“Nasdaq teknolojisi ile yatırımcı profili değişecek"
Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, eylül ayında geçiş yapılacak yeni yazılım ile geleneksel yatırımcı tipinden daha profesyonal yatırımcıya dönüşüm yaşanacağını söyledi
Abone olJÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
BORSA / FİNANS SERVİSİ - Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, Borsa İstanbul’un Nasdaq ile stratejik ortaklığı çerçevesinde eylül ayında devreye girecek olan yeni yazılım ile sermaye piyasalarının yeni bir döneme gireceğini kaydetti. Sermaye Piyasası Kanunu ile önemli bir sürece giren piyasanın, Nasdag ile yapılan stratejik ortaklık doğrultusunda teknolojik anlamda yeni bir başlangıç yapacağını ifade eden Ayışık, böyle yatırımcı profilinin de değişeceğini; geleneksel yatırımcı tipinden daha profesyonal yatırımcıya dönüşüm yaşanacağına dikkat çekti. Ayışık, daha büyük hacimlerin, daha güçlü marjların döndüğü, algoritmik emirlerin vurgulandığı, değişik portföy yönetim tekniklerinin kullanıldığı çok farklı bir yapıya doğru bir dönüşüm olacağına değinerek, ilk etapta Endeks 30 ila 50 hisselerinde hacimlerin artacağını söyledi.
Ayışık, bu değişik sürecini şöyle anlattı: “Borsa İstanbul’da çok önemli yatırımlar yapıldı; veri merkezi ve kolakasyon gibi. Şuanda kolakasyon hizmeti veren tek kuruluş Gedik Yatırım. Yüksek frekanslı emirler, algoritmik emirler gibi profesyonel işlemler yapan yeni yatırımcılar geliyor. Eylül ayından sonra bu tarz işlemler artacak. Bu yüksek frekanslı emirler hemen olmasa da ileride işlem hacmini artıracak. 6 bin olan emir sayısı 100 binlerin üzerine çıkacak. Önümüzdeki 3 yıl farklı Borsa yapısı ve işlem hacimleri göreceğiz. Bundan sonra sermaye piyasalarında 15 yıl öncesi ve sonrası olarak ayrım yaşanacak.” Ayışık, ayrıca bu yapının halka arzları da olumlu etkileyeceğine değindi.
Yatırım bankacılığı için yol haritası
Gedik Yatırım olarak da bu sürece hem teknolojik anlamdaki yatırımlarla hem de şirket değişimi olarak hazırlandıklarını kaydeden Ayışık, “Gedik’in misyonunda yatırımcı odaklı olmak ve değer sağlamak var. Bu yatırımları misyonumuz için yaptık. Kurumsal kimlik çalışmalarımız doğrultusunda; yatırımcı ne istiyor? Anketleri yaptırdık. Sektörün en büyük sorunu yatırımcı sayısındaki azalma ve sektörün büyümemesi. Jenerasyonlar değişiyor, teknolojik imkanlar değişiyor. Bu anlamda yatırımcıyı anlamaya çalıştık” diye konuştu.
Gedik Yatırım olarak yatırım bankacılığı yol haritasını hedefl ediklerini ve bu doğrultuda da son 1 yıldır kurumsal kimlik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Ayışık, Gedik Menkul’ün ilk 3 ayda, hissede yüzde 6 , foreksde yüzde 5.5 ve VOB’da ortalama yüzde 4 pazar payı olduğunu dile getirdi. Ayışık, sektörde ilk 3 içerisinde yer almayı hedefl ediklerini kaydetti. Bundan sonra sosyal medyada daha aktif olacaklarını ve tüm teknoloji yatırımlarıyla beraber bu kurumsal kimlik çalışmalarının maliyetinin 1 milyon doların üstünde olduğunu kaydetti. 38 bin bakiyeli yatırımcılarının olduğunu ifade eden Ayışık, bu sene yatırımcı sayılarını yüzde 25 artırmayı hedefl ediklerini söyledi. Kendilerini pazarlama ve teknoloji şirketi olarak gördüklerini yatırımcı memnuniyeti için sermaye piyasalarına yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti.
Gedik Private ile yeni bir kavram yaratacağız
‘Gedik Private’ ile sermaye piyasalarına yeni bir kavram kazandıracaklarını ve bankalardaki özel bankacılık hizmeti ek olarakda sermaye piyaslarını kapsayan anlayışınla bir yapılanmaya gittiklerini dile getiren Metin Ayışık, “Bu müşteri segmentindeki yatırımcılarımıza talepleri doğrultusunda özel hizmet vereceğiz. Tüm yatırımlarını kapsayan bir danışmanlık anlayışında olacağız. Bu anlamda çalışmaya başladık. Yatırımcının taleplerine bakarak segmentasyon oluşturuyoruz” ifadesini kullandı.
Kur en fazla revizyona uğrayan araç
Dolar/TL’nin en fazla revizyona uğrayan yatırım aracı olduğunu söyleyen Ayışık, piyasa tahminlerini şöyle özetledi: “Birçok kurumun yıl sonu hedefl erini değiştirdiğini görüyoruz. Bizim yıl sonu tahminimiz olan 2.45 de revizyona tabi olan rakamlardan. Şu an için öngörümüz 2.60-2.70 aralığı olmasına karşın, kurdaki ralli hareketinden istikrarlı fiyatlamaya geçişi net bir şekilde görmeden yıl sonu için telaffuz edilen rakamların yeniden revizeye ihtiyaç duyacağının farkındayız. Borsa İstanbul’da son bir aydaki fiyatlama diğer tüm olumsuz etkenlerin göz ardı edilerek yapıldı. Önümüzde seçim ve sonrasında Fed faiz artış sürecini de göz önünde bulundurduğumuzda mevcut durumda 80-90 bin aralığında yoğunlaşan bir hareket görebiliriz. Zaman zaman bu bandın çıkılması söz konusu olsa da yıl sonu kapanışının da bu bölge içinde olacağını tahmine diyoruz. Faizler tarafında ise yılbaşındaki beklentilerin gıda fiyatları nedeniyle yüksek seyreden enflasyon rakamları ve faiz tartışmaları nedeniyle terse döndüğünü gördük. Sene başında yüzde 6.50 civarına gerilen gösterge tahvilin yüzde 10 sınıra dayandığı bir ortamdayız. Yılsonu tahminiz ise yıl ortalamasının yüzde 9.40 olarak gerçekleşmesi yönünde idi. Bu tahminimizi korumaya devam ediyoruz.”
BAKYD ile üyelerimizin menfaatlerini koruyacağız
Metin Ayışık, geçtiğimiz ay Borsa Aracı Kurumları Yöneticileri Derneği (BAKYD)’nin başkanı olarak seçildi. Dernek olarak sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kuruluşların menfaatlerini koruyacaklarını ifade eden Ayışık, piyasaların gelişimine destek olacaklarını ve temsilcilerinin de bu süreçte aktif olmalarını sağlayacaklarını kaydetti. Derneğin şu anda 65 üyesi bulunuyor. Ayışık, önümüzdeki günlerde foreks şirketlerini de üye yapacaklarını ve onlarında haklarını savunmak için görüşler vereceklerini ifade etti.
BES gibi sermaye piyasalarına da teşvik gelmeli
Türkiye’de yaklaşık 650 milyar TL mevduat büyüklüğü olduğuna dikkat çeken Metin Ayışık, “DTH’larda 40 milyar dolar bulunuyor. Amacımız yatırımcı sayısını büyütmek. Hisse senedi piyasasında aktif 240 bin, VOB’da 6 bin, yatırım fonlarında 2-2.5 milyon, BES’te ise 5.5 milyon yatırımcı bulunuyor. Yatırımcının çoğunluğu sabit getirili enstürmanlarda portföyünü tutuyor. Bu kadar büyük bir yelpazenin bu kadar getiri elde edemediği dönemde başka enstrümanlara kaymak gerekiyor. Bunu da finansal okur yazarlık ve sermaye piyasası araçlarının tanıtımı ile yapabiliriz. Fakat bu da kısa dönemde olmayacaktır” şeklinde konuştu. Ayışık, BES’te uygulanan teşviğin sermaye piyasalarında uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, “Uzun vadeli yatırım yapanlara ekstra avantajlar sağlanmalı, stopaj oranları gibi ek imkanlar olmalı, halka açılacak olanlara vergi teşviği geldi bu önemli bir adım oldu dedi.