Kar satışları ve petrolle negatif ayrıştı

Kar satışları ve petroldeki yükselişle negatif ayrışan İMKB %0.97 geriledi.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), satış ağırlıklı bir seyir izledi. Son iki işlem gününde yılın en yüksek kapanışlarını yapan ve 15 ay aradan sonra 66,000 seviyesinin üzerini test eden İMKB; bugün bankacılık hisseleri başta olmak üzere gelen kar satışları ve petrol fiyatlarındaki yükselişin tetiklediği cari açık endişeleriyle yurtdışından negatif ayrıştı.

İMKB-100 endeksi yüzde 0.97 düşüşle 64,938.36 puanda kapanırken, Bankacılık endeksi de yüzde 1.71 geriledi.

Güne hafif alıcılı bir seyirle başlayan endeks, bir miktar satışla 65200 seviyesine gevşedi. İkinci seansta artan satış baskısı ile 64840 puana kadar gevşeyen Ulusal 100 Endeksi, 65000 bölgesinde tutunmaya çalıştı  ve günü 64938.36 puan ile (%0.97) 638.43 puan düşüşle tamamladı.

İşlem hacmi birinci seansta 735.992.762 TL, ikinci seansta 1.013.781.369 TL olurken, toplam işlem hacmi 1.749.774.131 TL  olarak gerçekleşti. Avrupa borsalarının yeni güne karışık bir seyir ile başlaması beklenirken, İMKB hafif alıcılı açılışın ardından satışlarla karşılaştı. ECB'nin Avro Bölgesi'nde krizin önüne geçmek için adımlar atacağı beklentilerinin devam etmesi yurtdışı piyasalarda  satışların önüne geçerken, İMKB'nin dün ikinci seansta başladığı  negatif ayrışmaya bugün ilk seansta da devam etti ve yorgunluk  belirtileri göstermeye başladı.

Yurtiçinde Hazine ihaleleri takip edildi. Yurtdışında İtalya'da ikinci çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde daralması, bir miktar realizasyon getirse  de etkisinin kısa süreli kaldığı, İspanya ile ilgili yeni bir  gelişmenin beklendiği gözlendi.

Brent petrolün varil fiyatı 110 doları geçti. Akşam saatlerinde varil fiyatı 111 dolar seviyelerine kadar çıktı.

Hazine ihalelerine talep zayıf, kur ve faiz EM'lerden negatif ayrıştı

Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği biri gösterge tahvil olmak üzere iki ihalede de faizler beklentilerin üzerinde oluştu. Bankacılar son dönemde artan yabancı girişlerinin ardından bugün yabancı talebinin zayıf kaldığını belirtirken buna paralel ikincil piyasada gösterge faiz 16 baz puana kadar yükseldi.

Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 7.66 ile yüzde 7.57 olan beklentinin üzerinde ve 12 Ocak 2022 itfalı sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 8.27 ile yüzde 8.22 olan beklentilerin üzerinde oluştu.  Bankacılar, bir süredir benzer ülkelerden pozitif ayrışan kur faiz ve borsada yani tüm TL cinsi yatırım araçlarının bugün gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrıştığına dikkat çekerek, bunu kısa vadeli bir kar satışı olarak görmek gerektiğini söylediler.

Altının kilogramı 92 bin 600 lira oldu

İstanbul Altın Borsası (İAB) Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,58 değer kazandı, altının kilogramı kapanışta 92 bin 600 lira oldu. Altın piyasasında 6 işlemde 3 milyon 54 bin 450 liralık, 29 işlemde 93 milyon 659 bin 483,56 dolarlık ve 1 işlemde 225 bin 10,57 Euro'luk işlem hacmi gerçekleşti.

AB'de bugün işlem hacmine göre en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Kuveyttürk, Rona Döviz, Nadir Döviz, Garanti Bankası, Olgaç Döviz olarak sıralandı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır