Piyasalar satış baskısı altında açıldı
Yurtiçi piyasalar, küresel harekete paralel olarak negatif açılış gerçekleştirirken, dolar 3 liranın üzerine çıktı, borsa düşüşü sürdürerek açıldı.
Abone olBankacılık sektörüne yönelik endişelerin etkisiyle küresel borsalarda satıcılı seyir gözlenirken, yurtiçi piyasalar da güne negatif seyrini sürdürerek başladı.
Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 393 puan düşüşle 76.682 puandan açıldı. Açılışta, BIST 100 endeksi 393,99 puan azalırken bankacılık endeksi yüzde 0,78, holding endeksi yüzde 0,35 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,48 ile madencilik, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.
Dün dolar/TL'nin uluslararası piyasalarda doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına paralel 3 seviyesinin üzerini test etmesinin negatif etkilediği BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,76 değer kaybıyla 77.076,80 puandan tamamlamıştı.
Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise yoğun haber ve veri akışının takip edileceğini belirterek, Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin tüm dünya pay piyasalarını olumsuz etkilediğini ve yatırımcıların risk iştahını azalttığını ifade ediyor.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 76.000 ve 75.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu dile getiren analistler, olası yükselişlerde 77.700 seviyesindeki direncin güçlendiğini kaydediyor.
Dolar 3 liranın üzerinde
Dolar/TL, dün gün içinde 3.01'e kadar yükseldikten sonra günü 2.9975 civarında tamamladı. Kur bu sabah saatlerinde ise 3.0006/3.0008 seviyesinde işlem görüyor.
Dün akşam 3.1650 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1818/3.1838; 3.3460 civarında olan euro/TL ise 3.3643/3.3645 seviyesinde bulunuyor.
Altın - petrol
Altın fiyatları dünya borsalarındaki düşüş ve riskten kaçışa paralel olarak bir miktar toparlanma yaşıyor. Bu sabah itibariyle altının ons fiyatı 1323,62 dolardan işlem görüyor. Buna karşın, altın fiyatları haftalık bazda yüzde 1'in üzerinde kayıp yaşıyor.
Petrol fiyatları ise OPEC ülkelerinin sekiz yıldır ilk defa uzlaştıkları üretim azaltma kararını takiben iki günde yüzde 7'ye varan yükseliş kaydettikten sonra, uzlaşının küresel arz fazlasında belirgin bir düşüş yaratmayacağına dair şüphelerle bugün geriledi.
Brent petrolü bu sabah 48.82 dolar, ABD hafif petrolü 47.51 dolardan işlem görüyor.
Küresel piyasalarda son durum
ABD borsalarının bankacılık sektörüne yönelik endişelerin etkisiyle dünkü seansı ekside kapatmasının ardından Asya borsaları da Deutsche Bank kaynaklı endişelerin finans hisselerinde yarattığı baskı nedeniyle ekside seyrediyor.
Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisseleri, bankanın bazı hedge fund müşterilerinin banka üzerinden tuttukları pozisyonları kapattıklarını ve nakit paralarını çektiklerini iddia eden haberin ardından geriledi.
Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank ise düşük faiz oranları, zayıf kârlar ve internet bankacılığına kayışın etkisiyle 9,600 çalışanının işine son verecek ve temettü dağıtımını askıya alacağını duyurdu.
Müşterileri adına izinsiz hesap açtığı için para cezası alan ABD'li banka Wells Fargo'nun yöneticisinin ise siyasetçilerin sert sorularına maruz kalması da ABD borsalarında dünkü kayıpların artmasına katkıda bulundu.
Piyasaların gündemi
Bankacılar, küresel piyasalardaki ve petrol fiyatlarındaki seyrin yakından takip edileceğini belirtiyo. Veri olarak ise, ABD'de açıklanacak kişisel gelirler, çekirdek PCE, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecek.
Öte yandan Deutsche Bank'a ilişkin devam eden endişeler piyasalardaki satış basılarını tetikleyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisseleri, bankanın bazı hedge fon müşterilerinin banka üzerinden tuttukları pozisyonları kapattıklarını ve nakit paralarını çektiklerini iddia eden haberin ardından geriledi. Bu durum hedge fonların karşılıklı işlem yaptığı kişilerin bankayla iş yapmaktan kaçındığına işaret ediyor.
Banka hakkındaki endişelerin temelinde ise, ABD Adalet Bakanlığı'nın usulsüz konut kredisine dayalı menkul kıymet satışları nedeniyle bankaya verdiği 14 milyar dolarlık ceza bulunuyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), 2008 yılından bu yana ilk defa üretimin sınırlandırılması anlaşmasına varması ise petrol fiyatlarını ve piyasaları etkileyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış başta petrol ihracatçıları olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarına olumlu yansısa da, Türkiye'nin enerji maliyetlerini artırması nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.
Moody's sonrası ise büyük fonların Türkiye'ye ilişkin hareketleri izleniyor.
Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.