Akbank ile Bank of China işbirliğine gitti

Akbank, Türkiye'ye ilgisi giderek artan Çin firmalarına her türlü bankacılık ürün ve hizmetlerini sunmak amacıyla, Bank of China işbirliği ile bir "Çin Masası" kurdu.

Abone ol

İSTANBUL - Akbank ile Bank of China, "Çin Masası" kurmak için işbirliği anlaşması imzaladı.

Türkiye’de faaliyet gösteren, Türk şirketleriyle ortaklığı bulunan ve Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan Çin firmalarına hizmet vermek üzere kurulan "Çin Masası", Çin firmalarının Türkiye'de ilk "kontak noktası" olacak.

Akbank "Çin Masası" yoluyla, bu ülke ile iş yapan  veya  yapmak isteyen  firmalara  ihtiyaç duyacakları  dış  ticaret,  yapılandırılmış finansman, hazine ürünleri, yuan işlemleri ve garanti mektupları gibi konularda bankacılık hizmeti sunacak.  

"Çinli yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi artıyor"

Çinli yatırımcıların sürdürülebilir büyüme performansı gösteren Türkiye’ye ilgisinin son dönemde daha da arttığını vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "İki ülke arasında 2020 yılı için 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefi konması ekonomik ilişkilere büyük hız kazandırdı. Karşılıklı dış ticaret hacmi son 10 yılda 20 katına çıkarak 2011 sonu itibarıyla yaklaşık 24 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de faaliyet gösteren Çin firmalarının ve Türk-Çin ortaklığıyla kurulan firmaların sayısı 450’ye yakın. Çin firmaları 2007-2011 arasında ülkemize 450 milyon doların üstünde yatırım yaptı. Çin firmaları Türkiye’deki büyük altyapı projelerine, enerji, bilgi teknolojileri, madencilik gibi sektörlere yoğun ilgi gösteriyor. Türk şirketleriyle ortaklıklar kurup faaliyetlerini ve yatırımlarını büyütmeye devam ediyor." dedi.

"Bank of China ile işbirliğimiz ilişkileri güçlendirecek"

2012’nin  Türkiye’de  Çin Kültür yılı, 2013’ün ise Çin’de Türkiye yılı olarak kutlanacağını söyleyen Binbaşgil, "Bank of China ile  yaptığımız  işbirliğinin  Türkiye’de Çin Kültür yılına denk gelmesi  anlamlı  ve  güzel  bir  tesadüf oldu.  Asya’nın bir ucunda bulunan, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin ile diğer ucunda yer alan onaltıncı büyük  ekonomisi Türkiye arasında muazzam bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Çin ve Türkiye 2011’de dünyanın en hızlı büyüyen ilk iki ülkesi oldu. Bunun yanında, Çin ve Türk ekonomisi önemli benzerlikler de taşıyor. Her iki ekonomide çok dinamik ve yeni pazarlar bulma, büyüme konusunda çok  başarılı. Böylesine güçlü iki ülke arasında ticaretin  daha da gelişmesi bölgedeki istikrara da önemli katkı sağlayacak. Çin’in en köklü bankası olan, Bank of China’nın Türkiye’de işbirliği için Akbank’ı tercih etmesi bankamızın itibarını, gücünü ve üstün hizmet kalitesini yansıtıyor. Bu işbirliği, ileride gerçekleştireceğimiz daha büyük işbirliklerinin ilk adımını oluşturuyor. Zaman içinde bu gibi işbirlikleriyle ülkemizin diğer ülkelerle olan ilişkilerinin daha da güçlenmesine, Türkiye’ye gelen yabancı firmaların ve yatırımların daha da artmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz." dedi.   

