Petrol üretimi alarm veriyor
Bu yıl petrol fiyatlarının varil başına 50 ila 60 dolar seviyelerinde olması durumunda, Kuzey Amerika’daki petrol firmalarının arama-üretim harcamalarının yüzde 30 düşeceği belirtiliyor
Abone olDIŞ HABERLER
Petrol fiyatlarının, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizayonu’nun (OPEC) üretimi düşürmekten kaçınması ve küresel arz fazlası ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 gerilemesi üretim üzerinde enerji üretimini ve projelerini vurmaya başladı. Birçok şirket projelerini ertelemeye ya da rafa kaldırmaya başlarken ekonomistler enerji şirketlerinin iflasa sürüklenebileceği uyarısı yapıyor. Merkezi İngiltere ve ABD’de bulunan bankacılık ve finansal araştırma şirketlerince hazırlanan raporlarda, petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesinin altında kalması durumunda, arama-üretim harcamalarının bu yıl ciddi oranda azalacağı öngörüldü. Dünyanın önde gelen bankalarından Barclays ve finansal araştırma şirketlerinden Cowen and Company tarafından petrol fiyatlarındaki düşüşün üreticilere yönelik etkisine ilişkin rapor hazırlandı.
K.Amerika’da harcamalar yüzde 30 azalır
Barclays’ın 225 petrol şirketini incelediği “2015 Küresel Arama-Üretim Harcamaları Görünümü” adlı raporda, bu yıl petrol fiyatlarının varil başına 50 ila 60 dolar seviyelerinde olması durumunda, Kuzey Amerika’daki petrol firmalarının arama-üretim harcamalarının yüzde 30 düşeceği belirtildi.
620 milyar dolar düşüş bekleniyor
Raporda, Brent türü ham petrolün varil başına fiyatının 70 dolar olması durumunda arama-üretim harcamalarının dünya genelinde bu yıl 620 milyar dolar azalacağı, Ortadoğu’da ise yüzde 14,5 artacağı tahminine yer verildi.
Merkezi ABD’de bulunan Cowen and Company adlı finansal araştırma şirketinin 476 petrol şirketini incelediği “Arama-Üretim Harcamaları Araştırması” adlı raporda da petrol üreticilerinin harcamalarının 2015’te dünya çapında yüzde 17 azalarak toplamda 571 milyar dolara gerileyeceği kaydedildi. Raporda, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar gibi Ortadoğu’daki petrol şirketlerin arama-üretim harcamalarında düşüşün aksine artış olacağı kaydedildi.
Geçen haftalarda, Exxon- Mobil, ConocoPhillips, Chesapeake Energy, Apache Corporation, Marathon Oil, Continental Resources, Marathon Oil ve Linn Energy gibi ABD’li büyük enerji şirketleri, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2015 yılı için yatırım harcamalarını azaltacaklarını duyurmuştu.
40 dolar kaya petrolünü engeller
Finans kuruluşu Goldman Sachs, petrolün kaya petrolü yatırımlarının engellenmesi için yılın ilk yarısında varil başına 40 dolara yakın seviyeden işlem görmesi gerektiğini belirtti. Goldman Sachs, ABD petrol fiyatlarının kaya petrolü yatırımlarının engellenmesi için yılın ilk yarısında varil başına 40 dolara yakın seviyeden işlem görmesi gerektiğini belirtti. Goldman, OPEC’in piyasayı dengelemek için petrol üretimini düşürmeyeceği yönünde tahminde bulunuyor. ABD’nin kaya petrolü patlaması ile birlikte 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştiriyor. Teksas’taki Eagle Ford ve Kuzey Dakota’daki Bakken dahil olmak üzere bazı bölgelerde kaya petrolü üretimi sürüyor. Goldman raporunda, “Piyasa yeniden dengelenene kadar tüm sermayeyi kenara çekmek ve kaya petrolüne yatırımları azaltmak için fiyatların uzun bir süre düşük kalması gerektiğini düşünüyoruz" denildi.
Enerji sektöründe iflaslar yaşanabilir
Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği’nin (EBES) 15. Konferansı’na katılan ekonomistlere göre; petrol fiyatlarındaki düşüş ve ECB'nin olası müdahalesi dünya ekonomisini olumlu etkiler ancak enerji sektöründe iflaslar yaşanabilir.EBES’in 15. Konferansı Portekiz'de yapıldı. Konferansta ekonomistler arasında yapılan tartışmalara göre petrol fiyatlarındaki düşüş ve ECB’nin olası müdahalesi dünya ekonomisini olumlu etkiler ancak enerji sektöründe ifl aslar yaşanabilir.
1.5 trilyon $ cepte kalacak
IHS Global Insight Asya Pasifik baş ekonomisti Rajiv Biswas’ın yaptığı çalışmaya göre, keskin düşüş 1,5 trilyon dolar büyüklüğünde bir paranın global petrol üreticilerinden petrol ithalatçısı ülkelere transferine yol açacak. Biswas’a göre petrol fiyatlarındaki düşüşten en kazançlı Asya Pasifik bölgesi ulaştırma sektörü çıkacak.
Suudi Prens: Petrol 100 doları bir daha görmez
Petroldeki yüzde 50’lik gerilemenin negatif etkisinin derin ve kapsamlı olduğunu söyleyen Suudi Arabistan Prensi El Velid Bin Talal, ABD ve Suudilerin Rusya´ya baskı yapmak üzere petrol fiyatlarını düşük tutma konusunda anlaştıkları iddialarını “saçma” olarak niteledi ve “Suudi Arabistan ve Rusya burada aynı yatağa girmiş durumda, Her ikisi de eşanlı olarak zarar görüyor. dedi.
Üretim seviyesine destek verdi
Bin Talal, hükümete birçok yönden katılmamasına karşın üretimi halen bulunduğu seviyede tutma kararlarını desteklediğini söyleyerek “Eğer arz bulunduğu seviyede kalırsa talep cılız kalır, petrol fiyatlarının daha da aşağı gideceğine inanmalısınız. 100 dolar seviyesini bir daha asla göreceğimizi sanmıyorum. Bir yıl önce 100 doların üstünde bir petrol fiyatının yapay olduğunu söylemiştim” dedi.
Goldman korkuttu, brent 48 doların altına düştü
Banka, stokların bu yılın ilk yarısında yükseleceği öngörüsünde bulunarak küresel gösterge petrol fiyatları için tahminlerini düşürdü. Goldman analistlerinden Jeffrey Currie’e göre aşırı stok ve tanker kapasitesi, piyasanın arz fazlası ile geçmiştekinden çok daha uzun bir süre işleyebileceğine işaret ediyor. Goldman’a göre 3 ay içerisinde WTI petrol varil başına 41 ve Brent petrolü 42 dolardan işlem görecek. Goldman’ın ilk çeyrek için önceki tahmini WTI petrol için varil başına 70, Brent petrolü için ise 80 dolar seviyesinde idi. Banka6 ay içinde ise WTI petrolünün 39 dolara, 12 ay sonra 65 dolar olacağını öngördü. Brent için altı ve 12 aylık tahminlerini ise sırasıyla 43 ve 70 dolara rezive etti. 2015 yılı ortalama fiyat tahmini 83.75 dolardan 50.40 dolara indirildi. WTI için yıllık ortalama beklentisi ise 73.75 dolardan 47.15 dolara düştü. Petrolün varil başına fiyatı Goldman’ın tahminlerini düşürmesinde sonra düşüşünü hızlandırdı. Şubat teslimi Brent’in fiyatı Nisan 2009'dan bu yana ilk kez 48 doların altına indi. WTI petrolünün fiyatı da 47 doların altına geriledi.