Fon Borsası’nda iyi olan kazanacak
TEFAS ile yatırımcı, fon alırken, diğer yatırım fonlarının performansı ile karşılaştırıp en iyiyi seçebilecek. Yeni fonların kurulmasına katkı sağlayacak sistemde başarılı fon yöneticileri de daha geniş kitlelere ulaşacak
Abone olTürkiye sermaye piyasalarında yarın fon yatırımcıları için yeni bir dönem başlıyor. Uzun zamandan beri tartışılan ve çalışmaları süren, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), 9 Ocak 2015 tarihi itibariyle devreye giriyor. Türkiye’de emeklilik fonları da dahil olmak üzere tüm fon pazarının büyüklüğü 70 milyar TL’yi bulurken ilk etapta 8.5 milyar TL’lik fon bu platformun içine girecek. İsteğe bağlı olarak zamanla 26 milyar TL’lik fonun daha sisteme dahil olması beklenirken küçük yatırımcı TEFAS ile parası hangi banka ya da aracı kurumda olursa olsun başka bir kuruluşun fonunu alıp, satabilir hale gelecek. Türkiye fon sektöründe, farklı yatırım fonlarını elektronik ortamda bir araya toplayarak yatırımcıların performansa dayalı seçim yapabilmesini sağlayacak TEFAS’ın sektörde iyi olanın öne çıkacağı ve kıran kırana rekabetin yaşanacağı bir dönemi başlatması bekleniyor.
Yatırım fonlarını elektronik ortamda buluşturacak olan TEFAS sayesinde yatırımcılar fon alım-satım işlemlerini platform üyesi kuruluşlar aracılığıyla, tek bir sistem üzerinden gerçekleştirebilecek. TEFAS ile yatırımcılar herhangi bir banka ya da aracı kurumdaki hesaından fon getirilerini karşılaştırarak alma imkanına sahip olacak.
24 saat ulaşılabilecek
Platformun sektöre getirdiği en önemli farklılık ise yatırımcılara yüzlerce fon arasından performansa dayalı seçim yaparak daha iyi getiri sağlayan fona daha kolay bir şekilde ulaşma imkânı tanıyor olması. Şu anda yatırım fonlarını; yatırımcının parası hangi bankada ise sadece o bankanın fonu alınabiliyor.
TEFAS ile yatırımcının parası hangi bankada olursa olsun Türkiye’deki tüm yatırım fonlarını alıp satabilecek. Fon alım-satımı için büyük kolaylık sağlayacağı düşünülen sistem ile paranızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumların dışındaki tüm fonlara da anında ulaşabileceksiniz. Yatırım fonu alırken, sadece yatırım fonlarının kendi içindeki performansına bakmayıp diğer yatırım alternatifl erinin performansı ile de karşılaştıracaksınız. Ayrıca, günün 24 saatinde, Türkiye’nin neresinde olursanız olun bu platformdan fon alım satımı yapmak mümkün.
300 fon otomatik sisteme girdi
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu, yatırım fonlarının, fon kurucuları tarafından elektronik bir ortamda, diğer platform üyelerine ve bunların müşterilerine satılmasına, geri alınmasına ve bu işlemlerin takasının ve saklamasının MKK sistemi üzerinden gerçekleşmesine olanak sağlayan elektronik bir platform. Platform sayesinde Türkiye’deki her yatırım fonundan katılma belgesi satın alınabilecek.
Şu anda bu platform zorunlu olarak üye olacak 300 fonun portföy büyüklüğü 8.5 milyar TL. İsteğe bağlı üye olacak 68 fonun büyüklüğü ise 26 milyar TL’yi buluyor. Platformda içerisinde garantili fon, koruma amaçlı fon, özel fonlar, serbest yatırım fonlarını içeren 98 fon ise üye olamayacak. Yani şuanda platforma konu olan fon büyüklüğü 8.5 milyar lira. İlerideki dönemde kısa vadeli tahvil ve bono fonu ile likit fonların platforma yavaş yavaş gelmesi bekleniyor.
Yeni bir ‘fon portal’ oluşturuldu
Öte yandan Takasbank tarafından fon piyasasında şeffaflığın arttırılması, fonlara ilişkin bilgilere tek bir noktadan herhangi bir maliyete katlanmaksızın ulaşılması ve yatırımcıların farkındalıklarını arttırarak Platform’a katkı sağlanması amacıyla yeni bir internet sitesi (fon portal) oluşturuldu.
Web portalına http://www.fonturkey. com.tr ve http://www.fundturkey. com.tr adreslerinden erişim sağlanabilecek.
Bu arada, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sadece portföy yönetim şirketleri fon kurabilecek. 1 Temmuz 2015 tarihine kadar, bankalar ve aracı kurumların kurmuş oldukları fonlar portföy yönetim şirketlerine devredilecek veya tasfiye edilecek.
Ulusal çapta fon borsası geliyor
Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus, Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemeleri ve sektör katılımcılarının destekleri ile birlikte Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nun (Platform), yenilenen yapısı ile 9 Ocak 2015 tarihinde hizmete başlayacağını kaydetti. Platformu fon sektöründe özellikle rekabetin, Fon Veri Portalının ise şeff afl ığın sağlanması anlamında hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Ulus, “ Platform bankaların, aracı kurumların ve portföy yönetim şirketlerinin fon dağıtım kanallarını, merkezi bir sistemde birleştirmek suretiyle ulusal çapta bir açık platforma dönüştürecektir. (Fon Borsası denilebilir)” diye konuştu.
Türk fon büyüklüğü 33 milyar lira
Dünya yatırım fonu sektörünün, 2009-2013 yılları arasında yüzde 31 büyüme ile 23 trilyon dolardan 30 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığını kaydeden Ulus, 2013 yılsonu itibari ile yatırım fonu dağılımına bakıldığında Amerika kıtasının dünya fon büyüklüğünün %57’sini, Avrupa %31’ini ve Asya Pasifik ise yaklaşık %12’sini oluşturduğunu ifade etti. Ulus, “Amerika 15 trilyon dolar büyüklük ile dünya yatırım fonu sektörünün %50’sini oluştururken, vergi cenneti Lüksemburg 3 trilyon dolar fon büyüklüğü ile ikinci sırada gelmektedir. Avustralya, Fransa, İrlanda, İngiltere, Brezilya; yatırım fonu büyüklüğü 1 trilyon doların üzerinde olan ülkeler arasındadır. Türkiye yatırım fonu büyüklüğü ise 2014/09 itibari ile 33 milyar TL olup, 2009 – 2013 yıllar arasında fon büyümesinde enflasyon verileri (5 yıllık Tüfe artış oranı %43) dikkate alındığında (%19) reel küçülme yaşanmıştır” diye konuştu.