Piyasalar küresel gelişmeleri izledi

Piyasalarda resmi tatilin ardından küresel ve jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam edildi.

Abone ol

Kurban Bayramı'nın ardından haftanın tek iş gününü düşük hacimle tamamlayan kur, ABD verileri ile yönünü yukarı çevirdi.

Piyasalarda Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun nasıl devam edeceği ve ne kadar süreceği yakından izlenirken, önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı da piyasalarda yakından takip ediliyor.

Kur, Türkiye piyasalarının tatil olduğu dört günde anlamlı bir değişim göstermezken; bankacılar, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin bir süre sonra tamamlanabilecek olmasının da özellikle cuma günleri piyasalarda baskı unsuru olarak ön plana çıkacağını belirtiyorlar.

Güne 2.97 civarında başlayan dolar/TL saat 17.50'de 2.9796/2.9806 seviyesinde işlem gördü.

Bu sabah güne 3.1550 civarında başlayan sepet bazında TL aynı saatte 3.1540/3.1554; 3.3450 civarındaki euro/TL ise 3.3448/3.3464 seviyesinde bulunuyor.

ABD'de tüketici fiyatları ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 0.2 ile beklentilerin üzerinde artarak, Fed'in bu yıl içinde faiz artırmasına imkan verecek şekilde enflasyonun yükselmeye devam ettiğini gösterdi.

Reuters anketine katılan uzmanlar tüketici fiyatlarının ağustosta yüzde 0.1 artacağını düşünüyorlardı.

ABD verisi kurdaki yükselişin ana nedeni oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi "Hacimler normal günlere göre düşük kaldı. Önümüzdeki hafta Fed ve TCMB'nin faiz kararları var. Her karar da önemli. Ancak Moody's'in başlatmış olduğu not gözden geçirmesinin artık tamamlanma tarihi yaklaştı. Kararın yakın bir tarihte hatta belki bugün gelebilecek olması risk unsuru olarak piyasalara yansıyor" dedi.

Moody's'in kredi notu gözden geçirmesini 18 Temmuz'dan itibaren en fazla 90 gün içinde tamamlaması gerekiyor. Bu da açıklamanın en fazla 1 ay içinde yapılması gerektiği anlamına geliyor.

Suriye operasyonu

Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun nasıl şekilleneceği ve operasyonun Rakka'ya uzaması ihtimali piyasalarda takip edilen bir diğer önemli unsur olmaya devam ediyor.

Hem Rakka'ın IŞİD'in en önemli merkezlerinden biri olması, hem de Rakka ile Türkiye arasında Suriyeli Kürt milislerin bulunmasının yarattığı endişeler piyasalarda baskı yaratan unsur olmaya devam ediyor.

Analistler Türkiye'nin Suriye operasyonunda şu ana kadar büyük bir zaiyat vermemesine karşın, operasyonların kalıcı ve daha geniş bir arazide sürdürülmesi olasılığının bu durumu değiştirebileceğinden endişe ediyorlar.

Beklentilerin altındaki ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından tahvil bono getirilerinde başlayan düşüş eğilimi de küresel piyasalardaki bozulma ve iç gündemdeki endişelere rağmen kısmen de olsa devam ediyor.

Enflasyondaki düşüşün TCMB'nin faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği beklentisi özellikle kısa vadeli tahvil getirilerinde daha belirgin bir düşüş eğilimini beraberinde getiriyor. Düşüş eğilimi zaman zaman kar satışlarıyla duruluyor.

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz 9 Eylül'de spot kapanışta ortalama yüzde 9.68 valörde son işlemde yüzde 9.76 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.74 valörde son işlem yüzde 9.78 seviyesinden gerçekleşti.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz ise 9 Eylül'de spot kapanışta yüzde 9 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.92 oldu.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı hayatını kaybetti 30 Ağustos Zafer Bayramı hangi güne denk geliyor? İstanbul Boğazı gemi trafiğine açıldı Ali Yerlikaya paylaştı: İstanbul'da 2 organize suç örgütüne operasyon