İMKB'de işlem süresi artacak

Borsa'da işlem saatlerinin değiştirilmesi konusunda konuşan İMKB Başkanı, "çalışma süresini artırmadan, ama işlem saatini artıracak bir formül geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Abone ol



İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Borsa'da çalışma süresini artırmadan işlem saatini artıracak bir yaklaşımın formülünü geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti. Turhan, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, işlem saatlerinin değiştirilmesiyle ilgili öneriye dair soru üzerine, işlem saatlerini değiştirmenin önemli bir karar olduğunu ve bunun birçok boyutu bulunduğunu ifade etti.

Burada temel olarak odaklandıkları hususun, İstanbul Finans Merkezi Projesi vizyonu çerçevesinde İMKB'nin stratejik işbirliği kurabileceği, kendileri için önem taşıyan küresel piyasalarla ortak işlem saati süresini olabildiğince artıracak bir yapı olduğunu dile getiren Turhan, şöyle devam etti: "Aynı zamanda sermaye piyasalarında çalışanların da durumlarını dikkate almamız lazım. Netice itibariyle 7/24 kesintisiz çalışma diye bir şey söz konusu olamaz. Burada çalışan insanların öncelikleri, şirketlerin durumları var. Bunları hep birlikte değerlendireceğiz. Bir de İMKB'nin durumu var. Yani piyasanın açık olması demek, buradaki insanların da çalışmaya devam etmesi demek. Bunların tümünü bir araya getirerek optimal bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Yani çalışma süresini artırmadan, ama işlem saatini artıracak bir yaklaşım... 'Nasıl olacak?' diyeceksiniz. Onun formülünü geliştirmeye çalışıyoruz. Bütün kesimlerin önceliklerini dikkate alarak... Herkesi tatmin etmek tabii ki teorik olarak mümkün değil. Ama olabildiğince herkesin beklentilerini karşılayacak bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu piyasalarda çalışacak insanlar var, onları da düşünmemiz lazım. Dolayısıyla insanları Charles Dickens'ın romanlarında tanımlanan şekilde çalıştırmak gibi bir niyetimiz yok. 'Önce insan' diyoruz."

"70-80 arasında çalışan emekli oldu"

İstihdamla ilgili bir soru üzerine, geçmişte İMKB'nin statüsü, insan kaynakları uygulamalarıyla ilgili birtakım "çok da olumlu" değerlendirilmeyecek gelişmeler yaşandığını anımsatan Turhan, "Önümüzdeki dönemde biz entegre hale geleceksek, dünyayla ritmik şekilde koşacak, etkili küresel bir merkez haline geleceksek, daha da ötesi şirketleşip, bundan sonra amaç fonksiyonumuzda kar da bir bileşen haline gelecekse çağdaş yöneticilik uygulamalarının gerektirdiği kararları da devreye almamız lazım" dedi. İbrahim Turhan, İMKB'den emekli olmak isteyenlerle ilgili ekstra prim uygulamasından kaç kişinin yararlandığı yönündeki soru üzerine, bildiği kadarıyla 70 ila 80 arasında çalışanın şimdiye kadar bu imkandan yararlanarak emekli olduğunu, bunların önemli kısmının destek hizmetlerinde istihdam edilen personelden oluştuğunu, dolayısıyla yerlerine şimdiye kadar çok fazla eleman almadıklarını, şu anda İMKB'nin çalışan sayısının 420 olduğunu anlattı.

"Anadolu'nun her tarafını dolaşmak istiyorum"

İstanbul Finans Merkezi Projesi ile ilgili de Turhan, bölgesel finans merkezi olmada hukukun öneminin altını çizerek, mülkiyet haklarının garanti altına alınmadığı, ihtilafların etkili ve kısa sürede çözümlenmediği, yatırımcıların 'acaba yarın kurallar değişir mi?' diye tereddüt ettiği bir ortamda ne yapılırsa yapılsın belki biraz sermaye çekilebileceğini, ancak hele dünyada bu kadar sermaye varken hiçbir zaman kalıcı olarak finans merkezi olunamayacağını söyledi.

İnsan kaynağı unsuruna da işaret eden Turhan, bu anlamda Türkiye'nin herhangi bir problemi olmadığını, ancak bankacılık sektörünün finans teknolojilerini etkin şekilde kullanma noktasında sağladığı seviyenin sermaye piyasaları açısından henüz tam olarak görülemediğini belirtti. İMKB'nin isminin "İstanbul Borsası" olarak değiştirilip değiştirilmeyeceği yönündeki soru üzerine Turhan, Borsanın ismini tüm ülkelerde olduğu gibi kendi diliyle tanımlamanın uygun olacağını söyledi.

Halka arzlarla ilgili de Turhan, uluslararası açılımlarla ilgili temel köşe taşlarına dair adım attıktan sonra büyük şirketleri ziyaret etmeyi planladığını belirterek, "Bire bir görüşerek onları ikna etmeye çalışacağım. Örneğin; yarın Trabzon'da halka arz seferberliği kapsamı etkinliğinde şirketlerimize sesleneceğiz. Anadolu'nun her tarafını bu şekilde dolaşmak istiyorum. Sadece İstanbul değil, Anadolu'da sermaye piyasalarıyla tanışmak için bekleyen çok şirketimiz var. Önümüzdeki dönemin bunun için son derece uygun olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Kurumsal yatırımcıları teşvik önemli bir öncelik"

İMKB Başkanı Turhan, Borsa'nın tabana yayılması ile ilgili nelerin planlandığına ilişkin de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanlığında sürdürülen süreçte SPK'nın "www.yatirimyapiyorum.gov.tr" sitesinin bu amaçla atılan ilk adım olduğunu, kendilerinin yaptığı "www.bilincliyatirimci.org"da da temel hedeflerinin finansal okur-yazarlık olarak tabir edilen yatırımcıların finansal tercihlerini yaparken doğru kararları vermesini mümkün kılacak bilgi ve birikimi sunmak olduğunu vurguladı.

Borsa'da işlem yapan yatırımcıların davranışlarına bakıldığında, kurumsal yatırımcıların değil, bireysel yatırımcıların ağırlıkta olduğunun görüldüğünü belirten Turhan, kurumsal yatırımcıların portföy büyüklüğünün milli gelire oranının sadece yüzde 5 olduğunu, bunun yüzde 40'lar seviyesine yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Kurumsal yatırımcıları teşvik etmenin sermaye piyasaları açısından önemli bir öncelik olması gerektiğinin altını çizen Turhan, "(Kurumsal yerine bireysel yatırımcının teşvik edilerek korunması gerekmez mi?) diye sorular geliyor. Kurumsal yatırımcının az olduğu bir piyasada bireysel yatırımcı dezavantajlı durumda olacaktır. Dolayısıyla bireysel yatırımcının hakkını korumak için, piyasanın bireylerin hakkının en fazla korunduğu sistem olan tam rekabetçi piyasaya yaklaşması gerekiyor. Kurumsal yatırımcı sayısının artması, tam rekabetçi piyasaya yaklaşmamızı sağlayacağından bireysel yatırımcının hakkının korunabilmesi için de kurumsal yatırımcılar teşvik edilmelidir" şeklinde konuştu.

Facebook'un halka arzında Nasdaq Borsası'nda yaşanan yarım saatlik teknik arıza ile ilgili bir soruya ise Turhan, "Teknolojinin olduğu yerde sorun olması kaçınılmaz. Önemli olan bu sorun olduğunda kurumların B ve C planlarının olması ve sorunu doğru bir şekilde yönetebilmesi" dedi. İbrahim Turhan, "(Facebook'un halka arzı keşke bizim borsamızda olsaydı) dediniz mi?" sorusuna ise "Ben 'keşke' demeyi sevmem. Ama bir gün inşallah 'Facebook gibi büyük bir şirket, İMKB'de halka açılmayı kendisi isteyecek' dedirtebilmek, bizim için başarı olacaktır" yanıtını verdi.

Uluslararası entegrasyon ve küresel anlamda büyüme için sermaye piyasasının Türk parası dışında diğer para birimleriyle işlem gören menkul kıymetlerin alınıp satılabildiği bir piyasa haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Turhan, Viyana ve Kore borsalarının yanı sıra Mısır, Dubai ve Makedonya ile de işbirliği anlaşmaları yapıldığını hatırlattı. Bunun gibi anlaşmalar arttıkça piyasanın daha da büyüyeceğini vurgulayan Turhan, Türkiye nasıl bir merkez ülke oluyorsa, İstanbul'un da önce bölgesel, sonra küresel finans merkezi olmasının bu gibi bağlantılar ve işleyişlerle mümkün olacağını ifade etti.
 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı