Halkbank finansal süpermarket oluyor
Banka yıl sonunda karlılıkta da %10 artış öngörürken Genel Müdür Süleyman Aslan, "Ancak gelişim %10'un üzerinde olacağımızı gösteriyor" dedi.
Abone olEce CEYHUN
İSTANBUL - Kendisini finansal süpermarket olarak konumlandıran ve iştiraklerinden bireysel müşteriye kadar verdiği tüm hizmetleri yeniden şekillendiren Halkbank'ın Genel Müdürü Süleyman Aslan, "Bizim için birincil öncelik bankanın finansal bir süper markete dönüştürülmesi" dedi.
Bankanın kısa bir süre içinde 100 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşacağını yıl sonunda KOBİ kredilerinin 24 milyar TL'yi bulacağını söyleyen Aslan, 2013 başında yeni kredi kartı markalarıyla da müşterilerinin karşısına çıkacaklarını anlattı.
Müşteri sayısını 11 milyona ulaştıran ve 7 milyon civarında olan aktif müşteri adedini her geçen gün biraz daha artırmak isteyen Halkbank için büyümenin kaynağı KOBİ ve bireysel segment olmaya devam edecek. Verimliliğe ve karlılığa odaklanan bankanın kredi portföyünün dağılımında ise yüzde 37 olan KOBİ'lerin payında bir değişiklik olmayacak. Ama bankanın yüzü bireysel tarafa biraz daha dönük hale gelecek.
Bugün bankanın toplam kredileri içinde bireyselin payı yüzde 27, kurumsal ve ticari segmentin payı ise yüzde 36 düzeyinde bulunurken bu ağırlık bireysel müşteriden yana değişecek. Çünkü banka orta ve uzun vadede bireysel kredilerinin payını yüzde 30'a çıkartmayı hedefliyor. Genel Müdür Süleyman Aslan'da "KOBİ bizim için önemli bir alan yüzde 36-37 civarında kalacağımızı düşünüyoruz" diyor.
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, bankanın bugüne kadar olan performansını ve bundan sonraki hedeflerini anlatırken bu sene kredilerde yüzde 18, aktif ve mevduatta yüzde 15'er büyüme planladıklarına dikkat çekerek "Kredide yıl sonu hedeflerimize uygun gidiyoruz.
Ama aktifte yüzde 15, mevduatta yüzde 15 olan hedefimizin üzerinde bir performans göstereceğiz. Aynı şekilde karlılıkta da yüzde 10 artış öngörmüştük ancak gelişim yüzde 10'un üzerinde olacağımızı gösteriyor" bilgisini verdi.
2.4 milyarlık kredinin 900'ü Halkbank'tan
Süleyman Aslan, KOBİ kredilerinde birinci çeyrekte sektörün yavaş hareket ettiğine dikkat çekerek "Bunun önemli bir bölümü talep zayıflığından kaynaklanıyor. BDDK verilerine baktığımızda KOBİ'lere kullandırılan kredilerde ilave 2.4 milyar TL'lik artış var. Bu 2.4 milyar TL'lik artışın 900 milyonu Halkbank'tan. Yüzde 37'ye tekabül ediyor. Zaman zaman bankaların risk iştahları farklılaşabiliyor. Sektörde yavaş seyrin olduğunu gösteriyor. Ama ikinci çeyrekte daha hızlı olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Geçen senenin mart ayında 56.3 milyar TL düzeyinde bulunan bankanın mevduat hacmi 2011 sonunda 66.2 milyar TL'ye gelirken 2012 yılı ilk çeyrekte 70.5 milyar TL düzeyine ulaşıldı. Banka ilk çeyrekte yüzde 6.5 mevduat artışı ile yüzde 14.5 öz kaynak artışı sağladı. Aynı şekilde geçen senenin ilk çeyreğinde 77.9 milyar TL olan bankanın aktif büyüklüğü ise 2011 sonunda 91.1 milyar TL olurken bu yılın ilk çeyreğinde 94.5 milyar TL ile bankanın aktif toplamı 100 milyar sınırına biraz daha yaklaştı.
Nitekim Genel Müdür Süleyman Aslan da yakın zamanda bankanın aktif büyüklüğünün 100 milyar TL'ye ulaşacağını kaydetti. Bankanın kredi hacmine bakıldığında ise geçen yıl ilk çeyrekte 60.8 milyar TL olan toplam kredi hacmi 2011 sonunda 74 milyar TL'ye 2012 ilk çeyrekte ise 76.9 milyar TL'ye geldi. Bankanın kredi hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.4, geçen yıl sonuna göre ise yüzde 3.9 yükseliş kaydetti. Bankanın toplam kredi hacmi içinde ise bireysel krediler 15.5 milyar TL'ye gelirken geçen yıla göre yüzde 22.9, 2011 sonuna göre ise yüzde 2.9'luk artış kaydedildi.
Toplam kredi hacminin yüzde 37'sini oluşturan KOBİ kredileri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24, yıl sonuna göre ise yüzde 4.5 artışla 20.9 milyar TL'ye geldi. Banka geçen yılın tamamında KOBİ kredilerini 15.6 milyar TL'den 20 milyar TL'ye getirirken bu yıl sonunda KOBİ kredilerini 24 milyar TL'ye taşımak istiyor. Bankanın planında KOBİ'lere bu yıl 4 milyar TL kredi kullandırmak var.
Süleyman Aslan'ın verdiği bilgiye göre bankanın tahsili gecikmiş alacak rasyosu 2011 martındaki yüzde 3.5 düzeyinden 2011 sonunda yüzde 2.9'a ve son çeyrekte yüzde 2.8'e gerilemiş oldu. Aslan, "Tahsili gecikmiş alacak rasyomuzda artış yok, tutarında ise cüzi bir artış var. Bunu da makul olarak görüyoruz. Sene sonunda da yüzde 2.9 - 3 gibi bir yerde oluruz. Sektörün tahsili gecikmiş alacak rasyosu da yüzde 3 seviyesinde olur. Sektör geneli için tahmin edilen yüzde 15-20 kredi büyümesi ve yüzde 4 GSYİH büyümesi açısından bakıldığında bu rasyo makul gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.
ABD'li bir diplomatın "Halkbank TÜPRAŞ'ın petrol ödemelerini 180 gün boyunca yapabilir" açıklamasını değerlendiren Aslan; "Petrol ödemelerinde 28 Haziran itibariyle bir deadline vardı. Türkiye'ye verilen bu istisna sayesinde 180 günlük süre içerisinde petrol ödemelerine aracılık yapılabilecek. Bugüne dek uluslararası düzenlemelere uymak suretiyle konuyu düzgünce yürüttük. Yine benzer şekilde aracılığımızı devam ettireceğiz" dedi.
İkinci çeyrekte ekonomik aktivite daha canlı
[PAGE]İkinci çeyrekte ekonomik aktivite daha canlı
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, uluslararası piyasalarda her yeni günde yeni bir gelişme olduğunu Fed'den yeni bir parasal genişleme beklentisi bulunduğunu, İspanyol bankaların kurtarılmasına karar verilse bile zihinlerde oluşan soru işaretlerinin devamlı arttığına dikkat çekti. Aslan, geçen yılın sonunda Avrupa'dan gelen haberlerin daha da karamsar olduğunu hatırlatarak bu tablo içerisinde Türkiye'de ekonomik aktivitenin geçtiğimiz yıllara nazaran birinci çeyrekte daha zayıf başladığı görüntüsünü verdiğini belirtti.
Aslan, şöyle devam etti: "Mart ayından itibaren biraz daha toparlanma eğilimine girildi. Dış tablo her an bozulma işaretleri gösteriyor ama birinci çeyrekle karşılaştırdığımızda ekonomik aktivite ikinci çeyrekte daha iyi durumda. Türkiye hala sıcak parayı çekebiliyor. Doğrudan yatırımlarda da artış var. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık ayarlamaları ve TL karşılıkların döviz cinsinden tutulabilmesi imkanı bankalara daha kalıcı likidite sağladı.
Bunun sonucunda da bankalar kredi iştahlarını artırdılar. Onun için ikinci çeyrekte daha iştahlı bir kredi artışı görüyoruz. Yüzde 15- 20 bandında kredi büyümesi olacakmış gibi görünüyor. Bu da yüzde 4 büyümeye destekler nitelikte onunla anlamlı. İlk çeyrekte kredi büyümesi yüzde 2.2'ydi, ikinci çeyrekte iki katından fazla olacakmış gibi. Ancak AB özelinde sıkıntılar çözülebilmiş değil."
Türkiye istediği normalleşmeyi sağladı
Aslan, ilk 5 aydaki verilerin Türkiye'nin hedeflediği normalleşmeyi sağlamış göründüğüne de dikkat çekerek "Ekonomik aktivitede istenen yavaşlama sağlanmış durumda.. Yaz aylarında enflasyon bir tek hane, bir çift hane devam etse de yıl sonunda iyileşme görülür. Küresel ortam dezenflasyona işaret ediyor. Petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyri de açıkça bizi umutlandırıyor. Türkiye'ye de bu bir şekilde intikal edecek. Yüzde 4'lük GSMH büyümesinin sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu sene şu bir gerçek ki Türkiye geçtiğimiz yıldan daha yavaş büyüyecek" dedi.
Süleyman Aslan, Anadolu'daki gelir dağılımının belirgin ölçüde iyileştiğinin de altını çizerek "Orta ve uzun vadede bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının kalkması bizim için sevindirici bir olay. Anadolu sermayesi güçleniyor. Anadolu'da bazı merkezler ön plana çıkıyor.
Ama detaylarına inip baktığınızda o yerleşim birimlerine gittiğiniz zaman sosyal aktiviteyi gördüğünüzde oralarda da iyileşmenin diğer yayıldığını görüyorsunuz. Belli bir refah seviyesine ulaşan illere komşu illerde de yatırım artıyor ve zaman geçtikçe daha da genele yayılmış olacak. Özellikle teşvik yasasının etkin uygulanması bu konuda atılmış çok önemli bir adım" diye konuştu.
İştiraklerden gelen kâr artacak
Bizim için birincil öncelik bankanın finansal bir süper markete dönüştürülmesi. Bundan 5 yıl önce iştiraklerin bankanın gelirlerine etkisi yok denecek kadar azdı. Geçen yıl sadece bu iştiraklerimizden 100 milyon TL net kar elde ettik. Bu sene geliştirmek üzerinde duracağız ama özellikle gelecek yıldan itibaren iştiraklerimizden elde edilen 100 milyon TL'lik net kar etkisinin katlanarak artacağını göreceksiniz. İştiraklerin aktif büyümesi de hızlı arttı.
BES'te hızlı büyüyecek
[PAGE]BES'te hızlı büyüyecek
Sigorta şirketlerinin Halkbank ile entegrasyonunu sağlamıştık. Birlik Sigorta, Halk Sigorta oldu. Birlik Hayat ve Emeklilik Sigorta vardı, onu da Halk Hayat ve Emeklilik olarak yapılandırdık. Hayat ve emeklilik şirketimizde bireysel emeklilik sistemine girişinin lansmanını yaptık. Bu alanda sektöre giren son oyuncu olmamıza rağmen çok hızla hareket ettiğimizi göreceksiniz. Rakiplerimizle arayı hızla kapatacağız.
Halk GYO, İMKB'ye gelecek
2010'da Halk GYO'yu kurduk. Bu sene halka arzını yapacağız. Halk Leasing'in çoğunluk hisselerini aldık; şirketteki payımız yüzde 97'ye çıktı. Leasingi etkin olarak kullanmaya başladık. Halk Leasing için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan 50 milyon euro kredi kullandık. Bu kredi Halk Leasing'in müşterilerine ucuz maliyetle ulaştırılacak ve müşteri memnuniyetini getirecek.
Faktoring tarafında hiç yoktuk. Çok yakın zamanda Halk Faktoring'i kurduk ve faaliyet iznini aldık. Orada da düğmeye basacağız. Halk Portföyü kurduk ve Halk Yatırım ile sinerji oluşturuyoruz bu şirket ayrıca bireysel emeklilik fonlarımızın yönetimi yapacak.
Kartta HSBC ile yollar ayrılıyor
Kredi kartında kendi markamızı oluşturmak istiyoruz. HSBC ile ortaklığımız yıl sonuna kadar devam edecek ama 2013 yılında yollarımız ayrılmış olacak. Adına henüz karar veremedik ama kendi markamızı oluşturacağız. Şu anda 2 milyon 200 bin kredi kartımız var. Bu sayının katlanarak büyümesini istiyoruz. Türkiye'de kredi kartı denildiğinde bireysel taraf anlaşılıyor ama biz KOBİ ile esnaf ile çok yakın ilişkisi olan bir banka olarak ticari kart konusuna daha fazla ağırlık vereceğiz.
ATM ve POS'ta da hamle var
ATM konusunda özellikle İstanbul'da açığımız var. Onu hızla kapatıyoruz.Şehrin kalabalık bölgelerinde, AVM'ler gibi toplumun daha fazla olduğu yerlerde ATM ağımızı daha da genişletmek istiyoruz. Sayıyı artıracağız. Kendi kredi kartı markanızı piyasaya sunuyorsanız POS'unuzu da artırmanız gerekiyor. Dolayısıyla teknik çalışmalarımız güçlü bir şekilde devam ediyor.
İstanbul'u Batı Ataşehir'de buluşturacak
[PAGE]İstanbul'u Batı Ataşehir'de buluşturacak
İstanbul Finans Merkezi'nde önemli proje sahiplerinden biri olacağız. Halkbank'ın arsası Halk GYO'ya devredildi, çok büyük proje olacak. Ama İFM projesi öncesinde İstanbul'da 5 ayrı lokasyonda faaliyet gösteren birimlerimizi Batı Ataşehir'de toplayacağız. Buna da temmuz gibi başlayıp ağustosta bitirmek istiyoruz. Batı Ataşehir'e ilk etapta İstanbul birimleri gidecek, İFM projesi tamamlandığında Ankara'daki birimlerimizi getireceğiz. Mevcutta kullandığımız 5 ayrı lokasyonumuzu da GYO ile değerlendireceğiz.
Makedonya'da Ziraat'in operasyonunu da devralıyor
Makedonya'da IK Bank'ı satın aldık ve adını Halkbank Makedonya olarak değiştirdik. Makedonya küçük ama bölge için önemli bir ülke. Buradan farklı ülkelere de geçiş olacağını düşünüyoruz. Biz etkin bankacılık yapmak için gidiyoruz. Şimdi Ziraat Bankası'nın Makedonya'daki operasyonunu da biz devralıyoruz. Ülkenin ilk 5 bankasından biriyiz ve hedefimiz ilk üçte olmak. Şu anda 21 şubesi var ama Ziraat ile entegre olup yeni şubeler açtığımızda yaklaşık 30 şubeli bir banka olacak.
Körfez'de temsilcilik düşünüyor
Makedonya'da Ziraat ile birleşme olunca tekrar fırsatlara bakarız. Ama kısa dönemli gündemimizde başka ülkelerde şube açma, iştirak edinme gibi bir plan yok. Yalnız Makedonya'daki bankaya Belgrad'da, Halkbank'a ise Dubai ve Katar'da temsilcilik düşünebiliriz. Ama asıl planımız ikili anlaşmalar yoluyla işbirliklerimizi artırarak ilave kaynak temin etmektir.
Uzakdoğu'da da temsilcilik olabilir
Çin'i çok önemsiyoruz. Uzakdoğu'da daha etkili olmamız lazım, temsilciliğe ihtiyacımız olabilir. Kısa süre sonra bunu yapabiliriz. Hazine'nin borçlanmalarına Japonya başta olmak üzere Hong Kong, Singapur, Malezya, Endonezya'dan ilgi olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerin finansal kurumları ile işbirliğini geliştirmek faydalı sonuçlar doğuracaktır.
Sendikasyona hazırlanıyor
Haziranda yaklaşık 1 milyar dolar olan euro ağırlıklı sendikasyonu yenileyeceğiz. Bu sendikasyonda banka sayısının arttığını ve ülkelerin çeşitlendiğini göreceksiniz. Küresel finans oyuncuları daha çok çeşitleniyor. Sendikasyonlarda maliyet geçen sene 110 baz puandı bu sene biraz yükseliyor. Şimdiye kadar sendikasyonunu yenileyen bankaların oranları LİBOR/EURİBOR+ 145 baz puan gibiydi. Gerçi baz düşük olduğu için önemli bir yükselişi ifade etmiyor.
1.000'den fazla personel alacak
Bu sene en az 1.000 personel alacağız dedik şimdi uzman yardımcısı sınavını yaptık ve kısa sürede 200 kişiyi başlatacağız. Temmuz ayında yeni sınav yapacağız ve servis görevlisi unvanı ile 1.000 personel alımı daha yapacağız. Bu sene müfettiş yardımcılığı alımlarımızda olacak. Bu sene en az 1.000 personel alırız demiştik ama bunun üzerinde alım olacak.
20 şube açtı yıl sonuna kadar 60'a tamamlayacak
Geçen yıl 61 şube açmıştık. Bu yılda 60 şube açacağız diye yola çıktık. Şu ana kadar 20 şube açtık. Sene sonuna kadar 60'ı bulacağız. Sene sonunda toplam şube sayısı 825 civarında olacak. 2013'te de 60 şube açmayı planlarız. Biz 1 yıl içinde şubelerin kar etmesini bekliyoruz ama ortalama 6-7 ayda şubeler kara geçiyor. 1 yıldan uzun süreli açık olan ve kar etmeyen şubemiz yok. KOBİ'lerin olduğu her yerde Halkbank şubesi istiyorlar ama belli şartlara bakarak karar veriyoruz.