İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül: BIST 100 Endeksi 10 bin portföyler 5 bin puanda

Borsada vergi tartışmaları ile başlayan dalgalanmayı değerlendiren İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, “Endeks 10 binlerde ancak portföyler 5 bin puanlarda, vergi tartışmalarının bir an önce son neticelendirilmesi gerekiyor. Beklentimiz yüz binde 1-2 civarında bir vergilendirme yapılması yönünde” dedi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Birol BOZKURT

İnfo Yatırım, yapay zekâ destekli yeni mobil yatırım uygulaması infox’u düzen­lediği basın toplantısıyla ka­muoyuna duyurdu. Toplantıda soruları yanıtlayan İnfo Yatı­rım Genel Müdürü Tarkan Ak­gül, son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanmayla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

His­selere işlem vergisi konusunun netleşmesi gerektiğini söyle­yen Tarkan Akgül, yüz binde 1-2 civarında bir işlem vergisi beklediklerini belirterek şun­ları söyledi:

* Endeks 10 bin­lerde ama portföyler 5 bin pu­anlarda. Bu zamana kadar hiç böyle bir dönem yaşamamış­tım. Daha önce endeksle birlik­te portföylerinde aynı oranda yükseldiği bir süreç olurdu.

* Zor bir yıl geçiriyoruz özellikle fa­iz alternatifinin olduğu bir yılı yaşıyoruz. Böyle zor bir süreçte hisselere işlem vergisi haberi hem yerli hem yabancı yatırım­cıların hoşuna gitmedi. Vergi oranında bizim beklentimiz yüz binde 1-2 civarında olması yönünde. Vergi geldikten son­ra hacimlerde bir düşüş olacak­tır diye tahmin ediyoruz. An­cak vergi konusunun neticeye kavuşmasından sonra Türki­ye’nin bu ay sonunda gri liste­den çıkmasıyla beraber borsa yolculuğuna devam edecektir.

2024 zor bir yıl olacağını dü­şünerek ürünleri çeşitlendirme­ye çalıştıklarını söyleyen Akgül, “Yatırım süper marketi kurmayı amaçladık. Banka aracı kurum­ları dışında varant ihracı yapan ilk aracı kurum olduk. Kendi in­san kaynağımızdan çıkardığımız bir yazılımla oluşturduğumuz bir uygulama geliştirdik. Ser­maye piyasalarındaki rekabet­te fark yaratan en önemli faktör­lerin bilgi ve teknoloji olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Borsada teknik seviyeler

Vergi haberinin etkisiyle haf­taya negatif bir başlangıç yapan Borsa İstanbul, 10 bin puanın al­tına sarktığı görülmüştü. Ardın­dan toparlanan endeks yeniden 10 bin puanın üzerine çıkarak yatay bir seyir izliyor. Borsa İs­tanbul’daki hacmin düştüğü gö­rülürken para girişi ve yabancı ilgisinin olduğu görülüyor. Uz­manlara göre BIST100 Endek­si’nde teknik olarak 9.850, 9.670 ve 9.450 destek olarak öne çıkar­ken, yükselişte 10,120, 10,380 ve 10,570 direnç bölgeleri olarak takip edilebileceğini söylüyor.

Borsada takas tarihleri değişti

Kurban Bayramı tatili nede­niyle piyasalar 15 Haziran Cu­ma günü yarım gün işlem göre­cek ve sonrasında işleme kapa­nacak. Piyasalarda işlemler 20 Haziran itibarıyla başlamış ola­cak. Kurban Bayramı tatili ne­deniyle Borsa İstanbul’daki iş­lemlerin takas tarihleri değiş­ti. Buna göre, Borsa İstanbul’da, perşembe günü yapılan işlemle­rin takası 20 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Borsa İstanbul Pay Piyasalarında iş­lemlerin takası “T+2”de, yani iş­lemin gerçekleştiği günden iki işlem günü sonrası çalıştığı için yarın gerçekleştirilen bir his­se senedi işleminin tahsilat ve ödemesi cuma günü yapılacak. Perşembe günü işlem yapan ya­tırımcının tahsilat ve ödeme­leri ise 7 gün sonraya, 20 Hazi­ran Perşembe gününe kalacak. Bu hafta cuma günü işlem ya­pan yatırımcılar da söz konusu işlemlerin nakit gerçekleşmesi için 21 Haziran Cuma gününü bekleyecek.

 “Sermaye piyasalarını tabana yayıyoruz”

  İnfo Yatırım, tek uygulamada piyasadaki tüm yatırım ürün­lerini bir araya getiren, su­per-app’i infox’u tanıttı. Basın toplantısında açılış konuş­masını gerçekleştiren Hedef Holding Yönetim Kurulu Baş­kanı Namık Kemal Gökalp şunları söyledi: “infox adını verdiğimiz bu uygulama ile daha fazla bireysel yatırımcı­nın finansal piyasalara eriş­mesini, kolayca ve güvenli bi­çimde yatırım yapabilmesini, birikimlerini verilere dayalı olarak en rasyonel biçimde değerlendirebilmesini istiyo­ruz. Kısaca yeni teknolojiler­le yatırım alanının ve serma­ye piyasalarının tabana ya­yılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye’nin yatırım ve girişimcilik ekosistemi Hedef Holding olarak tüm bu alanlarda faaliyet gösteren şirketlerimizle, hedeflerinin peşinden cesaretle koşanla­rın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Dul ve yetim maaşı temmuz zammı belli oldu Akdeniz'de peş peşe depremler Kanada Büyükelçiliği'ne Can Dizdar atandı EURO 2024'te çeyrek final eşleşmeleri belli oldu 45 ilde uyuşturucu operasyonu: 320 gözaltı