İsveç Kronu ‘carry trade’in yeni yıldızı!
Bu yılı yüzde 3.4 büyüme kaydederek kapatması beklenen İsveç’in para birimi kron Brexit’in ardından düşük faizle borçlanılan ve yüksek getirileri finanse eden carry trade’in yıldızı oldu.
Abone olHilal SARI BAŞARAN
DIŞ HABERLER - İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesinin ardından para birimi piyasalarının yapısı hayli değişti. Uzun vadeli tahminleri altüst edecek ani bir şok endişesi yatırımcıların beklentilerden çok kazanç için faiz oranı farklarından yaratılacak ‘carry trade’ karlarına yönlendirdi. Ve İsveç kronu bu dönemde trader ve stratejistlerin ilgisini çekerek kron cinsinden düşük borçlanıp başka para para birimlerinde yüksek getiri elde etme yöntemi olan carry trade’in yıldızı oldu. Düşük risk ve düşük faizin bir araya geldiği noktalarda para birimleri carry trade için kullanılmaya başlanıyor.
Kron borçlanıp, Avustralya Doları veya G. Afrika Randı’na koşuyorlar
İsveç Merkez Bankası’nın negatif faiz oranları sayesinde euro karşısında hayli ucuzlayan para biriminin daha da düşebileceğini belirten uzmanlar yatırımcıların İsveç Kronu cinsinden borçlanarak Avustralya doları veya Yeni Zelleanda Doları gibi emtia para birimlerinden kazanç sağladığını belirtiyor. İskandinav ülkelerinin en büyük para birimi trader’ı olan SEB AB, yaz boyunca kron satışları gerçekleştirdiğini aktarıyor. Stockholm’deki SEB şef foreks stratejisti Carl Hammer “Piyasa Brexit’in ardından hayli küçük hareketlenmeler yaşadı. Ve böyle bir pazarda stratejiler faiz oranlarındaki farklardan kar sağlamaya yöneldi” diye aktarıyor.
Son üç ayda euro ve dolar cinsi carry trade’i geçti
Geçtiğimiz salı günü euro karşısında 9.5 seviyesinde olan İsveç Kronu SEB’e göre gelecek ay 9.6 seviyesine kadar gerileyebilir. Ve Hammer’a göre para birimi üzerindeki bu baskı ‘carry trade’den kaynaklanıyor. ING Bank’ın bir notuna göre 21 Nisan’dan bu yana (İsveç Merkez Bankası’nın tahvil alım programını genişlettiği tarih) G-10 ekonomileri içerisinde krondan daha kötü performans sergilemiş tek para birimi pound. Bloomberg verilerine göre kron borçlanmasıyla finanse edilen carry trade işlemleri geçtiğimiz üç ayda dolar ve euro cinsi carry trade hacmini bile aşmış durumda.
Düşük getiri dünyasında yüzde 9-16 kazanç sağladı
Royal Bank of Kanada’ya göre son altı ayda kron satarak bu para birimlerine veya Güney Afrika yahut Brezilya realine dönen yatırımcıların yaklaşık yüzde 9 ila 16 getiri sağladığı belirtiliyor. Bloomberg tarafından yapılan tahminlerde yıl sonuna kadar kron borçlanmalarla yapılan işlemlerde Brezilya reali ve Meksika pezosunu alım yapılacak para birimleri olacağı öngörülüyor. SEB’den Hammer “Carry trade için büyük faiz oranı farkları ve düşük volatil bir ortam gerekiyor. Piyasalarda düşük volatilite hakimdi ve İsveç faiz oranlarının en negatif olduğu yer” diye aktarıyor.
Riksbank eksi faizi 2017’nin ikinci yarısına kadar artırmayacak
İsveç Merkez Bankası dün gerçekleşen faiz toplantısında -%0.50 seviyesinde olan repo faizini değiştirmeken ekonomik faliyet görünümünün ve enflasyon beklentisinin temmuzdan bu yana herhangi bir değişiklik yaşamadığını açıkladı. Enflasyondaki yükseliş trendinin devam etmesi için parasal genişlemeye devam edilmesi gerektiğini düşünen banka 2017’nin ikinci yarısına kadar repo faizlerini artırmayı düşünmediğini belirtti. Öte yandan kron satışları İsveç ekonomisine de iyi geliyor. Daha zayıf bir para birimi ithalat fiyatlarını yükselterek Riksbank’ın enflasyon hedefine yaklaşmasına destek oluyor. İsveç Avrupa Komisyonu veri ve tahminlerine göre geçtiğimiz çeyrekte yüzde 3.1 büyüyerek yıllık büyümesini yüzde 3.4 olarak tamamlayacak. Bu da ortalama yüzde 1.6 büyüyen Euro Bölgesi’nin hayli üzerinde.
Hacim arttıkça kronun riski de yükseliyor
Yatırımcıların carry trade karı elde etmek için gittikçe daha fazla kron borçlanarak satış gerçekleştirmesi uzmanlara göre kron için kısa pozisyon alanların sayısını da artırıyor. Eğer bu hareket tersine dönerse para biriminin hızlı bir şekilde yükseleceği riskine dikkat çeken Bloomberg haberinde bazı stratejistler krondaki zayıflığın sadece yaz boyu gelen cansız ekonomik verilerden kaynaklandığını ve bunun önümüzdeki aylarda değişebileceğini belirtiyor. Credit Agricole’a göre kron tekrar yükseliş yaşayarak yıl sonuna kadar euro karşısında 9.3 seviyesine yükselebilir.