Piyasalara darbe!
Yurtiçi piyasalar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası en büyük kaybı yaşıyor.
Abone olBorsa İstanbul (BİST), Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmesinin ardından 15 Temmuz darbe girişimi sonrası en sert düşüşü yaşıyor.
Yüzde 4,4 düşüşle haftaya başlayan BIST 100 endeksi, açılış sonrasında gelen alımlarla hafif de olsa artış kaydetmesine karşın günün ilk yarısında yüzde 4,12 değer kaybederek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 76.471,27 puandan girdi. BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 3.285,18 puan gerilerken toplam işlem hacmi 2,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
BIST 100 endeksi, ilk yarıda en düşük 76.148,33 puanı gördü ve 76.500 seviyelerinde dengelendi. Günün ikinci yarısında bu seviyelerdeki seyrini sürdüren endeks, saat 15:57 ittibariyle yüzde 4,06 kayıpla 76.520 puandan işlem görüyor.
Dolar geri çekiliyor
Not indiriminin ardından diğer varlık sınıflarında da kayıplar görülüyor. Cuma günü 2.95'li seviyelerde bulunan dolar/TL 3 seviyesinin üzerini gördükten sonra yeniden düşüşe geçti. Gün içinde 2,9747 lirayı gören kurda işlemler bu seviyelerde devam ediyor.
Analistler, Moody's'in değerlendirmesinin ardından piyasalarda oluşan negatif havanın ilk etkilerinin atlatıldığını belirterek, tahvil, döviz kuru ve borsalarda yeni seviyelerde dengelenmenin günün ikinci yarısında da devam edeceğini ve yatırımcıların uluslararası piyasalara odaklanacaklarını kaydediyor.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 76.000 ve 75.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu dile getiren analistler, olası toparlanmalarda 77.700 seviyesinin direnç konumuna geleceğini ifade ediyor.
Para çıkışı bekleniyor
Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabildikleri için Moody's not indirimi sonrası Türk varlıklarından para çıkışı bekleniyor.
Moody's tarafından yapılan not indiriminin ardından Türkiye'nin sadece bir kuruluştan yatırım yapılabilir düzeyde kredi notu bulunuyor.
JPMorgan tarafından Temmuz ayında yayımlanan bir raporda, yatırım yapılabilir notun kaybedilmesi halinde Türkiye'nin devlet ve şirket tahvillerinde yaklaşık 10 milyar dolar tutarında satış görülebileceğini belirtmişti. Bunun yanı sıra kredi notu indirimi şirketlerin borçlanma maliyetlerinde artışa ve yatırımlarda da yavaşlamaya neden olabilir.
Piyasalar hafta ortasında sakinleşir
Uzmanlar hisse senetleri piyasasında ilk satışların ardından piyasaların hafta içinde istikrar kazanacağını düşünüyorlar.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürdü.
Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, ilk tepki olarak satışların ardından endeksin 75,250 düzeyinde tutunup tutunamayacağının izleneceğini belirterek, "Kendi iç yönetmelikleri gereği bir grup yabancı Türkiye'den çıkmak zorunda kalacak. Ancak en az bu kadar parasal büyüklüğe sahip ve şu ana kadar pozisyon açarken Türkiye'yi ikinci planda bırakan bir yabancı grubu için de fiyatlamalar daha cazip olacaktır" dedi.
Bazı uzmanlar ise kredi notu indirim kararının geçen hafta ABD'de faizlerin öngörülenden daha yavaş artacağını gösteren Fed toplantısı sonrası yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara tekrar ilgi gösterdiği bir dönemde alınması nedeniyle satışların sınırlı kalabileceğine dikkat çekiyorlar.
Özel bir kurumda hisse senedi işlemcisi, "Geçen hafta Fed kararının ardından Türkiye'de pozisyonu olan bazı fonların endeks genelinde alım yaptığını, ağırlık artırdığını gördük.
Moody's kararı sonrası elbette sert kayıplar yaşanacaktır, ancak birkaç günlük döneme bakacak olursak gelişen ülkelere ilginin nispeten yüksek olduğu bu eğilim korunursa piyasaların istikrar kazanacağını öngörüyorum" dedi.