Bakır enflasyondan korunmak için iyi bir araç
Emtia getirisi analizleri, ABD’de 1992 yılından bu yana tüketici fiyatlarında yaşanan her yüzde 1’lik artışa karşın bakır fiyatlarında yüzde 18 artış görüldüğünü ortaya koyuyor.
Abone olEvrim KÜÇÜK
Onlarca yıldır finansal risklerden korunmak için yatırımcı altına sığındı. Son 10 yılda altına dayalı ETF’ler diğer metallerden daha iyi getiri sağladı. Dünyanın önde gelen merkez bankaları bile rezervlerinde altının payını büyütmek için yarıştı. Ancak konu portföylerin değerini eritmeye başlayan enflasyona gelince en güvenli yatırım aracının bakır olduğu belirtiliyor. Ekonominin gidişatı konusunda önemli ipuçları sunmasından dolayı Dr. Bakır olarak da adlandıran kırmızı metalin talep kaynaklı enflasyonist ortamlarda hızla değer kazanması analistlere göre bakırı yatırım sepetlerinin önemli bir ‘hedge’ aracı haline getiriyor.
Bakır fiyatları 2016 yılından bu yana yükseliyor. Londra Metal Borsası’nda 3 ay vadeli bakırın tonu 7.000 dolar civarında işlem görüyor. Kırmızı metalin fiyatı 2016’da 4.300 dolarla 2009’dan sonraki en zayıf seviyeye inmişti. Bakır fiyatları o seviyeden yaklaşık yüzde 60’ın üzerinde prim yaptı. Beklenti fiyatların 2018’de artması yönünde.
Fiyatlar ekonomiye paralel hareket ediyor
Bakır fiyatlarının artmasının temelinde küresel ekonomik büyümenin devam etmesi ve imalattaki canlanma yatıyor. Elektrik endüstrisinde, inşaat sektöründe, motorlu araçlarda, endüstriyel makinalarda, ve kuyumculukta geniş bir kullanım alanı bulunuyor bakırın. Kullanım alanının geniş olması ve ekonomik büyümeye paralel haraket etmesi bakır fiyatlarını şekillendiriyor. Taleple birlikte fiyatının yükselmesi nedeniyle bakırı enflasyona karşı duyarlı heli getiriyor.
Yatırımcıların portföylerinde emtiaya yer vermesinin başlıca nedenleriden biri enflasyon çünkü ekonomi ısındığında otomobilden ev aletlerine kadar birçok ürünün tüketiminde artış yaşanıyor. Diğer sanayi metallerinin kullanım alanlarının sınırlı olması, değerli metallerin ise yatırımcı algısıyla şekillenmesi bakırın cazibesini artırıyor.
Kutcho Copper tarafından yapılan analizde kırmızı metalin ekonomideki rolü ve ekonominin gidişatı konusunda önemli bir gösterge olduğu kaydediliyor. Ekonominin iyi gittiği dönemlerde üretim artıyor ve bu da bakır talebini besliyor. Artan talep de bakırın yatırımcı için cazibesini artırıyor ve fiyatlar tırmanmaya başlıyor. Özellikle inşaat sektöründe canlanma ve imalattaki artış bakıra doping etkisi yapıyor. Yani fiyat artışı tüketici talebinin artmasıyla bağlantılı.
Enflasyonist ortamda altından hızlı yükseliyor
Bu bağlantıdan dolayı 1992’den bu yana tüketici fiyatlarındaki her yüzde 1’lik artış bakır fiyatlarında yüzde 18’lik artışa neden oldu. Bloomberg Intelligence analizine göre bakır, enflasyona karşı ‘hedge’ enstrümanı olarak enerji dışında tüm başlıca varlık sınıflarından daha iyi performans göstermiş durumda. Söz konusu dönemda bakırdaki yüzde 18’lik artışa karşın altındaki çıkışın yüzde 5.2 olduğu görülüyor.
Analistler korumasız bir portföyün enflasyondan sert bir darbe yiyebileceği uyarısı yapıyor. Eğer enflasyonun hızı portföyün getirisinden fazla ise portföy negatif getiri sağlıyor. Enflasyonist ortamda diğer emtialardan daha güçlü bir performans gösteren bakır bu sebepten portföyler için iyi bir koruma aracı olabilir.