BBVA’nın ABD’deki bankasına ‘genç’lik ve ‘hız’ aşılayacak

BBVA en büyük 5 pazarından biri olan ABD’deki operasyonun başına Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç’i transfer etti. Genç’e yüklenen misyon 90 milyar dolar aktifi olan BBVA Compass ’ı karlı büyütmek.

Abone ol

Ece CEYHUN

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, Türkiye kredi kartı pazarındaki dinamizmi, dijital bankacılık tecrübelerini ve bireysel kredilerindeki işlem hızını ABD pazarına taşımaya hazırlanıyor. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak ticari bankacılık yapan BBVA Compass Onur Genç ile daha aktif bir bireysel bankacılık stratejisi izleyecek.

Yasal onayların ardından Amerika’da işbaşı yapacak olan Onur Genç ile yeni gündemini konuştuk. İspanyol BBVA içinde 5 büyük operasyon var. Birinci sırada 350 milyar euroluk büyüklüğü ile İspanya yer alıyor. İkinci sıra 99 milyar euro ile Meksika’nın. Ondan sonra büyüklükleri birbirine yakın Amerika , Türkiye ve Güney Amerika operasyonları geliyor. BBVA Compass , 90 milyar dolarlık aktifi, 10 bin 500 çalışanı bulunan 674 şubeli bir banka.

6 bin 300 bankanın içinde 22. sırada

BBVA’nın 2004-2009 yıları arasında satın aldığı 6 bankadan oluşuyor. Bankaların satın alınma maliyeti ise 14 milyar dolar. İçerinde en büyüğü Compass olduğu için BBVA tüm bankaları bu isim altında konsolide ediyor. Tam 2008 bankacılık krizine de denk gelen bu satın almalar İspanyol bankacılık grubunun, çok önem verdiği pazarda, karlılık konusunda istediğini elde etmesine engel oluyor. Bugün 90 milyar dolar aktifle 480 milyon dolar kar elde eden BBVA Compass, Amerika’nın güneyindeki 7 eyalette California, Texas, Florida, Arizona, Colarado, Alabama ve New Mexico’da faaliyet gösteriyor ki bu 17 trilyon dolarlık Amerikan ekonomisinin üçte birine erişebilmek manasına geliyor. BBVA Compass , Texas’ta 4. büyük, Alabama’da 2. büyük, Arizona’da 5. büyük banka. Sektör genelindeki durumuna bakıldığında ise 6.300 bankanın içinde pazar payında 22. sırada yer alıyor.

5 operasyonun 2’si Türklere emanet

BBVA Compass’ın genel merkezi ise Houston’da. Bu ayın sonunda CEO’luk görevini devralmaya hazırlanan Onur Genç, BBVA’nın İspanya’daki merkezinde 3 ayda bir toplanan ‘5’li Komite’de artık 2 Türk ismin yer alacağına işaret ederek “BBVA’nın İspanya, Meksika, ABD, Türkiye ve Latin Amerika ülkelerini temsil eden 5 CEO, 5’li Komite’yi oluşturuyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, bu Komite’de yer alıyor. Ben de girince en büyük 5 pazarın 2 yönetici Türk olacak.Bir Türk’ün Amerika operasyonlarının başına geçmesi İspanya’da büyük yankı yarattı” dedi.

Genç’e yüklenen misyon ise bankayı karlı büyütmek. Türkiye’de Garanti’nin bireysel bankacılık, kredi kartları ve yurtdışı borçlanma işlerini yöneten Genç, ağırlıklı ticari bankacılık yapan Compass’ın bireysel tarafta da daha aktif olacağının sinyallerini veriyor.

Kart, kredi ve dijital bankacılık

Amerika yolcusu Türk bankalarının çok iyi işler yaptığının altını çizen Genç, “Pazarı daha yeni tanıyorum planım daha net değil. Ama kredi kartı, dijital bankacılık ve bireysel kredilerde burada yakaladığımız hızı oraya taşıyabiliriz. Belki pazar dinamikleri nedeniyle buradaki modeli oraya birebir taşımak mümkün olmaz ama orada ne kadar hızlanırsak o kadar daha iyi olacaktır. Türkiye’de Amerika gibi bir kredi kartı pazarı. Dolayısıyla orada kart tarafını güçlendirmeye bakıyor oluruz. Türkiye’de saniyelerle ifade edilen bir havale-EFT işlemi Amerika’da günler sürebiliyor. Türkiye’de bankanızın cep şubesinden faturanızı anında ödeyebiliyorsunuz.

Dolayısıyla dijital bankacılıkla Türkiye’de oluşan deneyimi taşımak gerektiğine inanıyorum. Cep telefonundan başvurup 15 bin TL’lik krediyi saniyeler içinde alıyorsun. Bunu da götürmemiz lazım. Aynı şekilde Türkiye’de konut kredisi almaya geldiğinizde ekspertiz dahil tüm işlemler 4 gün sürüyor. Amerika’da krediyle ev almaya kalktığınızda ise haftalar sürebiliyor. Türkiye’de bankacılık süreçleri inanılmaz. Tüketicinin cep telefonuna olan duyarlılığını Türkiye’de bankalar iyi değerlendiriyorlar. BBVA ülkeleri arasında Türkiye bu anlamda ilk sıralarda” dedi.

Garanti’de elimi hamurun içine sokmuş oldum

Onur Genç, üniversiteden sonra iş hayatına yine Texas’ta Amerikan Havayolları’nın finans bölümünde başladı. Garanti’ye gelmeden önce danışmanlık firması McKinsey’de çalışan Onur Genç, önce tüm dünyada 250 kıdemli ortağı olan şirkette ilk Türk kıdemli ortak ardından ise ilk Türk Genel Müdür unvanını almıştı. Garanti’ye geçiş dönemini anlatırken “McKinsey’de büyük büyük şirketlere gidip ‘Şunu yaparsanız iyi olur’ diyorduk. Birine nasıl yapacağını söylemektense Garanti’den teklif gelince bunu yapıyor olmak daha keyifli geldi. 5 yılda elimi hamurun içine sokmuş oldum” dedi ve ekledi: “Bizim öncelik verdiğimiz tüm ürünlerde yüzde 2-4 ek pazar payı kazandık. Mesela Kredi kartı pazarında perakende ciroda yüzde 21.3 pazar payımız var. Bireysel bankacılıkta karlılığımızı önemli ölçüde artırdık. Son 3 yıldır da özellikle üzerinde durduğumuz bir şey daha var. O da müşteri memnuniyeti. Bireysel bankacılıkta müşteri memnuniyetini ölçmeye başladık ve ciddi sıçrama yaptık.”

Kartta minimum ödeme oranı vatandaşı zorluyor

Onur Genç’in Garanti Bankası’nın kredi ve kart operasyonun başına geçtiği dönem tam da Türkiye’nin hane halkı borçlanmasında korktuğu, cari açığın yükseldiği ve gaz-fren tartışmalarının yapıldığı dönemlerdi. Şimdi ise tablo tam tersi. Gelinen son durumu nasıl okuduğunu sorduğumuzda ise Onur Genç, bir kişinin toplam sistemdeki limitine sınır getirmenin çok doğru bir karar olduğunun altını çizerken “Yapılan harcamanın %30-40’ını minimum ödeme miktarı olarak almak ise vatandaşı zorluyor” dedi.

Genç, Türkiye ekonomisi açısından iç talebi tetiklemenin öneminin giderek arttığına değinerek “Tüketimi tetiklerken borç sarmalına girmeyelim endişesi alınabilecek aksiyonları gölgeliyor. Eğer amacımız iç talebi tetiklemekse kredi kartını daha iyi kullanmamız lazım. Kredi kartı Türkiye’de herkesin cüzdanına girmiş bir ürün. Kayıt dışını önlemek için de kullanabileceğimiz en etkin araç bu” değerlendirmesini yaptı.

Onur Genç, “Size kesilen 100 TL’lik ekstrenin yüzde 30 ile yüzde 40’ını minimum ödeme miktar olarak yatırmanız gerekiyor. Bu oran dünyadaki tüm ülkelerde en yüksek yüzde 15’tir, ortalaması yüzde 10’un altındadır. Bizde de yüzde 15 olmasa da yüzde 20 olsa. Bu oranla vatandaşı zorluyoruz. İç talebi canlandırmasını beklediğimiz müşteri harcamaktan korkuyor. Bu karar, hane halkı çok borçlanmasın diye alındı ama çok zorlandı. Burada zaten kredi kartında gelirin 4 katı limit kuralı emniyet supabıdır. İç talepteki tıkanmayı çözecek, rahatlama getirecek adım asgari ödeme tutarında oranın bir parça daha aşağı gelmesidir” diye konuştu.

Tüketici aralık ayında beklediğimiz kadar harcamadı

Tüketiciye yapılacak her teşvikin esnafı canlandıracağını, küçük işletmeleri canlandırmanın yolunun ise yatırım ve ihracat konusunda verilecek teşviklerle olacağına inandığını anlatan Onur Genç, “Nokta atışlı teşvik adımlarıyla gitmek lazım” inancını taşıdığını kaydetti. Nitekim aralık ayında yapılan harcamaların ‘bekledikleri’ kadar olmadığına da değinen Genç, “Türkiye nüfusunun yüzde 50’si hala 30 yaşın altında. Kredi kartı harcamaları reel olarak büyümeye devam ediyor. Türkiye’de hane halkı borçluluğu yüzde 22. Diğer ülkelerde ise yüzde 40. Krediyle büyümekten henüz korkmamak lazım. Hane halkı borçluluğunda ortalamayı değil müşteri bazında uçları yönetmek lazım” değerlendirmesini yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları... AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu