Piyasalarda kayıplar arttı
Güne negatif başlamasına karşın enflasyon verisinin beklenenden iyi gelmesiyle bir miktar toparlanan yurtiçi piyasalar, akşam saatlerinde yeniden artan satışlarla kayıplarını artırdı.
Abone olApple'ın kâr uyarısı ve Asya piyasalarındaki sert satışların yen/TL işlemlerinde stop loss emirlerini tetiklemesiyle dün gece saatlerinde illikit piyasada 5.70 seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL, bu sabah 5.40 seviyesinde güne başladıktan sonra gün içinde 5.40 - 5.50 bandında dalgalandı. Kur, akşam piyasaların kapanış saatlerine doğru yeniden yukarı yönlü hareketlendi ve 5.60'a yaklaştı.
Gece 5.72 seviyesini gören dolar/TL bu sabah güne 5.40 civarında başladıktan sonra enflasyonun beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesiyle yönünü aşağı çevirse de bunda başarılı olamadı. Kur, özellikle öğleden sonra gerçekleşen hızlı yükselişle 5.5860'a kadar çıktı. Bu seviyeden bir miktar geri gelen kurda işlemler saat 17:40'ta 5.55 civarında geçiyordu. Aynı saatte euro/TL ise 6.32 seviyesinde bulunuyordu.
Borsa 88.000 puanın altına indi
Yıla kötü başlayan ve bugün de negatif seyrini sürdürerek açılan Borsa İstanbul, enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından pozitif tarafa geçerek 89.500’e kadar yükseldi.
Ancak, global piyasalarda satış baskısın devam etmesi ve döviz piyasasında yükselişin hız kazanması BİST 100’de satışların yeniden ağırlık kazanmasına neden oldu ve endeks 88.000 puanın altına indi. BİST 100, günü 1465 puan, yüzde 1,65 kayıpla 87.399 seviyesinden kapattı.
Böylece endeks 17 Ağustos 2018 tarihinden beri en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
Tahvil faizlerinde önemli bir değişim yok
Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.55, valörde son işlemde yüzde 16.69 olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 16.61, valörde saat 1652'de son işlemde yüzde 16.72 seviyesindeydi.
Dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.87 olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 19.82, valörde saat 1652'de son işlemde yüzde 19.71 seviyesindeydi.
Yatırımcıları korku sardı
Apple'ın satış tahminini düşürmesi küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağına dair endişeleri artırarak, aralarında Japon bireysel yatırımcıların da bulunduğu yüksek getirili gelişmekte olan ülke paralarına yatırım yapan piyasa oyuncularını korkuttu. Yatırımcıların güvenli liman olarak algılanan tahviller ve daha az riskli varlıklara yönelmesi sonucu tatil dolayısıyla işlem hacminin düşük olduğu döviz piyasalarında "ani çöküş" yaşanırken, yen, birkaç saniye içinde başlıca para birimleri karşısında yükseldi.
Bankacılar, illikit piyasada Asya piyasası kaynaklı işlemlerin günlük işlem hacmi "birkaç milyar dolar olan bir piyasada birkaç milyon dolar hacim" ile gerçekleştiğini belirttiler.
Yılın ilk iki gününde küresel olarak riskten kaçış eğiliminin çok kuvvetli olduğunu belirten bankacılar, bunda küresel büyüme endişeleri, ABD faiz artırım hızı ve ticaret savaşlarının etkili olduğunu belirtiyor.
Bu çerçevede küresel satış baskısının hangi kuvvette devam edeceği de TL'nin seyri açısından belirleyici olacak.
"Türkiye için olumsuz işaret"
Rabobank Stratejisti Piotr Matys, dolar/TL'de 5.45-5.46 seviyelerinin izlendiğini, bu seviyelerin üzerinde kalması halinde Türkiye için olumsuz bir işaret olacağını söyleyerek, "Küresel olumsuz havanın dışında acil yapılması gereken yapısal reformlar yerine Türkiye'nin Mart'taki seçimler öncesinde mali teşvik açıklayabileceğine dair artan endişeler dolar/TL'de sert hareket tetiklenebilir. Bir diğer unsur ise TCMB'nin enflasyonun yavaşlamasının ardından prematüre bir faiz indirimine gitmesi olabilir" dedi.
Matys, yüksek faizlerin TL'nin ana desteği olduğunu ve piyasa algısının kırılgan olduğu bir ortamda faiz indirmenin ters etki yaratacağını söyleyerek, "TCMB sabırlı olmalı ve faizleri kademeli olarak düşürmeden önce gelişmekte olan piyasalara yönelik algı önemli ölçüde iyileşene kadar beklemeli" dedi.
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim'de yüzde 25.24 ile gördüğü zirvenin ardından hükümetin enflasyonla mücadele kapsamında aldığı önlemlerin etkisiyle 2018 yılını yüzde 20.3 seviyesine geriledi.
Aralık ayı verisinin ardından ekonomistlerin bir kısmı ilk çeyrekte TCMB'den faiz indirimi beklerken, bazı ekonomistler de baz etkisiyle sene başlarında enflasyonun yüzde 20'nin üstünde seyredebileceğini bu nedenle Nisan'dan önce faiz indirimi beklemediklerini söylüyorlar.