Dolar/TL, 6.70 seviyelerinde dengelendi
Dolar/TL bugün gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumsuz hava ve İdlib'e hava saldırılarının başlaması ardından 6.73'e kadar yükseldikten sonra 6.70 seviyelerinde dengelendi.
Abone olGelişen ülke paraları bugün dolar karşısında değer kaybetti. Güney Afrika ekonomisinin geleceğine yönelik soru işaretleri, satışlarda etkili oldu. Güney Afrika randı, dolar karşısında yüzde 3.5 değer yitirdi. TL'de ise yüzde 1 civarında kayıp yaşandı. TCMB'nin 13 Eylül'deki toplantısında ne kadarlık faiz artışı yapacağına yönelik belirsizliğin baskısı altındaki dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumsuz hava ve İdlib'e hava saldırılarının başlaması ardından 6.73'e kadar yükseldikten sonra dalgalandı. Kur gün sonuna doğru 6.70 seviyesinde yer aldı. Euro/TL ise 7.7230 seviyelerinde dengelendi.
Yeni risk; İdlip
Rusya, 22 gün aradan sonra İdlib'e tekrar hava saldırısı düzenledi. Türkiye, Astana süreci kapsamında çatışmasızlık bölgesi ilan edilen ve Türkiye'nin 12 gözlem noktası kurduğu İdlib'e yönelik geniş kapsamlı bir askeri harekata yeni göç dalgalarına ve sivil ölümlerine neden olabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Uzmanlar, Suriye'de tekrar artan jeopolitik risklerin TL varlıklar ve BIST üzerinde ekstra negatif baskıya neden olabileceğine dikkat çekiyor. Piyasanın her türlü haber akışından etkilendiğini söyleyen bir analist, "İdlib'e hava saldırılarının başlamış olması kısa vadede kurda yükselişi destekleyebilir" görüşünü paylaştı.
MB'nin nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor
TCMB'nin dün 13 Eylül'deki PPK toplantısında faiz artırımına net bir şekilde işaret etmesi paritede etkili bir rahatlatma yaratmadı. TCMB'nin nasıl bir aksiyon alacağına yönelik belirsizlik de TL'nin güç kazanmasını zorlaştırıyor.
Analistler reel faizleri tekrar pozitif alana çekmek ve piyasalara güven telkin etmek için 1000 baz puana varan oldukça yüklü faiz artırımı yapılması gerektiğine dikkat çekerken; buna karşılık TCMB'den ise daha temkinli bir faiz artışı bekleniyor.
Öte yandan para politikasına yönelik endişelerin yanı sıra maliye politikası, BDDK'nın swap kısıtlaması gibi adımlarının yan etkileri, ekonomide sert iniş riski ve ABD'nin olası yaptırımları gibi unsurların da belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.