Portföy yönetimi sektörünün büyüklüğü 5,6 trilyon TL’yi aştı

Türkiye portföy yönetimi sek­törü, 2024 yılı itibarıyla hızlı büyümesini sürdürerek yönettiği varlıkları 5,6 trilyon TL’ye çıkar­dı. Bu tutar, Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın %16’sına kar­şılık geliyor.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Birol BOZKURT

Son dört yılda %1.500 oranında büyüyen sektör, yatı­rımcıların artan ilgisi ve finansal okuryazarlığın gelişmesiyle ivme kazandı. Sektörün geldiği son du­rumu yaptığı basın toplantısı ile anlatan ve portföy yönetimi sektö­rünün % 92’sini temsil eden Tür­kiye Kurumsal Yatırımcı Yönetici­leri Derneği’nin (TKYD) Başkanı Yağız Oral, sektördeki bu gelişi­min, uzun vadeli finansman sağ­lama açısından büyük önem taşı­dığını belirtti.

“TEFAS dönüm noktası oldu”

Basın toplantısında konuşan TKYD Başkanı Yağız Oral, Türki­ye’nin istikrarlı büyüme için ihti­yaç duyduğu uzun vadeli finans­man kaynağının sağlanmasında portföy yönetimi sektörünün kat­kısının artarak devam ettiğini ve edeceğini belirtti. Oral, “Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2015 yılında fon kuruculuğunu Port­föy Yönetimi Şirketlerine devret­mesi ve Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun (TE­FAS) Takasbank tarafından dev­reye alınması, sektörümüz için bir dönüm noktası olmuştur” dedi.

Oral, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ürün çeşitliliğinin artması ile tasarruf sahiplerinin tasarruf­larını, büyüklüğüne bakmaksızın farklı varlık gruplarındaki fonla­ra yönlendirmeleri ile sektörün büyüklüğünün hatırı sayılır şekil­de artarak 5,6 trilyon TL’ye ulaştı. Sektörün yönettiği varlıklar GS­YH’nin %16’sına geldi. Ağustos 2020’de 3 milyon olan yatırım fo­nu yatırımcı sayısı Ağustos 2024 itibarı ile 5,2 milyon kişiye ulaştı.

Bu, %73’lük bir artışa denk geli­yor. Sektörün son yıllarda sergile­diği etkileyici büyüme ile geldiği bu noktayı çok önemsiyoruz; an­cak gelişmiş ülke ekonomileri ile karşılaştırıldığında gidilecek daha çok yol olduğunu da görüyoruz.”

Oral, yönetim kurulu üyeliği­ni üstlendiği Avrupa Fon ve Var­lık Yönetimi Birliği EFAMA’nın raporlarına göre; 2023 sonu iti­barı ile Avrupa Portföy Yönetimi Sektörü’nün yönettiği varlıkların 20,6 trilyon Euro büyüklük ile Av­rupa GSYH’nin % 120’sinde oldu­ğunu, dünyaya bakıldığında dünya fon yönetimi sektörünün 67 tril­yon Euro büyüklük ile dünya GS­YH’nin % 69’u civarında olduğunu açıkladı. Oral, “TKYD olarak bu se­viyelere yaklaşmayı hedefliyoruz. Daha gelişmiş ve derinleşmiş ser­maye piyasaları ile birlikte ülkemi­zin finansal istikrarının artmasına ve ekonomimizin gelişmesine kat­kı vermeye devam edeceğiz” dedi.

BES, fon tutarının 1 trilyon TL eşiğini geçtiğini, Otomatik Ka­tılım Sistemi (OKS) fon tutarı­nın 75,6 milyar TL’ye ve diğer yö­netilen varlıkların ise 879 mil­yar TL’ye ulaştığını ifade ederek, “Yatırım fonlarının hızlı büyü­mesi 2024 yılında da devam ede­rek 2023 yılı sonundan 23 Eylül 2024’e kadar 1,4 trilyon TL net gi­riş yaşandı ve yatırım fonları bü­yüklüğü 3,9 trilyon TL oldu” dedi.

İsrail, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasını onayladı Dolar ve Euro kaç TL oldu? Dövizde son durum... Bilgin Yacht 2025’e 80 metreyle merhaba dedi "Moğolistan’a gelin yatırım gücünüzü ortaya koyun" SPK, Şekerbank hisselerindeki hareketlerle ilgili inceleme başlattı