Günün piyasa özeti (22.11.2018)

Brexit ve İtalya bütçe krizinin piyasaların odağında yer aldığı haftanın dördüncü işlem gününde dolar/TL 5.30'un altına geriledi. Bazı Fed üyelerinin açıklamaları ve petrol fiyatlarının TL'ye destek olduğu ortamda kısa vadede iyimser fiyatlamanın devamı bekleniyor. (Muhammed Kafadar-dunya.com)

Abone ol

Muhammed KAFADAR

ABD'de piyasaların resmi tatil dolayısıyla kapalı olduğunu bugün Trump'ın petrole yönelik açıklamaları, Brexit'e ilişkin gelişmeler ve İtalya ile AB arasındaki bütçe krizi fiyatlamalar üzerinde etkili oldu.

Son bir haftadır 5.30 seviyesinin altına geçiş isteğinin görüldüğü dolar/TL kuru bu destek noktasını geçmeyi başardı. Salı günü 5.40'ın üzerine sıçradıktan sonra yeniden geri çekilen kur bugün 5.2759'a kadar geriledi ve genel olarak 5.30'un hemen altından fiyatlandı. Doların küresel piyasalarda düşüş yönünde hareket etmesi de TL'ye destek oldu.

Olumsuz bir haber akışı olmaması ve ABD ile ilişkilerdeki yumuşamanın önemine işaret eden uzmanlar, kısa vadede TL lehine fiyatlamanın devamını öngörüyor. Kurun 5.30'un altında tutunabilmesi halinde 5 lira seviyesine doğru hareket beklentisi güçlenirken, 5.00-5.30 aralığı alım yapılabilir seviyeler olarak nitelendiriliyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Avrupa borsalarındaki negatif seyrin etkisiyle 91.883 puana kadar gerilemesinin ardından bir miktar toparlanarak günü 92.628 seviyesinde kapattı. Endeksin 92.500 puanın altında kalıcılık sağlaması durumunda satış baskısının devam edebileceğini ifade eden uzmanlar, 94.000'in direnç noktası olarak izlendiğini belirtti.

Trump'ın twitleriyle baskı altında kalan petrol hafif toparlanmaya karşın aşağı yönde seyrini sürdürüyor. Brent'in varili 64, Batı Teksas'ınki de 55 doların altında yer alıyor. Bu fiyatlar ay başında sırasıyla 75 ve 63 dolar civarındaydı. Petrol fiyatlarındaki ucuzluk gelişen ülke paralarıyla birlikte Türk lirasına destek olan unsurlar arasında yer alıyor. Uzmanlar petrolde güçlü düşüş eğiliminin devamını bekliyor.

AB ve İngiltere'nin Brexit sonrası ilişkileri belirleyecek taslak belge üzerinde anlaştığının duyurulmasıyla sterlin, geçen hafta bakanların istifasına neden olan ve Başbakan May'in geleceğinin sorgulandığı çalkantılı sürecin ardından yükselişe geçti. 1.12'ye kadar düşen sterlin/euro paritesi bugün 1.13'ün üzerini gördü. Sterlindeki değerlenmeyle birlikte sterlin/TL kuru yüzde 0,70'in üzerinde artışla 6.83'e yaklaştı.

İtalya tarafında ise AB'nin disiplin süreci başlatmasının ardından Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Salvini'den "Geri adım atmıyoruz" açıklaması geldi. Ancak yinede AB'nin İtalya'ya yaptırım uygulaması beklenmiyor ve çözüm umudu korunuyor. Nitekim Başbakan Conte'nin "AB'ye karşı hiçbir başkaldırma yok, ortak bir hedefimiz var. Kamu borcunu düşürmeye çalışıyoruz" şeklindeki açıklaması iyimserleri cesaretlendirdi.

Ayrıca, ECB'nin 24-25 Ekim'deki para politikası toplantısının tutanakları bugün yayımlandı. Tutanaklara göre banka yetkilileri, ekonomiye dair verilerin hayal kırıklığı yarattığını kabul ettiler, ancak görünümün hala yaygın ekonomik büyüme ve hızlanan enflasyonla tutarlı olduğu görüşünü benimsediler. ECB, söz konusu toplantısında beklentilere paralel olarak para politikasında değişikliğe gitmemiş; tahvil alımlarını bu yıl sonlandırma ve faizleri gelecek yazdan sonra artırma yaklaşımını sürdürmüştü. Avrupa tarafındaki gelişmelerin etkisiyle euro/TL günü yatay hareketle 6.05'ten tamamladı.

İki gündür yükselişlerin kaydedildiği tahvil faizlerinde de düşüş gözlemlendi. 10 yıllık gösterge tahvilde getiri dün gördüğü en yüksek seviye olan 16.95'ten 16.44'e gerilerken; 2 yıllıkta 20.05'ten 19.91'e geldi. Bazı Fed üyelerinin faiz artırımlarını sorgulamasıyla gözler aralık ayında 2019 için çıkacak projeksiyonlara çevrilirken, faiz artış hızına yönelik beklentilere ilişkin olası değişiklikler TL varlıkların fiyatlaması üzerinde belirleyici olacak.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor