Borsada eylül ayı nasıl geçecek? Yabancı gelir mi, yerli döner mi? İşte dikkat çeken analiz...

Türkiye’de tasarruf sahiplerinin yoğun ilgi gösterdiği Borsa İstanbul’da seyir nasıl olacak? Borsa düşecek mi yükselecek mi? Beklenti eylülde endeksin 10 bin bandını aşıp pozitif sürece girmesi yönünde. FED’in faiz indirimi için Eylül artık kesinleşti. FED'in faiz indiriminin Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere para akışı sağlaması bekleniyor. Gelen paranın ise hem bonoya hem borsaya gideceği düşünülüyor.

Abone ol

Uzun süredir 10 bin seviyesinin üzerinde tutunamayan BİST 100 endeksi haftayı 9 bin 833 puandan kapattı. Bölgede Türkiye’yi etkileyecek olağanüstü bir durum yaşanmazsa eylül ayında endeksin 10 bin barajını aşması ve pozitif bir sürece girmesi bekleniyor.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, Borsa İstanbul’un seyrine ilişkin tespit ve tahminlerine yer verdiği bir yazı kaleme aldı. Borsa İstanbul’un son durumunu özetleyen Çetingüleç’in yazısında öne çıkan bölümler şöyle:

Enflasyon uyum hareketi gelebilir

Hem Mehmet Şimşek'in istifa haberleri bizzat kendisi tarafından yalanlandı, hem de yaz tatilinin sonuna gelindi. Yatırımcılar yeniden ekran başına dönüyor. Enflasyonun yüzde 100'lere kadar ulaştığı bir ortamda iyice ucuzlamış olan borsa "enflasyona uyum" hareketi yapabilir.

Perşembe akşamı Merkez Bankası "liralaşmayı" teşvik edici yeni kararlar açıkladı. Mevduat faiz oranları biraz daha yukarı çıkacak. Bu bir risk. Ancak... Borsa çok ucuz kaldığı için, yıl sonuna kadar "pozitif güncelleme" yapabilir.

Faiz indirimleri bekleniyor

Eylül-Aralık döneminde hem ABD Merkez Bankası FED, hem de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi bekleniyor. FED'in faiz indirimi, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere para akışı sağlayacaktır. Peki gelen para nereye gider? Hem bonoya, hem borsaya.

Özellikle son 3 ayda borsadan kaçış hızlanmış. Yatırımcı sayısı Haziran'da 7 milyon 650 bine, Temmuz'da 7 milyon 470 bine, Ağustos sonunda ise 7 milyon 430 bine gerilemiş. Bu tablo, son aylardaki testere hareketleri ve geri çekilmenin yatırımcıları bezdirdiğini gösteriyor.

Küçük yatırımcı geri döner mi?

Borsa "bağımlılık" yapan bir alan. Ne yazık ki, Türkiye'de "kumar" gibi yaklaşılıyor. Herkes vur-kaç peşinde. Bu yüzden... Bir kez borsaya girmiş olanın, vazgeçmesi zor. Endeks yeniden yükselişe başladığında, borsadan kısa sürede büyük para kazanma hikayeleri tekrar dolaşıma sokulacak ve küçük yatırımcılar dönecektir. Ayrıca... Halka arzlar devam ediyor. Bu da yeni yatırımcıları borsaya çekecektir.

Yabancı yatırımcı ne durumda?

Gelelim yabancıya. Dört haftalık satışın ardından, geçen hafta 66 milyon dolarlık alış yaptılar. Yabancı alışı devam ederse -ki etmesi bekleniyor- borsa daha hızlı bir şekilde yönünü yukarı çevirecektir.

Borsada çok bilinen 2 milyar dolarlık yabancı hikayesi var. Bu para geliyor, üst üste alış yapıyor ve sonra üst üste satışlarla çıkıyordu. Uzun süredir bu şekilde seyreden periyot son dönemde bozuldu. Çıkan para henüz dönmedi.

Eğer geçen haftaki 66 milyon dolarlık alış, bu sürecin başlangıcıysa, birkaç hafta daha yabancı alışı devam edecektir. Ancak... Bu 2 milyar dolarla oynayanların "bıyıklı yabancı" yani yurt dışında yaşayan Türkler olduğu tahmin ediliyor.

Gerçek yabancı ne zaman gelir?

Onun için FED'in faiz indirimini beklemek gerekir. Yarın Eylül ayı işlemleri başlayacak. Eğer... İsrail-İran-Hizbullah ekseninde yeni bir çatışma çıkmazsa, bu hafta endeks pozitif bir sürece girebilir.

Merkez Bankası’nın kararı bankalara yeni yükümlülük getirdiği için pazartesi günü banka hisseleri kısmen olumsuz tepki vererek başlayabilir. Ancak... Ay sonu satışları zaten hisselerin değerini düşürmüştü. Bu nedenle bankalar kısa sürede toparlanıp pozitife geçecektir. Çünkü... Vatandaşın durumu kötü olsa da bankalarda hasılat iyi! Bireysel kredi ve kartlardan elde ettikleri faiz gelirleri 1 yılda yüzde 194 arttı.

Vedat Milor kaza geçirdi AK Parti'den Netflix dizisine 'Rum propagandası' tepkisi! Garfield Tarçın'ı görmeye şehir dışından geliyorlar 2024 KPSS Önlisans soru ve cevapları yayımlandı! Ünlü sanatçı Gül Avalan yardıma muhtaç halde!