İstanbul Finans Merkezi için ajans kuruluyor

Özel sektör odaklı ‘ajans’ statüsü taşıyacak bir yapı üzerinde çalışılıyor. Resmi statüsü ve kendine özel bütçesi olacak ‘İFM ajansının’ karar alma mekanizmalarında, her kesimden temsilci olacak

Abone ol

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı kapsamında, özel sektör odaklı ‘ajans’ statüsünü taşıyacak bir yapı üzerinde çalışılıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekim ayı sonuna kadar onaylanacağını açıkladığı İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı kapsamında, İstanbul Finans Merkezi çalışmalarını yerinden yönetmek için 2015 yılı sonuna kadar bir otorite kurulması kararlaştırıldığı öğrenildi. 10. Kalkınma Planı’nın 25 maddelik özel dönüşüm programlarından biri olan İstanbul Finans Merkezi’ne yönelik eylem planına ilişkin DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar “İstanbul Finans Merkezi’nin belli bir yöneticiye veya sorumlu üst merciye sahip olmaması iş dünyasında uzun süredir eleştiriliyordu. Böylece projenin daha hızlı ilerlemesi için karar mercii sorunu da ortadan kalkmış olacak” yorumunu yaptılar. Edinilen bilgiye göre, özel sektör odaklı olacak bu yapının hukuki olarak ‘ajans’ statüsünü taşıması benimseniyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın oluru ve Bakanlar Kurulu’ndan onay alınması sonrasında bu modelin detayları, ekim ayında açıklanacak İFM Eylem Planında netlik kazanacak. Ajansın 2019 yılı sonuna kadar tüm işlevlerini yerine getirebilecek şekilde örgütlenmesi öngörülüyor. 

İstanbul’da yerleşik bir idari yapı 

Geçtiğimiz günlerde yapılan İstanbul Finans Merkezi zirvesinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 5 yıllık 10. Kalkınma Planı’nın özel dönüşüm programları üzerinde çalıştıklarını ve ilk defa 25 konuda özel program eylem planlarını hazırladıklarını ifade etmişti. 1200 üzerinde bir eylemin 2018’e kadar takvimlendirileceğini dile getiren Babacan, Türkiye’nin detaylı yol haritasının çizileceği eylem planından bir tanesinin de İstanbul Finans Merkezi ile ilgili olduğunu ve söz konusu takvimi Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) çalıştıklarını anlatmıştı. 

Edinilen bilgiye göre, Finans alanındaki kamu kuruluşları ile Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği gibi meslek örgütlerinden de alınan görüşler çerçevesinde, söz konusu idari yapı İstanbul’da yerleşik olacak. İstanbul Finans Merkezi’nin olmazsa olmazı olan özel sektörün karar alma mekanizmasında ağırlığı daha fazla olacak. Resmi bir statüsü ve kendine özel bütçesi olacak İFM ajansının karar alma mekanizmalarında, hem kamu hem özel sektör yer alacak. 

Esnek bütçeye sahip olacak Esnek bir karar alma yapısı ve bütçeye sahip olacak ajansın İFM’nin tanıtım faaliyetlerine de katkı sağlaması planlanıyor. İstanbul’da yerleşik olacak bu ajansın, personel sayısı faaliyetleriyle sınırlı olacak ve özel sektör mantığıyla maksimum 20-30 kişiyi istihdam edecek. Konuya yönelik görüştüğümüz bir yetkili, “Kalkınma Bakanlığı tarafından İFM koordinasyonu özel sektör odaklı yürüyen bir yapıya devredilmek isteniyor. Özel sektörün bu işin içinde olması çok önemli. Zaten dünya üzerindeki uygulamalara baktığımızda finans merkezi otoriteleri bu şekilde yürüyor” diye konuştu.

İFM, gayrimenkul projesi değil 

İstanbul Finans Merkezi deyince akıllara gayrimenkul projesi geliyor. Hükümet kanadı ise bunun İstanbul’un lojistik ve ticaret anlamında da önemli bir merkez haline geldiğini ve bu nedenle bu projenin bir gayrimenkul projesinden çok öte bir konu olduğunu ifade ediyor. Son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da İFM zirvesindeki konuşmasında, “İstanbul Finans Merkezi deyince bazen birazda farklı yönlendirmeler sonucu bir gayrimenkul projesini düşünüyoruz. İstanbul’un tümünün finans konusunda gelişmesi ve İstanbul’un tümüyle beraber Türkiye’nin finans konusunda söz sahibi olması önemli bir amacımız” demişti. Ekonomik büyümenin desteklenmesi ve katma değeri yüksek olan finans sektörünün geliştirilmesi amacıyla 2009 yılında başlanan İFM programının ana hedefl eri: İstanbul’un Küresel Finans Merkezleri Endeksinde ilk 25 ve Türkiye’nin Finansal Gelişmişlik Endeksinde ilk 30 içinde yer alması.

İstanbul Finans Merkezi dönüşümünde 7 temel başlık

Yeni bir yönetim yapısı kurulacak
Finansal ürün ve servislerin çeşitliliği artırılacak
Yasal altyapı güçlendirilecek
Merkezin kurulacağı bölgenin fiziksel altyapısı güçlendirilecek
Teknolojik altyapı güçlendirilecek
İnsan kaynağının kalitesi artırılacak
Katılım bankacılığı ve faizsiz bankacılık güçlendirilecek

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi