ECB enflasyon hedefine uzak

Euro Bölgesi'nden son gelen veriler, bölgede ekonomik canlanmanın sürdüğüne işaret ederken yıllık enflasyonun hala ECB'nin hedeflediği seviyelerden uzak olduğunu gösterdi.

Abone ol

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon oranı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri tarihi düşük seviyeye indirmesine, devam eden parasal genişleme programına ve ekonomik canlanmaya rağmen hala hedeflenen seviyenin altında bulunuyor.

19 Avrupa Birliği ülkesinden oluşan bölge ekonomisinde 2016 yılının sonundan itibaren başlayan toparlanma süreci daha da ilerleyerek yerini 2017’nin sonu itibarıyla ekonomik genişlemeye bıraktı.

Bölgede olumlu büyüme performansının yanı sıra, işsizlik azalmaya devam etti ve bölgenin dış ticareti de olumlu sinyaller verdi. Ancak olumlu ekonomik gelişmeler ve ECB’nin politikaları yıllık enflasyonun hedeflenen seviyeye yükselmesine yeterli katkıyı sağlamadı.

Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı geçen yıl yüzde 2,3 olarak ölçüldü.

2017 yılında bölgede ihracat, 2016’ya kıyasla yüzde 7,1’lik artışla 2 trilyon 194 milyar euro, ithalat da yüzde 9,8’lik yükselişle 1 trilyon 958 milyar euro oldu. Euro Bölgesi, söz konusu dönemde 236 milyar euro dış ticaret fazlası verdi.

Ayrıca işsizlik de azalmaya devam etti. Geçen yılın ocak ayında yüzde 9,6 olan işsizlik bu yılın ocak ayında yüzde 8,6’ya indi.

Enflasyon üst üste üçüncü ay yavaşladı

Olumlu ekonomik göstergelere karşın yıllık enflasyon üst üste üçüncü ay yavaşladı. Ocak ayında yüzde 1,3 olan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 1,1'e indi.

Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB de bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor ve bu doğrultuda varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.

Manşet enflasyonunun zaman zaman yüzde 2'ye yaklaşması, ECB'nin daha önce almış olduğu tedbirleri yavaş yavaş sonlandıracağı yönündeki görüşleri tetiklerken, ECB yetkilileri, enflasyon dinamiklerinin istikrara kavuşması gerektiğini belirtiyor.

Draghi'nin belirlediği 4 kriter

En alt noktalardan yükselmeye başladığından bu yana enflasyon konusunda temkinli davranan ECB Başkanı Mario Draghi, halihazırda enflasyonda sürekli bir düzeltmenin onaylanması için 4 kriter belirlemiş durumda. Söz konusu kriterler "manşet enflasyonun orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede yoluna girmesi", "enflasyonun dayanıklı olması ve bu seviyelerde yeterli güvenle istikrara kavuşması", "enflasyonun kendi kendini sürdürmesi, yani para politikasının azalan desteğiyle bile yörüngesini koruması" ve "ölçünün herhangi bir Avro Bölgesi ülkesinin enflasyonu değil, Euro Bölgesi'nin enflasyonu olması" olarak sıralanıyor.

Söz konusu gelişmeler ve banka yetkililerinin yaptığı açıklamaların yanı sıra hem manşet enflasyonun nedenleri hem de çekirdek enflasyonun düşük oranı, ECB'nin enflasyonda henüz istediğini elde edemediğine işaret ediyor.

Bölge ekonomisinde aşağı yönlü risklere ilişkin ise yükselen korumacılık, döviz ve diğer finansal piyasalardaki gelişmeler gibi küresel etkenler öne çıkarken, ECB Yönetim Konseyi'nin, döviz kuru ve finansal koşullardaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olası etkilerini takip etmeyi ve mevcut tedbirlerini sürdürmesi bekleniyor.

ECB yetkilileri, enflasyon konusunda umutlu

ecb
Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı