IEA: OPEC'in pazar savaşı yeni başladı
Uluslararası Enerji Ajansı, OPEC'in pazar payı savaşının daha yeni başladığını kaydetti.
Abone olIEA, bu yıl için küresel petrol talebi tahminini de günlük 93,65 milyon varile çıkardı.
Uluslararası Enerji Ajansı, OPEC'in pazar payı savaşının daha yeni başladığını kaydetti.
Aylık raporunu açıklayan Enerji Ajansı, OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın Amerika’dan pazar payı kapmak için üretimini rekor düzeye çıkarmasının petrol bolluğunu beraberinde getirdiğini ifade etti.
Petrol fiyatlarındaki son yükselişin Amerikalı üreticilere hayat verdiğini belirten Uluslararası Enerji Ajansı, Amerika'daki kesintisiz stok artışının ise en sonunda yatışmaya başladığına dikkat çekti. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebi tahminini günlük 50 bin varil artırarak 93,65 milyon varile yükseltti.
IEA'nın "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, yılın ilk çeyreğinde günlük 93,12 milyon varil olarak gerçekleşen küresel petrol talebi ikinci çeyrekte günlük 520 bin varil azalarak 92,6 milyon varile gerileyecek. Küresel petrol talebi üçüncü çeyrekte günlük 1,47 milyon varil artarak 94,07 milyon varile yükselecek. Bu yıl için öngörülen toplam küresel petrol talebi geçen ayın tahminine göre günlük 50 bin varil artarak 93,65 milyon varile yükseldi. Küresel petrol talebi geçen yıl günlük 92,53 milyon varil seviyesinde gerçekleşmişti.
Böylece, küresel petrol talebi tahmini geçen yıla göre günlük 1,12 milyon varil arttı. Nisanda küresel petrol arzı, OPEC ülkelerindeki yüksek üretimin OPEC dışı ülkelerdeki düşük üretimle dengelenmesi sonucu günlük 10 bin varil artışla 95,7 milyon varil oldu. OPEC dışı arz, Kuzey Amerika'daki düşük üretimle, nisanda bir önceki aya göre günlük 260 bin varil azalarak 57,9 milyon varile indi. Nisan ayındaki düşüşe rağmen, bu yıl için OPEC dışı arz tahmini ilk çeyrekte Rusya, Çin, Kolombiya, Vietnam ve Malezya'da gerçekleşen güçlü petrol üretimiyle geçen aya göre günlük 300 bin varil artarak 57,8 milyon varile çıkarıldı. Geçen yıl OPEC dışı arz günlük 57 milyon varil olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk çeyreğinde küresel petrol arzı günlük 95,1 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Bu seviye, geçen yılın aynı dönemine göre günlük 2,9 milyon varil daha fazla.
İran ve Irak petrol üretiminin artması ve Suudi Arabistan'ın rekor seviyelerdeki üretimini bu ay da korumasıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) arzı nisanda bir önceki aya göre günlük 160 bin varil artarak 31,21 milyon varile çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre günlük 1,4 milyon varili bulan bu artışla OPEC eylül 2012'den bu yana en yüksek üretim seviyesini gördü. OPEC'in nisandaki yüksek petrol üretimini mayıs ayında da sürdürmesi öngörülüyor. Bu yıl için OPEC ham petrolüne olan ortalama talep tahmini, OPEC dışındaki ülkelerde beklenen arz artışıyla, geçen aya göre günlük 300 bin varil azaltılarak 29,2 milyon varile çekildi. Yılın ikinci yarısı için talep tahmini günlük 30 milyon varilde tutuldu.