Kadınlara EBRD'den 300 milyon euro fon geliyor
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, kadın girişimcilere özel 300 milyon euro kredi sağlayacak.
Abone olUğur YILMAZ
BORSA/FİNANS SERVİSİ
ugur.yilmaz@dunya.com
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 12 bin girişimci kadın için 300 milyon euro krediyi serbest bırakıyor. Yerel bankalar aracılığı ile ulaştırılması planlanan kredinin kullanımı için de kadınlara ücretsiz danışmanlık desteği verilecek. Önümüzdeki aylarda kullandırılmaya başlanması beklenen kredilerde, girişimcilere sunulacak faiz oranlarını bankalar belirleyecek.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan EBRD Finans Kurumlar Direktörü Francis Malige, kredi kullanacak kadınlara danışmanlık verecek olan Avrupa Birliği ile Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program için 38 milyon euro kaynak ayıracağına söyledi.
Türkiye’de bu güne kadar kadınlar için 110 milyon euro kredi sağladıklarını bildiren Malige, “300 milyon euroyu yeni bir aşama olarak görüyoruz. Bu aslında basit bir krediden çok birçok amacı barındıran bir paket olacak. Türkiye modern bir ülke ama kadınların ekonomiye katılımı benzer seviyedeki ülkelerin gerisinde. Bu nedenle Türkiye’de bu konuya eğilmek istedik. Bankalarda, kadınların kredide takibe düşme oranının daha yüksek olduğuna dair yanlış bir algı var. Halbuki istatistiklere baktığımızda ise kadınlar borçlarına daha sadık. Buna rağmen bankaları teşvik etmek için teknik bilgi ve destek sağlayacağız. Ve en önemlisi, kredi kullanan kadınlara danışmanlık hizmeti verilecek. Kadınların yalnızca krediye değil, bilgiye ulaşmasının da zor olduğu bir ortamda bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de daha önce İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti ve Şekerbank’a kadın girişimci kredisi kullandırdıklarını belirten Malige, “300 milyon euro piyasadaki bütün bankaların kullanabileceği bir kredi olacak. Bu kez 6 ila 10 banka aracılığıyla kadınlara ulaştırmak istiyoruz. Özümüzde finansal bir kurum olsak da, ticari banka gibi çalışıyoruz. Bu nedenle kredide faiz oranı piyasa koşullarına göre belirlenecek. Biz bankalara bu koşullarda sunacağız ancak kredinin kadınlara maliyetini her bir banka serbest olarak belirleyecek” dedi.
“Türkiye planlarımızı değiştirmedik”
Ukrayna ve Rusya arasında Kırım gerginliği, parasal genişlemenin etkileri, sermaye akımlarının yön değiştirmesi ve Çin Yuan’ında görülen hareketler nedeniyle diken üzerinde olan dünya piyasaları ile Türkiye gündemini işgal eden siyasi gerginliklerin etkilerini değerlendiren Malige, “Bütün bu gelişmeleri izliyoruz. Türkiye’de riskler geçen yıla göre kayda değer şekilde yükseldi ancak bizim için hala yatırıma uygun. Müşterilerimiz olan bankalarla konuştuğumuzda, siyasi krizin karlılıklarını etkileyeceğini duyuyoruz ancak yine de ekonomide büyük bir şok yaşanmasını beklemiyoruz. Finans sektörü bu şokları emebilecek kapasiteye sahip. Biz orta vadeli çalışan bir kurumuz ve orta vadede risk görmüyoruz. Bu nedenle Türkiye planlarımızı değiştirmedik” diye konuştu. Bankacılık sektörüne güvenlerinin tam olduğunu kaydeden Malige, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun sektörü çok sıkı regüle ettiğini, düzenlemelerin biraz karışık olmakla birlikte iyi yürütüldüğünü belirtti. Türkiye’de krediler ve mevduat arasında ters bir yapı olduğuna dikkat çeken Malige, “Kredi borçları genelde uzun vadeli iken birikimler kısa vadeli. Bu nedenle EBRD’nin uzun dönemli fonlama sağlaması bankalar işine geliyor” dedi.
Bankalar EBRD’den ‘iş’ öğreniyor
EBRD’nin kadın girişimciler, enerji ve tarım sektörü ile mikro kredilere eğildiğini belirten Francis Malige Türkiye’de stratejilerinin ilk sırasında finansmana erişimi sınırlı kitlelere ulaşmak bulunduğunu söyledi. Bazen fonlama yaptıkları bankaların sektörü öğrendiğini ve EBRD ile işbirliği bittikten sonra da o sektörde girişime devam ettiğini bildiren Malige, “Birlikte çalıştığımız bankalardan biri bizimle birlikte kadın girişimcilerle ilgilenmeye başladı. Daha sonra kadınlarla çalışmaya devam ettiklerini gördük. Bunlar bizi mutlu ediyor. Yenilebilir enerji projeleri ile yakından ilgiliyiz. Bir banka bu alanda kredi vermek istediğinde çok fazla teknik konuyu incelemesi gerekiyor. Biz uzmanlığımız sayesinde bu sorunları kolayca aşabiliyoruz ve bu uzmanlığı da bankalarla paylaşıyoruz” diye konuştu.
Nükleer enerjiye fon yok
Yenilenebilir enerji projeleri için kredi programları bulunan EBRD, hidro elektrik santrallerinin yanı sıra küçük çaplı projeleri de fonluyor. Türkiye’nin cari açık sorunda enerji payına dikkat çeken Francis Malige “Kentsel dönüşümle daha çevreci binalar yapılabilir. Türkiye’nin zaten enerji problemi var. Enerji üretmekten başka enerjiden tasarruf etmek de bu problemin çözümlerinden biri. Binalar inşa edilirken ya da yenilenirken, enerji verimliliğini artırarak şekilde yapılabilir. Biz bunun için de bankalara, müşterilere ulaştırması için temiz enerji fonları sunuyoruz. Bu yıl enerji verimliliğini fonlamak için 2 kredi anlaşması imzalayacağız. Yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu ajandamızda büyük yer kaplıyor. Prensip olarak ise nükleer enerjiyi fonlamıyoruz. Bu konuda yaptığımız tek fonlama Çernobil’in mühürlenmesi işlemindeydi” diye konuştu.