Dövizde üç rekor birden
Ekonomik göstergelerdeki bozulma TL üzerindeki baskıyı artırdı. Euro, döviz sepeti ve sterlin bugün TL karşısında rekor üstüne rekor kırdı. Dolar ise 3 ayın zirvesinde.
Abone olDÜNYA ONLINE
Moody's'in kredi notunu düşürmesi, enflasyonun yüksek gelmesi ve cari açık nedeniyle tırmanışa geçen döviz kurları bugün de yükselişlerini sürdürüyor. Dolar/TL 3.89 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL rekor seviyelerde gezinmeye devam ederken, sterlin ve sepet (1 dolar + 1 euro) kurda da rekor var.
Gün içinde 3.8995 ile 4 Aralık 2017'den bu yana en yüksek seviyesine çıkan dolar kuru, 3.90'ın hemen altındaki seyrini sürdürürken, euro, sterlin ve döviz sepetinde rekorlar görüldü.
Dolar/TL saat 14:10'da 3.8941 seviyesinde yer aldı. 4.8250 ile rekor kıran euro aynı saatte 4.8180'de yer aldı. Tarihi zirveyi 5.4520'ye çıkaran sterlin 5.4313'den işlem gördü. Döviz sepeti de tarihi rekoru 4,3625 seviyesine taşıdı.
Tahvil faizlerinde görülen yükseliş TL üzerinde baskıya neden oluyor. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13,90'dan işlem görürken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 12,76'da bulunuyor.
Öte yandan yurt içi piyasaların dün kapanmasının ardından dolar kurundaki sert yükselişlerin etkisiyle 165,9 lira ile tarihi zirvesine kadar çıkan altının gram fiyatı bugün 165,5 lira seviyesinde yer alıyor.
Trump etkisi
TL lehine tek olumlu gelişme ise ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un görevden alınmasının ardından doların bir miktar değer kaybetmesi oldu. Hafta başında 90 seviyesine yerleşmeye çalışan dolar endeksi kararın ardından hafif geriledi. Endeks 89,77'de yer alıyor.
Diğer taraftan aynı gelişme Trump yönetiminin daha hızlı korumacı adımlar atabileceği beklentisini güçlendirerek ticaret savaşları endişesini besliyor ve bu da gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.
TL'de kırılganlık yüksek
Ekonomik göstergelerdeki bozulmanın kalıcılık göstermesi nedeniyle TL varlıkların baskı altında olduğunu dile getiren analistler, zayıf performansın değişeceğine dair bir işaret bulunmadığını vurguluyor.
Uzmanlara göre, enflasyon ve cari açık gibi büyük iç sorunlar TL'de kırılganlığı artırıyor. Buna bağlı olarak da dışarıdan gelen olumsuzluklar karşısında negatif ayrışma güçlü oluyor.