Küresel altına talep ilk çeyrekte azaldı
Küresel altın talebi, 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak bin 79 tona geriledi
Abone olDünya Altın Konseyi, bu yılın ilk çeyreğinde küresel altın talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azaldığını bildirdi.
Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan "Altın Talebi Trendleri" raporuna göre; küresel altın talebi 2015 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 1 azalarak bin 79 tona geriledi.
Koşullar pazardan pazara farklılık gösterse de bu farklar toplu düzeyde genel olarak birbirini dengeledi. Bir kez daha, doğu ülkelerindeki tüketiciler (yalnızca Çin ve Hindistan yüzde 54'le) toplam küresel tüketici talebinde piyasaya hakim oldu.
Bununla birlikte, mücevher talebi ise aynı dönemde yıllık yüzde 3 azalarak 601 tonla halen genel talebin en önemli bileşeni olmaya devam ediyor. Güney Doğu Asya ülkelerinden; Malezya, Endonezya, Güney Kore, Tayland ve Vietnam gücü elinde tutmayı sürdürüyor.
Dünyanın en büyük ikinci altın piyasası Hindistan'ın mücevher talebi, söz konusu dönemde yüzde 22 artışla 151 ton olurken, ABD'de yüzde 4 artışla istikrarlı bir büyüme görüldü. Bu artışlar; Türkiye, Rusya, Orta Doğu ve Çin'de yüzde 10 gerileyerek 213 ton olan mücevher talebini dengelemiş oldu.
Altın talebinin en büyük sürücüsü yatırım amaçlı altın alımları, 2015 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 yükselerek, 268 tondan 279 tona yükseldi.
Söz konusu dönemde merkez bankaları, güçlü alıcılar olmaya devam ederek, altın rezervlerine 119 tonluk alım gerçekleştirdi. Bu dönemde toplam altın arzı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse değişmedi ve bin 89 tonda kaldı.
"Çin'de, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yüksek borsa tüketici alımlarını etkiledi"
Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Başkanı Alistair Hewitt, küresel altın piyasası ekosisteminin, 2015 yılının ilk 3 ayında fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirdiğini ifade etti.
Hewitt, bir kez daha doğu ülkelerinden Çin ve Hindistan'ın yüzde 54'lük toplam küresel tüketici talebiyle pazarın hakimi olduğuna işaret ederek, "Değer açısından bakıldığında altın talebi, 2015 yılının ilk çeyreğinde 2014 yılının ilk çeyreğine kıyasla yüzde 7 azalarak, 42 milyar dolar oldu" ifadelerini kullandı.
Hindistan'da mücevher talebinin yıllık yüzde 22 yükselerek 151 ton olduğunu vurgulayan Hewitt, "Mücevher talebi hem ABD'de hem de İngiltere'de yüzde 4 yükseldi ve sırasıyla 22,4 ton ve 4 ton arttı. Çin'de, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yüksek borsa tüketici alımlarını etkilerken, mücevher talebi 2014 yılının aynı dönemine karşı yüzde 10 düştü" değerlendirmesinde bulundu.