Dolar baskı altında, TL değerleniyor
ABD tahvil faizlerinin 4 yılın zirvesinden gerilemesi dolar üzerinde baskıya neden oluyor. Dolar endeksi, önemli direnç olan 90 seviyesi üzerine yerleşmekte zorlanırken, bu durum TL'yi destekliyor.
Abone olS&P'nin Türkiye'nin kredi notunu beklentilere paralel olarak değiştirmemesinin ardından dolar/TL yeni haftaya aşağı yönlü başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, cuma gece yarısı yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin 'BB' not ve 'Negatif' görünümünü korudu.
Kur, geçen çarşambadan bu yana genel olarak 3.78-3.80 bandında hareket ederken, doların güçlü kalamaması TL'ye destek oluyor. Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta boyunca kritik direnç seviyesi olan 90 üzerine ataklar yapsa da burada tutunmakta başarısız oldu ve genel olarak 89-90 aralığında dalgalandı.
Endeks bu sabah 89,60'ta yer alırken saat 09:25'te dolar/TL yüzde 0,34 düşüşle 3.7785'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL yatay hareketle 4.6590 seviyesinde.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise güne yüzde 0,66 artışla 118.294 puandan başladı.
Analistler, geçen hafta çarşamba günü yüzde 2.957'ye kadar yükselerek dört yılın zirvesini gören ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvili getirilerinin bugün yüzde 2.866'ya gerilemesinin doları baskı altında bıraktığını belirtiyor.
Bugün piyasaların seyrini etkileyecek önemli bir veri akışı bulunmazken, yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonomi üzerine ilk büyük konuşması takip edilecek. Powell'ın konuşmasını saat 18.00'de yapması bekleniyor.
"Sis dağılıyor"
İş Yatırım tarafından hazırlanan bültende, "Sis dağılıyor… 10 yıllık tahvillerdeki fırtınanın dinmesi ve doların yeniden gerilemeye başlaması Wall Street'ten başlayarak dünya borsalarına yayılan yeni bir iyimserlik dalgası başlattı. Gelişmekte olan borsalar küresel risk iştahındaki iyileşmeden payına düşeni alıyor" görüşüne yer verildi.
DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu tarafından hazırlanan bültende de şunlar kaydedildi: "26 Ocak'ta başlayan ve küresel çapta varlık fiyatlamalarını oynaklığın artışı şeklinde derinden etkileyen sürecin ardından kısmen yaraların sarılması durumu devam ediyor. Hasar tespit sürecinin ilk aşamasında hisse senedi endekslerindeki kayıpların bir kısmı yerine konurken, ilerleyen safhalarında ise oynaklık göstergelerinde sakinleme-düşüş ve tahvil faizlerindeki yükselişin hız kesmesi başlıkları takip ediliyor"