Gözler bugünkü PPK'da

Piyasanın merakla beklediği Para Politikası Kurulu toplantısının sonucu saat 14:00’te açıklanacak. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık indirimden daha büyük bir adım atmasını beklemiyor

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası’nın beklenen faiz kararı bugün açıklanacak. Piyasada Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo faizini indirmesini bekleyenlerden çok, ‘indirmemesini’ bekleyenler var. Anketler piyasada ibreninin faiz indiriminde bu ayın ‘pas’ geçileceğine inananların daha fazla olduğunu gösteriyor. İndirim bekleyen azınlık ise ağırlıklı olarak 25 baz puan indirimle adımın küçüleceğine inanıyor. Bir başka ifadeyle, piyasa Merkez Bankası’nın en büyük adımının 25 baz puanlık indirim olduğuna inanıyor.

Ekonomistler koridorun üst bandında ise, Merkez Bankası şimdiye kadar bir adım atmadığı için, bu ayda bir hareket olmayacağını varsayıyor. Hatta üst banttaki indirimin kurun ateşini çıkartacağına inanılıyor.

Merkez Bankası Temmuz ayında da bir hafta vadeli repo faizi 50 baz puan indirmişti. Üst üste üç ayda yapılan indirimle toplam 175 baz puan haftalık repo faizini düşüren Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 12’yi ise şimdiye kadar sabit tuttu. Koridorun alt bandı borç alma faiz oranı ise bir defa 50 baz puan düşürüldü.

TCMB’nin ortalama fonlama faizi ise 12 Ağustos’tan beri ya yüzde 8.26 ya da yüzde 8.30 düzeyinde. Koridorun üst bandının yüzde 12 olduğu düşünüldüğünde bu sınıra doğru yükseltebilme seçeneği var.

Bankacılar ne diyor?

Bankacılar, Merkez Bankası’ndan bugün politika faizinde 25 baz puanın üzerinde bir adım atmayacağını düşünürken “25 baz puanlık indirim faiz koridorunun üst bandı benzer seviyelerde kaldığı sürede kur üzerinde sınırlı bir etki yaratır. Belki hiç yaratmaz. Faiz indirimi yapılmaması olumlu yansır ancak 25’in üzerinde 50 baz puanlık bir indirim gelirse bunun negatif etkisini görebiliriz” diyor.

Neden indirmez?

√ Enflasyon mayıs ayına göre düşse de haziranın üzerinde 
√ Küresel risk iştahında dalgalanmalar var. Geçen hafta ABD ile moraller bozulurken, bu hafta Draghi ile yeniden pozitif hava var
√ Jeopolitik riskler devam ediyor. 
√ Ukrayna kaynaklı riskler daha dinecek gibi değil 
√ Rating kuruluşlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimi bitse de siyasi risk henüz bitmedi 
√ Cari açığı büyütmemek için. Faiz indirimi iç talepte bir ısınma yaratırsa bu cari açığı daha da büyütecek bir faktör olabilir. Ama burada unutulmaması gereken nokta faiz indiriminin kuru düşürdüğü varsayımı altında geçerli olması.

Neden indirir?

Önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon ‘düşecek’ öngörüsünden geri adım atmak istemez 
Büyümeye karşı hassas 
Konut sektöründeki düşüş iç dinamikler açısından tedirginlik yaratacak boyutta
Avrupa ekonomisindeki kırılganlıklar devam ediyor. 
Rusya ve Irak başta olmak üzere ihracat pazarlarında siyasi bir çok sıkıntı var 
Artık 1 yıldan daha az süre kalmış genel seçimlere daha kuvvetli bir ekonomi ile girmek istenebilir

Başka ne olabilir?

Enflasyon ve küresel risk iştahını göstererek faiz indiriminde bu ay için tamam der ama iyileşmeyi gördüğü noktada yeniden faiz indirimine başlar 
Fonlama maliyetinin yüzde 8.30’da seyrettiği ve 1 haftalık reponun geldiği yer dikkate alındığında bu defa koridorun üst bandı düşürülebilir. Ancak bu kurda yükşelişi tetikleyebilir diye indirim beklenmiyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı