Gözler Bernanke'de

Küresel piyasalarda FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşma öncesinde oluşan ilave teşvikler konusunda işaretler verebileceği beklentisi piyasaları hareketlendirdi.

Abone ol

İSTANBUL - Küresel Piyasalar haftaya hızlı başladı. Özellikle FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşma öncesinde oluşan ilave teşvikler konusunda işaretler verebileceği beklentisi piyasaları hareketlendirdi.
   
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi güne 254,50 puanlık yükselişle 62.929,81 puandan başladı. İMKB'de hisse senetleri açılış fiyatları itibariyle bir önceki kapanışa göre yüzde 0,41 oranında değer kazandı. Analistler endeksin 63.000 ve 63.600 seviyelerinin kısa ve orta vadeli direnç, 62.300 ve 61.900 seviyelerinin ise gün içi destek olarak takip edileceğini belirtiyorlar.

Merkez Bankası rakamlarına göre piyasa güne 16 milyar 21,5 milyon lira artı rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 17 milyar 750,8 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

Piyasa Bernanke'yi bekliyor

Piyasalar Bernanke'yi  beklerken, dün Amerika’da Perakende Satışlar verisi piyasalarda hatay kırıklığına neden oldu. ABD perakende satışları Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düşüşünü 3. aya taşıdı ve sınırlı istihdam artışının, ekonominin büyük bölümüne zarar vermeye başladığına yönelik bir sinyal olarak yorumlandı.
   
Dün açıklanan bu veri sonrasında Fed'i dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için ilave adımlar atmaya yöneltebileceği beklentisi ile Dolar euro karşısında üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü.
   
Bugüne baktığımda gözler  TSİ ile 17:00'da başlayacak olan FED Başkanı Bernanke’nin konuşmasında olacak. Ancak bugünün diğer önemli verisi ise Almanya güven endeksi görünüyor. Verisinin kötü çıkabileceği beklentilerine bağlı olarak, euronun sterlin karşısında üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine yaklaştı.
   
Öte yandan öğleden sonra Amerika’da Tüketici Fiyat Listeleri açıklanıyor. Kanada’da Faiz Oranı açıklanacak.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününe alımlarla başladı. Açılışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artarak 257,06 puan olurken, Londra borsasında FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 yükselerek 5.674,91 puan, Frankfurt Borsası'nda DAX Endeksi yüzde 0,3 artarak 6.587,50 puan ve Paris Borsası'nda CAC 40 Endeksi yüzde 0,3'lük yükselişle 3.188,18 puan oldu. İspanya borsasında IBEX 35 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 6.566,10 puan ve İtalya borsasında FTSE MIB endeksi ise yüzde 0,07 artarak 13.674,38 puan oldu.

Nikkei endeksi yüzde 0,4 yükseldi

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yükselişle kapandı. Nikkei endeksi seansı yüzde 0,4 değer kazanarak 8.755,00 puandan tamamladı.

Tahvil - Bono

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi güne düşüşle yüzde 7,91 seviyesinden başladı. Dün ABD'de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerden kötü   gelmesi ve IMF'in Ekonomik Görünüm raporunda 2012 yıl sonu ve 2013 yılı için global ölçekte büyüme öngörülerini aşağı çekmesi sonrasında genel olarak  piyasalarda kararsız bir seyir izlenirken İspanya'da 10 yıllık tahvil faizlerinin  tekrar yükselişe geçmesi dikkat çekiciydi.

Analistler günlük raporlarda gösterge tahvilin bileşik faizinde alçalan  trendin devam etmesini beklediklerini ve yüzde 7,85 seviyesinin destek olarak  takip edileceğini kaydediyorlar.

Petrolün varil fiyatı 90 dolara yaklaştı

Dünyanın en büyük ham petrol tüketicileri olan Çin ve ABD'nin ekonomilerini desteklemek için adım atacağına dair beklentiler petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. ABD ham petrolü Nymex elektronik işlemlerde 18 sent arttı ve varil başına 88.61 dolar oldu. Dün kontrat günü 1,33 dolarlık artışla 88,43 dolardan tamamlamıştı. Londra'da ise Brent petrolün varil fiyatı 11 sent artarak 103,48 dolardan işlem gördü.

***

Burada yer alan yatirim bilgi, yorum ve tavsiyeler yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yatirim danismanligi hizmeti, araci kurumlar, portfoy yonetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile musteri arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sozlesmesi cercevesinde sunulmaktadir.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu gorusler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuclar dogurmayabilir.


 

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır