibariyle 2.0091 seviyesinden işlem görüyordu.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.







 

Meclis'te kavga: Vekiller birbirine girdi Borsa günü düşüşle tamamladı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı THY’den tatilcilere yüzde 40 indirimli uçuş fırsatı!