"Çin firmalarının yeni stratejisi  yurtdışına yatırım yaparak yeni pazarlara girmek"
 
Akbank Uluslararası  Bankacılıktan  sorumlu  Genel Müdür Yardımcısı  Hülya Kefeli  ise; "Çin ‘Go Global’ politikası çerçevesinde yurtdışında büyük yatırımlar yapıyor. Türkiye de jeopolitik  önemiyle ilgi çeken ve stratejik ortak olarak görülen ülkelerin başında geliyor. Çin‘in kendine özgü ticaret anlayışı ve iş yapma dinamikleri var. Çin toplumunun iş yapma mantığını anlamadan Çin ekonomisini anlamak, dengeli, sürdürülebilir ve uzun vadeli ilişki geliştirmek çok zor. Bu noktadan yola çıkarak,  iki  Çinli  meslekdaşımızın  görev  yapacağı ‘Çin Masası’nı kurduk. Bu sayede iki ülkenin şirketleri arasındaki  lisan,  kültür gibi farklılıkları ortadan kaldırarak müşterilerimizin Çin ile hızlı ve  kolay bir şekilde iş yapmalarını mümkün hale getiriyoruz." dedi.
 
"Türkiye’de ilk kez bir bankada ‘Çin Masası’ kuruluyor"  

Kefeli, Bank of  China  ile  yapılan  ‘Çin  Masası’  işbirliğinin  Türkiyede  bir  ilk olduğunu vurgulayarak, "Açılacak  masa Akbank’ın Türkiye’de  faaliyet  gösteren  Çin  firmalarına  erişimini  ve  bu  firmalara  uygun koşullarda kredi ve firmaya özel yapılandırılmış dış  ticaret  ürünleri  sunmasını  kolaylaştıracak. ‘Çin  Masası’  Bank  of  China’nın  diğer ülkelerde  başarı ile  uyguladığı  bir model.  Dünyadaki dengeler değişiyor, uluslararası ekonominin güç ekseni Asya’ya kayıyor. Böyle bir dönemde Çin’i  daha fazla tanımak, Çin firmaları ile kendi dil ve kültürlerine uygun iş ilişkilerini güçlendirmek her geçen gün daha büyük bir önem kazanıyor.
 
"Bank of  China Türkiye’deki işbirliği için Akbank’ı tercih etti"


Bank of  China’nın 2 trilyon dolara yakın aktifleriyle dünyanın beşinci  büyük bankası olduğunu ifade eden Kefeli, "Türkiye’de yatırım ve ticaret yapan büyük Çin firmalarının önemli bir bölümü Bank of China’nın müşterisi.  Bank of China,  Akbank  ile yaptığı bu işbirliği ile Türkiye’de bankacılık  hizmeti  sunamadığı müşterilerine Akbank’ın gücü ve operasyonel kapasitesi sayesinde destek verecek ve onların yanında olacak.  Biz de  Akbank olarak  Çin  firmalarında  derinleşme fırsatı  bularak Türkiye  ve Çin  arasındaki  yatırım ve ticaretin  gelişmesine katkıda  bulunacağız.  Bank of China bu tarz işbirlerinde  dünyadaki en  tecrübeli ve başarılı bankalardan  bir tanesi ve işbirliği için gittiği ülkelerde en güçlü  yerel  bankalarla  çalışıyor.  Bu işbirliğini şimdi Bank of China ile Türkiye’de  uygulamaktan mutluluk duyuyoruz. Bank of China ile uygulayacağımız  ‘Çin  Masası’ her iki taraf
içinde kazan–kazan  ilişkisi yaratacak  ve  bu masa sayesinde  Çin firmalarının Türkiyedeki  tüm  yatırım ve ticaret  işlemlerinden Akbank olarak  daha fazla  pay alacağız." dedi

İki banka arasındaki işbirliği hakkında açıklama yapan Bank of China Finansal Kurumlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mr. Wu Tianpeng, "Türkiye’de Çin Masası işbirliği için Akbank’ın en iyi partner olduğunu düşünüyoruz. Hem bank of China hem de Akbank kendi ülkelerinin en önde gelen bankaları. Bu güçlüişbirliği iki bankaya  da güç katarken, Çin ve Türkiye’deki şirketlere de önemli destek sağlayacak."  dedi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı