Dolar 3,90'dan döndü

Dolar/TL 3.90'ı geçerek 4 Aralık 2017'den beri en yüksek seviyeyi gördü. Sepet, euro ve sterlin rekor kırdı.

Abone ol

Jeopolitik, siyasi ve makro ekonomik gelişmeleri izleyen kur ve faizde geçen hafta başlayan satış baskısı sürüyor. 

Bankacılar küresel ticaret savaşlarının oluşabileceği, ABD'de faizlerin artış trendinde olduğu yani gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik olumsuzlukların fazla olduğu bir dönemde, Türkiye'ye özgü endişelerin henüz giderilemediğine dikkat çekiyor.

Tüm bu gelişmelerle 3,9054'e kadar çıkarak yaklaşık 3.5 ayın zirvesini test eden dolar/TL, saat 17:46 itibarıyla 3.8940 seviyesinden işlem gördü. Bugün 4.3631 ile tarihi zirvesini test eden sepet bazında TL aynı saatte 4.3540 seviyesindeydi.

Bugün 4.8250 ile tarihi zirvesini test eden euro/TL ise aynı saatte 4.8110 seviyesinde işlem gördü. Yine bugün 5.4529 ile tarihi zirvesini test eden sterlin/TL aynı saatte 5.45 seviyesinde işlem gördü.

Öte yandan bugün 16 baz puan artışla 12,81'e kadar çıkan 10 yıllık tahvil faizi şu sıra 12,76'da yer alırken, 2 yıllıkta getiri 10 baz puan artışla 13,90 oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,33 düşüşle 117.201,54 puandan tamamladı.

Kırılganlık yüksek

Ekonomik göstergelerdeki bozulmanın kalıcılık göstermesi TL varlıkları baskı altında bırakıyor. Analistler, zayıf performansın değişeceğine dair bir işaret bulunmadığını vurguluyor.

Uzmanlara göre, enflasyon ve cari açık gibi büyük iç sorunlar TL'de kırılganlığı artırıyor. Buna bağlı olarak dışarıdan gelen olumsuzluklar karşısında negatif ayrışma güçlü oluyor.

Trump etkisi

TL lehine tek olumlu gelişme ise ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un görevden alınmasının ardından doların bir miktar değer kaybetmesi oldu. Hafta başında 90 üstüne yerleşmeye çalışan dolar endeksi kararın ardından hafif geriledi. Endeks 89,90'de yer alıyor.

Diğer taraftan aynı gelişme Trump yönetiminin daha hızlı korumacı adımlar atabileceği beklentisini güçlendirerek ticaret savaşları endişesini besliyor ve bu da gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.

Dolar/TL'de ne bekleniyor?

Fed'e ilişkin endişeler ile yurt içi risklerin TL'yi kırılgan yaptığını söyleyen Global Menkul Değerler Araştırma Analisti Rıdvan Baştürk, "Aslında doların global bazda değer kazanmadığı hatta değer kaybettiği günlerde TL'de negatif bir ayrışma olduğunu görüyoruz. Bu hafta TL, dolar karşısında yüzde 2 civarında kayıp yaşadı. TL'yi en yakın izleyen para birimleri yüzde 0.77 ve yüzde 0.25 kayıpla sırasıyla Rus Rublesi ve Güney Afrika Zarı oldu. Buradan da anlayabileceğimiz gibi hareket küresel değil, TL bazında bir hareket. Sepet kurun yeni tarihi zirvelere yükselmesi de bu durumu onaylıyor." dedi.

Baştürk, TL'deki mevcut ayrışmaya birçok sebep gösterilebileceğine değinerek, şu şekilde konuştu: "Artan jeopolitik riskler, enflasyonun çift hanelerde kalması ve TCMB'nin aksiyon almaması, diğer yandan cari açıkta izlenen yüksek seyir ve 215 milyar dolarlık finansman ihtiyacı TL üzerinde baskı oluşturuyor."

Baştürk, kısa vadede 3.85 üzerinde kalındığı sürece geri çekilmelerin alım fırsatı vermeye devam edebileceğini belirtirken, direnç olarak 3.90'ı izlediklerini, bu seviye üzerine gelebilecek kapanışlarda 3.93-94 bandına yerleşme gözlenebileceğini aktardı.

ABD'de işsizlik başvuruları azaldı

Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' İYİ Parti'de bir istifa daha... Erdoğan’dan belediye borçlarıyla ilgili çarpıcı çıkış