Altın yükselişe doymadı

Altının onsundaki artış, Kapalıçarşı'da da fiyatları artırdı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu yıl ilk kez 102 liranın üzerine çıktı.

Abone ol

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın yeni gevşeme hamlesiyle altında yükseliş trendi devam etti.

Fed'in açıklamasıyla artan risk iştahı değerli metallere alım getirdi. Uluslararası piyasalarda altının onsu son 7 ayın en yükseğine çıkarak 1.777,95 doları gördü. Bu seviyeyi en son 29 Şubat 2012'de gören altının onsu 1.775 civarında işlem görmeye devam ediyor.

Altının onsundaki artış İstanbul Kapalıçarşı'da da fiyatları artırdı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu yıl ilk kez 102 liranın üzerine çıktı.

24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 102,30 lira, cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 685,00 lira oldu.

Çeyrek altının fiyatı da 170 liraya yükseldi. Altının gramı 2012'ye 98 liradan başlamıştı.

İşte analistlerin altının bundan sonraki seyri ile ilgili değerlendirmeleri:

[PAGE]

BNP Paribas

BNP Paribas analisti Anne-Laure Tremblay'a göre FED'in faizleri olağanüstü düşük tutma sürecini 2014'ün ikinci yarısından 2015 ortasına ötelemesi sonrasında altın fiyatında tepe noktasına ulaşımın öteleneceğini öngördüklerini söyledi.

MIG Bank

"Altın kısa vadeli bir duraklamadan sonra yükseliş trendini devam ettirmeye başladı. Direnç seviyesi olan 1762 seviyesini yukarı kıran piyasa şu an güçlü bir direnç bölgesi olan 1803 seviyelerine doğru yükseliyor.Piyasa uzun vadeli destek seviyesi olan 1523 seviyesinin üzerinde tutunduğu ve piyasanın oluşturduğu bir dizi alçalan zirve formasyonu geçerliliğini kaybettiği için biz piyasanın uzun vadede yatay hareket edebileceği görüşündeyiz. 1800 seviyelerinde güçlü dirençler bulunduğu ve piyasa kısa vadeli olarak aşırı alış seviyelerinde  olduğu için piyasanın bir zayıflık sürecine girmesi mümkün.   Yeni sinyal bekliyoruz."

GCM Menkul Kıymetler

"Genel olarak baktığımızda 1750 desteği üzerine çıktığı için alıcıların rahatladığını görmekteyiz. Özellikle de bugün haftalık kapanışını fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 1770 seviyesi üzerinde gerçekleştirirse önümüzdeki hafta 1793 ve 1823 seviyelerinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yükselişler sonrası kar realizasyonları gelir mi sorusuna ise teknik olarak 1770 desteği altında yapacağı kapanışın satıcıları kısmi olarak hareketlendirebileceği ancak dün bile 1716 desteğine kadar sınırlı geri çekilen altın fiyatlarının kar satışlarının az olması beklenilmektedir. Bu nedenle de satıcılı seyirde bulunup trend tersine işlem açmaktansa bu düşüşleri bekleyip düştüğü yerden alışlarda yer almak riskinizi azalttığı gibi trend yönünde işlem açma stratejisini gerçekleştirmiş olacaksınız.

[PAGE]

Kısa vadeli baktığımızda gün içerisinde 1759 desteği önemli ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Eğer altın gün içinde 1759 desteğini kırabilirse 1 saatlik grafikte TERS CUP formasyonu oluşabileceği gibi ilerleyen zamanlarda da Omuz Baş Omuz formasyonu oluşma ihtimali mevcuttur. Bu nedenle de özellikle 1759 desteğinin kırılıp kırılmamasını dikkatle takip etmek gerekmektedir."

Döviz Destek

"Dün Fed'ten beklenen QE3 geldi ve altın 1800 seviyesine yine gözünü dikti. Önümüzdeki günlerde kademeli alımlarla altının 1800 kapısını tekrar çalması kuvvetle muhtemel. Diğer tarafdan gelecek hafta TCMB PPK toplantısı var ve daha önce Başçı'nın da sinyalini verdiği gibi faiz koridoruna yukarıdan daralma gelmesi bekleniyor. Daralmanın önümüzdeki aylarda düzenli olarak devam etmesi öngörülüyor. Faiz indirimi her ne kadar büyük oranda USDTRY'de fiyatlanmış olsa da önümüzdeki haftalarda TRY popüleritesini yitirerek değer kaybetmeye devam edecek.

Bir kaç gün önce kaleme aldığımız USDTRY raporumuzda Fed'ten QE3 gelmesiyle USDTRY'nin bir miktar gevşeyeceğini öngörmüştük fakat daha sonra faiz koridorundaki daralmanın etkisiyle USDTRY'nin önce 1.83 sonra da 1.85 dirençlerini zorlayabileceğini belirtmiştik.
Öngördüğümüz süreç birebir yaşanıyor şu anda.

Toparlayacak olursak orta vadede altının değer kazanmaya, TRY'nin değer kaybetmeye devam etmesini bekliyoruz. Yani aylar sonra tekrar 100.00 üzerini gören GRAM altının yukarı çıkması için hala alanı var. Dikkat edilmesi gereken ilk seviye 103.00. Bu direncin kırılmasıyla 105.00leri görmek bizi şaşırtmayacak."

[PAGE]

Hedefonline

"Altında 1527'lerden gelen yükseliş trendinin uzun vadede hedefinin 1800'ler olduğunu yalnız bu rakamlar için önümüzde bir 2-3 senenin olduğunu her zaman söylüyoruz ve yatırımcılarımız için her zaman şunu vurguluyoruz yükseliş trendine giren altında satış değil alış yapılması gerektiğini belirtiyoruz.

Bundan sonra gelecek satışların ancak kar satışları olduğunu maliyetlere katlanıldığı sürece alış pozisyonunda terste kalsak bile bu pozisyondan çıkılmaması gerektiğini öngörüyoruz. Peki bundan sonra altında beklentimizin ne olacağına baktığımızda seneyi 1800 civarından kapatacağını tahmin ettiğimiz altında yukarı doğru bir miktar daha payı olsa da piyasalarda yakın zamandaki geri çekilmenin beklenilmesi gerektiğini ifade edebiliriz.

Teknik açıdan günlük bazda baktığımızda ise 1745 seviyesine kadar geri çekilme hareket alanı bulunan sarı madende bunun altında düşüşler 1732 seviyesine kadar olacaktır. Yukarıda ise 1790 seviyesine kadar yükselecek olan altında bu seviye kırıldığında 1803 seviyesi denenecektir. 1790 seviyesinin kolay kolay kırılamayacağını ve her ne kadar alış tarafında da olsak ve satışları riskli olarak da değerlendirsek sadece bugün o seviyeye gelindiği takdirde satış yapmanın mantıklı olacağını söyleyebiliriz." 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır