Bankalar rekabeti 'app'a taşıdı
Türk bankacılık sistemi mobil uygulamalar konusunda dünya bankacılığının önünde
Abone olKlasik bankacılık tarihte kalırken, bankaların yeni rekabet alanı dijital platformlar ve mobil uygulamalar oldu.
Türk bankacılığı yüzde 14,65'e ulaşan sermaye yeterlilik rasyosuyla dinamik bir görüntü verirken, sektör mobil uygulamalar konusunda da dünyada parmakla gösteriliyor.
Türkiye Bankalar Birliği verilerinden edinilen bilgilere göre, Türkiye'de 34 mevduat bankasının yurt içinde 11 bin 163 şubesi bulunuyor.
Türkiye'nin en büyük mevduat bankaları müşterilerinin akıllı telefon ve tabletlerinden rahatça işlem yapabilmesi için kullanıcı dostu aplikasyonlara harcama yapıyor.
Analistler, Türkiye'nin popüler bankalarının kullanıcı dostu aplikasyonlarla müşterilerinden beğeni topladığını belirtirken, mobilde köhne kalan bankaların itibar kaybı yaşadığını kaydediyor.
Vasat aplikasyona sahip bankalar sosyal medyada ciddi prestij kaybına uğrarken, iOS ve Android uygulamalar üreten şirketler "App" yapmanın pahalı bir iş olmadığı görüşünde.
Mobil üzerinden bir yılda 112 milyar lira EFT, 92 milyar lira havale yaptık
Bankalara mobil çözümler üreten Monitise’ın paylaştığı "2015 Türkiye Mobil Bankacılık İstatistikleri" araştırmasına göre, geçen yılın haziran ayında 7,5 milyon olan mobil bankacılık kullanıcı sayısı 2015 yılı haziran ayı itibarıyla 15 milyon oldu.
Para transferlerinin yüzde 40 ile ilk sıraya yerleştiği finansal işlem dağılımında ikinciliği yüzde 31 ile kredi kartı işlemleri, üçüncülüğü yüzde 15 ile ödemeler, dördüncülüğü de yüzde 6 ile yatırım işlemleri aldı. Bu işlemler dışında kalan diğer işlemlerin dağılım içerisindeki payı ise yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti.
Mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilen 198,8 milyon adet finansal işlemin yarattığı işlem hacmi ise 361,8 milyar liraya yükseldi. Toplam finansal işlem hacmi dağımı içerisinde yüzde 57 ile en fazla para transferleri yapılırken, onu sırasıyla yüzde 31 ile yatırım işlemleri, yüzde 7 ile kredi kartı işlemleri, yüzde 3 ile diğer işlemler ve yüzde 2 ile ödemeler takip etti.
Araştırmaya göre, para transferleri mobil üzerinden en sık gerçekleştirilen ve en çok hacim yaratan işlem türü oldu. Mobil bankacılık kullanıcıları 112,5 milyar lira değerinde 37,5 milyon EFT işlemi, 92,2 milyar lira değerinde 42 milyon havale işlemi gerçekleştirdi.
Türk bankalarının büyük bir kısmı prestijin farkında
Mobil uygulamalar konusunda hizmet veren Kobil Türkiye Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta, Türk bankalarının inovasyonla para kazandığını belirterek, Alman bankacılık uygulamalarını örnek gösterdi. Pek çok Alman bankasının mobil bankacılıkta sadece hesap bakiyesi sorgulamaya izin verdiğini belirten Usta, "Alman bankaları mobilde para çıkışlarına izin vermemektedir. Alman bankalarının uygulamalara fonksiyon kısıtlaması getirmesinde en önemli etken mobil dünyadaki güvenlik kaygılarıdır" ifadelerini kullandı.
Türk bankalarının mobil uygulamalara güvenlik için para harcamaktan çekinmediğini anlatan Usta, "Kullanıcının rahat kullanımı, banka için inanılmaz prestij getirebildiği gibi, antipati de getirebiliyor. Türk bankalarının büyük bir kısmı bunun farkında. Farkında olmayanlar da uygulamalarını düzeltmek zorunda olduğunu anlar, eğer sosyal medyadaki tepkileri ciddiye alırlarsa" diye konuştu.
"Mobilde güvenlik ön plana çıkacak"
Bankaların son dönemde App güvenliği için önlemlere daha fazla finansman ayırdığını anlatan Usta, önümüzdeki yıllarda güvenlik önlemlerinin sınanacağı bir mobil çağ yaşanacağını ifade etti. Usta şunları kaydetti:
"Son zamanlarda bankaların App güvenliği için daha fazla yatırım yaptığını gözlemliyoruz. Mobil bankacılık artık ana kanal olduğundan ve müşteri telefonlarını bankanın kendisi korumayacak olmasından ötürü, bankalar kendi App'larını virüslerin cirit atabileceği müşteri telefonlarında dahi korumak durumundadır.
Bankalar ilk zamanlar daha çok kullanıcı deneyimi ve fonksiyon çokluğunu ön plana çıkardı. Bundan sonraki dönem, App güvenliğinin öne çıkacağı bir dönem olacaktır. Biyometrik yöntemlere ek olarak App yazılım sıkılaştırma teknikleri, App koruma, cihaz tanıma, dijital imza teknolojilerinin kullanımı artacaktır. Daha fazla güvenlik demek, müşterilere sunulacak daha fazla kolaylık demektir. Eğer sizin kaporta altındaki görünmeyen güvenlik mekanizmalarınız çok güçlüyse basit bir PIN veya bir parmak dokunuşu bankanıza güvenli bir şekilde login olmanız için yeterli olacaktır. Eğer sizin kimlik tanıma ve işlem koruma yöntemleriniz çok iyi ise daha riskli işlemleri bile mobilden yaptırabilirsiniz."