Dev şirketler taksit sınırını tüketici finansmanı ile aşacak

Krediye vade sınırlaması dev kurumları kendi finansman şirketlerini kurmaya itti. Turkcell geçtiğimiz hafta finansman şirketi kurmak için BDDK’ya başvururken sınırlamadan zarar gören şirketlerin de aynı yola başvurması bekleniyor

Abone ol

UĞUR YILMAZ 
BORSA/FİNANS SERVİSİ 

Kredi kartı ve tüketici kredilerine elektronik, altın ve araç satışlarına iki yıl önce getirilen vade sınırını aşmak isteyen dev şirketler tüketici finansmanı sektörüne girmek için düğmeye basmaya hazırlanıyor. Turkcell’in geçtiğimiz hafta kendi finansman şirketini kuracağını açıklamasının ardından diğer telekom şirketlerinin de harekete geçmesi bekleniyor. Tüketici finansmanı sektörüne sadece telekom tarafından değil farklı sektörlerden de giriş bekleniyor. Mağaza zinciri olan kuyumcuların da sektörü araştırdığını bildiren Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Vahit Altun, kredi kartı sınırlamasından etkilenen büyük şirketlerin finansman şirketi kurmaya hazırlandığını bildirdi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben geçen hafta kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında gündeme geldiğini belirtmiş ve uygulamanın esnetilmesi noktasında çalışmalar yapılabileceğini bildirmişti. 

Batı ülkelerinde kredi kartının taksitlendirme yerine ödeme aracı olarak kullanıldığını vurgulayan Vahit Altun ise BDDK’nın mevcut uygulamaların yerinde olduğunu, vadeli borçlanmak isteyen tüketiciye finansman şirketleri aracılığıyla ulaşılması gerektiğini söyledi. Avrupa’ya daha entegre bir finans sistemi için tüketici finansmanının ağırlığının artması gerektiğini kaydeden Altun, sektörü geliştirmek için BDDK ile vizyon çalışması yaptıklarını dile getirdi. 

Turkcell’in 27 Ağustos’ta KAP’a yaptığı açıklamada sermaye tavanı 500 milyon TL’ye kadar olan bir tüketici finansmanı şirketi kuracağını ve bunun içn BBDK’ya başvuru yapacağını açıklamıştı. Turkcell’in atılımını hatırlattığımızda ise Vahit Altun, “Turkcell bu sayede cep telefonlarını önce peşin olarak satın alıp sonra müşterilerine vade ile satmak yerine, doğrudan finansman şirketi aracılığı ile taksitlendirme yapacak. Böylece hem tüketiciye yansıtmak zorunda kaldığı yüzde 18 KDV yükünü kaldıracak, hem de borçlanma maliyetlerini düşürecek” dedi. Turkcell’in adımının çok başarılı olduğunu dikkat çeken Altun, diğer operatörlerin de yakın zamanda finansman şirketi kurabileceğini söyledi. Kredi kartı sınırlamasından zarar gören altın sektöründen de adım beklediğini dile getiren Altun, zincir mağazalara sahip kuyumcuların finansman şirketi kurabileceğini söyledi. 

Konut kredisi eşya ile paketlenecek 
Sektöre yeni oyuncular girmeye hazırlanırken, mevcut finansman şirketleri de ürün çeşitliliğini artırmak için kolları sıvamış durumda. Konut kredilerinden pay almak isteyen şirketler, beyaz ve kahverengi eşyası içinde finansman paketleri çıkartacak. 

Finansman şirketleri yüzde 90’a yakın bir oranda otomotiv finansmanı yaptığına dikkat çeken Vahit Altun, “Gündemimizde ‘Diğer’ faaliyetler var. Sektör olarak beyaz eşya, kahverengi eşya, teknoloji ürünleri gibi alanlarda büyümek istiyoruz. Bankalar buraya girmek istiyor ama burası bizim uzman olduğumuz bir alan. Otomotiv bir yere kadar gidiyor. BDDK ile acaba ürün çeşitliliğini artırabilmek için düzenleme olarak ne yapabiliriz diye bakıyoruz. Yurtdışı örneklerden yola çıkarak bir çalışma yapmak konusunda BDDK ile diyalog halindeyiz” dedi. Konut kredisi kullanan kişilere beyaz ve kahverengi eşya içeren paketler üzerinde çalışıldığını bildiren Altun, “Konut kredisini veriyorsunuz, ev alan kişi içini de döşemek istiyor. Dolayısıyla evin beyaz eşyasının, mobilyasının finansmanını sağlayıp paket bir ürün satmak gibi hedefl eri olan şirketler var” diye konuştu.

Özel okul ücretlerine ipotekli finansman yolda
Uzun vadeli eğitim kredisi ürününün gelişmesini beklediklerini belirten Vahit Altun, “Özel okulların sayısı her geçen gün artıyor. Özel okullara talep artıyor, rekabet de artıyor. Okul ücretleri için ipotekli kredi sağlamak istiyoruz. Her geçen gün daha çok insan çocuğunu özel okullara gönderiyor. Devletin de bu alanda bir desteği var. Mortgage gibi eğitimin finansmanı da bizim ciddi gündemimiz haline gelecek” dedi. Tatil paketleri ile ilgili çalışmalar yaptıklarını da belirten Altun, acenteler aracılığıyla yapılan taksitlendirmek işlemleri yerine tüketici finansmanı sağlayacak modeller üzerinde çalıştıklarını, bu alanda da büyümek için harekete geçeceklerini söyledi.

Kurdan kazanan otomobile yatırıyor
Bu yıl Türkiye gündeminde büyüme kaygıları hakim olmasa da ilk altı ayda araç satışları yüzde 51 artış gösterdi. Satışlardaki yükselişin çok sıradığını olmadığını kaydeden Vahit Altun, “Satışlar uçuyor gibi görünüyor ama bu şöyle bir algıya sebebiyet vermesin: Paralarımız sokağa atılıyor, cari açık da artıyor. Gelişmiş toplumlara baktığımızda bin kişiye düşen araç sayısı 600 civarındayken Türkiye’de bu rakam 300’lerde. Otomobile talebi yüksek geçen bir nüfusumuz var. Ayrıca döviz kurlarının bu kadar yüksek olduğu dönemlerde kar realizasyonları oluyor. Euro ile yatırım yapan biri euro’yu 2,80’den alıp 3,20’den satıyor. Elde ettiği karla da araç alıyor. Bu tarz alımlar görüyoruz. Bir de karayollarına bu kadar yatırım yaparken araç sayısının artması da normal. Ciddi bir açık var dolayısıyla bu artışın olması sıradışı değil” diye konuştu.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor