MB faize dokunmadı, 'munzam'da ayar yaptı
Politika faizi ve faiz koridorunda bir değişikliğe gidilmezken, TL yükümlülüklerin döviz ve altın cinsinden tutulma payı artırıldı.
Abone olİSTANBUL - Merkez Bankası'nın Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sürpriz sayılabilecek bir karar çıkmadı. Politika faizi ve faiz koridorunda bir değişikliğe gidilmezken, TL yükümlülüklerin döviz ve altın cinsinden tutulma esnekliği bir miktar artırıldı. Merkez Bankası, değerlendirmelerinde ise "sıkı duruş" yerine "temkinli duruş" ifadesini kullanarak daha az şahin bir söyleme geçti.
Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.
Buna göre politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te kaldı. Kurul, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını da yüzde 5'te bırakırken, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 11.5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11 düzeyinde sabit tuttu.
Geç Likidite Penceresi Faiz Oranlarında da değişikliğe gitmeyen Para Politikası Kurulu; Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır, borç verme faiz oranı yüzde 14.5 düzeyinde bıraktı.
Cari açık kademeli olarak azalmaya devam edecek
Merkez Bankası toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede ise son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiğini bildirdi. Yılın ilk çeyreğinde iç talepte belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiğini belirten PPK, "Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen ihracat artış eğilimini korudu. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyeceği, cari işlemler açığının ise kademeli olarak azalmaya devam edeceği tahmin edildi" açıklamasını yaptı.
TL munzamda döviz ve altının payı arttı
Öte yandan Merkez Bankası, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Yüzde 5'lik ilave (üçüncü) dilime denk gelen tutar "1,7" katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden dolar veya euro döviz cinslerinden tesis edilebilecek.
Mevcut imkan dâhilinde TL zorunlu karşılıklar için 14.3 milyar dolar tutulurken, sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Banka'nın rezervlerinde yaklaşık 2.7 milyar dolar artış olacak. Piyasaya ise 2.8 milyar TL likidite sağlanacak. Bu uygulama 22 Haziran 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden geçerli olacak ve tesis dönemi 6 Temmuz'da başlayacak.
Altında üst sınır yüzde 25'e çıkarıldı
Merkez Bankası, hali hazırda yüzde 20 olan ve kullanım oranı sektör genelinde yüzde 92 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 25'e yükseltirken, ilk yüzde 20'lik dilime denk gelen tutar önceden olduğu gibi "1", yüzde 5'lik ikinci dilime denk gelen tutar ise "1,5" katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebilecek.
Bankaların iştahı artacak
Merkez Bankası'nın bu hamlelerini değerlendiren bazı bankacılara göre MB sıkı para politikasını, temkinliye çevirdi. TL munzamın altın cinsinden tutulma esnekliğinin artırılmasının ise bankaların altın toplama iştahını artıracağı düşünülüyor.
Fonlama tutarı 1 - 5 milyar TL arasında olacak
Bu arada Para Politikası Kurulu (PPK) miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarını 19 Temmuz'a kadar 1 milyar TL ile 5 milyar TL; 22 Haziran-19 Temmuz döneminde açılacak aylık repo ihalelerinde ise her bir ihale miktarına ilişkin üst sınırı 5 milyar TL olarak belirledi.