Merkez Bankası, faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası, yüzde 10 seviyesinde olan politika faizini değiştirmedi. Gecelik marjinal fonlama oranı da yüzde 12'de kaldı. Bu arada MB, geç likidite pencesinde 1.5 puanlık 'teknik' indirim yaptı

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde değişikliğe gitmeme kararı aldı. Böylece politika faizi yüzde 10 seviyesinde kaldı. Aynı şekilde faiz koridorununda da bir değişiklik olmadı.

Merkez Bankası kararının ardından Dolar/TL 2,1422 seviyesinden 2,1365'lere geriledi.

Merkez Bankası, ocak ayında yaptığı sert faiz artışı ardından hükümet kanadından faiz indirimleri yapılması gerektiği yönündeki açıklamalara karşın, nisan ayı toplantısında da faiz tarafında yeni bir adım atmadı.

TCMB'nin gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5'te, borçlanma faiz oranı yüzde 8'de ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10'da kaldı.

Geç likidite pencesinde teknik indirim

Bu arada Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı ise yüzde 15'ten yüzde 13,5'e indirdi.

Sıkı duruşa devam

Para Politikası Kurulu, ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın, yukarı yönlü risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığı değerlendirmesinde bulundu.
PPK’da alınan kararlara ilişkin değerlendirme şöyle:

Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşme, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azaltmıştır. Bu nedenle Kurul, geç likidite penceresi borç verme faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar vermiştir.

Cari açıkta belirgin iyileşme olacak

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam etmektedir. 2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler de bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret etmektedir. Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı