Borsa İstanbul küçük yatırımcısıyla barışmak istiyor
Son çalışmaları hakkında bilgi veren BIST Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’a İSO-500 firmalarının daha çok kote olmasını istediklerini söyledi. Karadağ, ayrıca kur riskine karşı VİOP’ta kasko gibi ürünler olduğuna işaret etti.
Abone olEce CEYHUN
Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Stok barışı için ne yapabiliriz?’ diye çalışıyoruz” dedi.
Geçtiğimiz günlerde basınla sohbet toplantısı düzenleyen BIST Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye’de 2001 sonrası dönemde bankacılık sektöründe pek çok reform yapıldığını, mevduat yatırımcısının birikimlerinin güvencede olduğunu belirterek, “Vergide barışıyoruz. Varlık barışı yapıyoruz. Borsa’ya güvenmiş gelmiş bir şirketin küçük yatırımcısı olmuş. Şirketi kaybolmuş elinde hisselerle kalmış. Ne suçu var hisse yatırımcısının. Off shore’da batan parayı bile ödedik. Şu anda tüm stoğu tarıyoruz. Sadece küçük yatırımcılara bakıyoruz. Büyük yatırımcıyı kenarda tutarak, sıkıntılı şirketlerde, stok affı konusunda, sermaye barışı için ne yapabiliriz. Hisse yatırımcısını küstürmüşüz, bir el sıkışalım. Hukuki sıkıntılı alanlarda var ama bir paket yapabilirmiyiz diye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
Karadağ, Borsa İstanbul, idari kuruluşları da bir araya getirerek İFM vizyonuna uygun olarak ne yapılabileceğini çalıştıklarını da aktardı. Karadağ, “Küçük yatırımcı küsmüş. Dipteyiz, sıfırdan artık motoru çalıştırıp başlamak lazım” ifadelerini kullandı.
Karadağ, küçük yatırımcıyı cezp etmek için halka açık şirketlerle de bir araya gelerek ‘ödül’ programları yapacaklarını da söyledi. Karadağ, BIST-30’daki firmalarla görüştüklerini bu şirketlerin de önerilerine sıcak baktıkları bilgisini de paylaştı. Detayları daha netleşmeyen çalışmaya göre bir hisseyi elinde uzun süre tutan küçük yatırımcıya, şirket, faaliyet alanına giren ya da gönlünden kopan bir hediye verecek. Karadağ, “Lot ve elde tutma süresi gibi belli kriterleri olacak. Zaten BIST-30 şirketlerimiz kurumsal firmalar. Kurumsal tarafta bir çok kampanya yapıyorlar. Onları küçük yatırımcılarına da sunacağız. Telefondan, arabaya kadar yolu var. Aynı fırsatı yatırımcıya da sunalım. Yatırımcıya hareket sağlar. Hisse yatırımcısı da kendini konforlu hissetsin” diye konuştu.
BIST-30, BIST-100’deki hisse fiyatlarının çok düşük seviyelere gerilediğini belirten Karadağ, “Yabancı yatırımcı oranında zerre düşüş yok, artış var. Moody’s’in kararının ardından daha fazla yabancı yatırımcı geldi” dedi.
32 sayılı karara Borsa düzenlemesi geliyor
Himmet Karadağ Hazine’nin 32 sayılı kararda değişiklik yapmaya hazırlandığını da söyledi. Karadağ, sadece TL değil dolar ve euro başta olmak üzere diğer para birimlerinde de işlem yapılabilmesi için çalışıldığını anlatırken, “TL yatırımı özendirelim ama İstanbul Finans Merkezi olsun istiyorsak Pazar merkezli bir bakış açısına sahip olmamız gerekir” dedi.
Platin-paladyumun KDV’si kalkmalı
Karadağ, hisse ve tahvil dışı piyasalardaki vergilendirme sorununun da devam ettiğini belirtti. Karadağ, “Ekmekten vergi alıyorsun da pırlantadan vergi almıyorsun’ mantığıyla yıllarca ülke ekonomisine zarar verildi. Biz yıllarca kıymetli taşlardaki ÖTV’yi kaldıramadık bizim tüm pazarımız ya diğer ülkelere kaçtı ya da kayıt dışı bir Pazar oluştu. Yüzde 25 vergi alacağım derken yüzde sıfır vergi alır hale geliyorsun. Dünyada da bundan vergi alan yok. Platin ve paladyum da KDV var. Hem vadeli hem spot piyasada katılım bankalarının işlemleri. Bu alandaki milyar dolarlık işlem hacmi LME’ye gidiyor. Platin ve paladyum da KDV olduğu için Londra’ya giden işlem hacmi herhalde 10 milyar doları bulmuştur” dedi.
5 milyona Bebek’te bakkal açamazsın
Karadağ, piyasa değeri 2-3 milyon TL düzeyinde olan Borsa’ya kote pek çok şirket olduğunu belirterek “Capital’siz market olur mu? 2 milyon TL’lik borsa şirketi olmaz. KOBİ’nin hisse IQ’suna gelmemesi lazım. KOBİ’ler için farklı proje finansmanı ürünlerimiz var” dedi.
Girişim sermayesi şirketlerinin 500 bin TL verdiği şirketlerin 5 milyon TL piyasa değeri üzerinden halka açılmaya çalışmasını eleştiren Karadağ, “Bugün Bebek’te 5 milyon TL bakkal açamazsınız” dedi. KOBİ’lerin halka açılmalarının ‘doğru ürün’ olmadığını hatta sermaye piyasalarında doğru ürün ve doğru ölçeğin yakalanamamış olduğunun altını çizen Karadağ, “Geçmiş verilere bakın SPK’nın onayladığı, Borsa’nın listeye almadığı hiçbir şirket yok. Biz almadık. 3 yıldır zarar eden SPK’nın onayladığı şirketi kota almadık” diye konuştu. Kotasyon yönetmeliğinde yaptıkları değişiklik önerisi ile de faaliyet karı şartını artık net kar şartına bağladıklarını da anlattı.
Kanal İstanbul’un finansmanına talip
Türkiye’de sermaye piyasalarının büyük alt yapı projelerinin payının sıfır olduğuna da işaret eden Karadağ, bu projelerin menkul kıymetleştirilmesi gerektiğini de vurguladı. Karadağ, “Biz fi nansman paketi oluşturulurken kaçırmamız lazım. Tüm ekip Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul’u kaçırmamak için uğraşıyor. Bakanlıklara mutlaka pakette menkul kıymette olsun diyoruz. Yüzde 5 de olsa proje finansmanını menkul kıymete aktarırsanız işlem gören holding haline gelirsiniz” şeklinde konuştu.
Dolarda 4 TL’den korkuyorsan VİOP’a gel
“Kur riskine karşı VİOP’ta kasko gibi ürünler var” diyen Himmet Karadağ, TL kampanyalarının yapılmasına neden olan kur atağı sırasında VİOP’ta işlem gören dolar sözleşmelerine baktıklarını ve 2017 sonu için 3.7 TL’nin üzerinde bir fiyat görmediklerini vurguladı. Karadağ, “Aralık 2017 sonuna fiyatlanan en yüksek sözleşme 3,93 TL. Bu şu demek. Gelip bu fiyattan alabilirsiniz. Bunun üzerinde bir fiyat riski olduğunu düşünüyorsanız, kaygınız varsa, gelin alın. 4 TL olacağını düşünüyorsanız buyurun” dedi.