Fed'in temkinli yaklaşım sinyallerinin ardından küresel piyasalar karışık seyrediyor

ABD Merkez Bankası'nın aralık ayı toplantı tutanaklarından alınan temkinli yaklaşım sinyalleri ve faiz indirimlerinin daha geniş bir zamana yayılabileceğine yönelik tahminlerle küresel piyasalarda karışık seyir öne çıkıyor. Donald Trump'ın izleyeceği ekonomi ve ticari politikalarının enflasyonla mücadeleyi nasıl etkileyeceğine yönelik belirsizlikler sürerken, bu durum fiyatlamaları zorlaştırıyor.

AA | Abone ol

Dün açıklanan Fed'in son toplantısına ait Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında, ABD'de enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklerin arttığına işaret edildi. Bu sırada, Trump'ın atacağı adımlara ilişkin açıklamaları ile uygulayacağını belirttiği tarifelere dair basında çıkan haberler yakından takip edilirken, Trump'ın yeni tarifeler için yasal zemin sağlamak amacıyla ulusal ekonomik acil durum ilan etmeyi değerlendirdiği iddia edildi.

Makroekonomik veri tarafında özel sektör istihdamı, geçen yıl aralık ayında 122 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 4 Ocak ile biten haftada 201 bine inerek 11 ayın en düşük seviyesine geriledi ve piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesi iş gücü piyasasına ilişkin açıklanan verilerden karışık sinyaller alındığını belirten analistler, özel sektör istihdamındaki artış yavaşlarken, işsizlik maaşı başvurularının azaldığını belirtti.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, dün yüzde 4,73 ile Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yeni günde yüzde 4,67 seviyesinde dengelendi.

Altın, dolar, petrol...

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,5 yükselerek 2 bin 664 dolardan kapanırken, güne yüzde 0,3 düşüşle 2 bin 657 dolardan başladı. Dolar endeksi dün yüzde 0,5 değer kazanarak 109,1 seviyesinden kapanmasının ardından, yeni işlem gününde yatay bir seyir izliyor.

Brent petrolün varil fiyatı ABD'de göreve başlayacak yeni yönetimin uygulayacağı ticari ve ekonomik politikalara yönelik belirsizlikle şu sıralarda yüzde 0,3 düşüşle 75,8 dolardan işlem görüyor. Bu gelişmelerle New York Borsası'nda dün, S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,25 yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,06 düştü. New York borsasında bugün ABD'nin 39. başkanı Jimmy Carter'ın vefatı dolayısıyla ulusal yas günü çerçevesinde işlemler gerçekleştirilmeyecek.

Avrupa enerji hisselerindeki değer kaybı dikkat çekiyor

Avrupa'da resesyon endişeleri bölgenin ana ekonomik gündem maddesi olmayı sürdürürken, açıklanan ekonomik verilerden alınan sinyaller imalat sanayinde risklere işaret ediyor ve enflasyon verilerindeki katılık risk algısını besliyor. ECB'nin Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Euro Bölgesi'ndeki tüketicilerin orta vadeli enflasyon beklentileri yükselişini ikinci aya taşıdı.

Kurumsal tarafta ise enerji şirketi Shell'in 2024'ün son çeyreğine ilişkin sıvılaştırılmış doğal gaz üretim görünümünü düşürmesi, petrol ve doğal gaz ticareti sonuçlarının önceki çeyreklik dönemlere göre daha zayıf kalacağı değerlendirmesinde bulunmasının ardından şirketin hisseleri günü yüzde 1,7 düşüşle tamamladı. Avrupalı yenilenebilir enerji şirketi Vestas'ın hisseleri yüzde 7,7, Siemens Energy'nin hisseleri yüzde 5,96 ve Orsted'in hisseleri yüzde 3,36 değer kaybetti.

Dün Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,05 değer kaybederken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi 0,49 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Çin'de ÜFE ve TÜFE açıklandı

Asya borsalarında Hong Kong hariç negatif bir seyir öne çıkarken, Çin'in aralık ayı TÜFE'si yıllık bazda 0,1 artışla beklentilere paralel gerçekleşirken, söz konusu döneme ait ÜFE yüzde 2,3 azaldı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yatay seyrediyor.

Haftalık para ve banka istatistikleri

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,82 değer kaybıyla 9.890,76 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün yatay seyirle 35,3387'den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın hemen üzerinde 35,3500 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Almanya'da sanayi üretimi, dış ticaret dengesi ve Euro Bölgesi'nde perakende satışların takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.700 puanın destek, 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu ifade etti.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek'