ABD tahvilinde sert yükseliş moralleri bozuyor!

Ekonominin güçlendiğine dair sinyaller ABD tahvil faizini 2011’den bu yana, doları da 6 haftanın en yüksek seviyesine taşıdı. Analistlere göre gelişen ülkelerin fon maliyetlerini artırması nedeniyle tahvil faizleri yakından izlenmeli.

Abone ol

Evrim KÜÇÜK

ABD ekonomisinin güçlendiğine dair sinyallerin Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerini son 7 yılın en yüksek seviyesine çıkarması küresel tahvil piyasalarına satış getirirken, dolar güçlendi, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere borsalarda ise moraller bozuldu.

Borçlanmada referans olarak kabul edilen ABD tahvil faizlerinin yükselişi özellikle cari açığı yüksek Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için fonlama maliyetinin artması anlamına geliyor.

ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Jerome Powell’ın önceki akşam yaptığı para politikasını sıkılaştırma yanlısı olarak görülen açıklamalarının ardından ABD hazine tahvil getirileri yükselişe geçti. Powell, ülkede faiz oranlarının hala düşük olduğunu belirterek, “Faiz oranları, hala destekleyici fakat kademeli olarak nötr seviyelere doğru ilerliyoruz. Nötr faizi de aşabiliriz” dedi. Analistlere göre, Fed’in 2019’da 75 baz puanlık 3 faiz artışı projeksiyona karşın yatırımcının yüzde 0.47 yani iki faiz artışı daha fiyatlamaya başladı, bu da tahvil getirilerine yansıdı. ABD ISM hizmetler endeksindeki yükselişin de etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil getirileri yaklaşık 12 baz puan artışla 2011 ortalarından beri en yüksek seviye olan yüzde 3.23’e yükseldi.

Dolar, 15 Ağustos’tan bu yana en güçlü seviyede

ABD tahvilindeki satışlar küresel piyasalara yayıldı. Asya ve Euro Bölgesi’nde getiriler arttı. Almanya’nın 10 yıllıklarının getirisi yüzde 0.55 ile 4.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Böylece ABD-Almanya tahvil faizleri farkı bir ara 275 baz puana çıkarak, 1988’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Fed’in gösterge faizleri daha da yükseltme ihtimalini güçlenmesi başta euro olmak üzere, diğer ülkelerin para birimlerine dolar karşısında değer kaybettirdi. Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde 1.1464 seviyelerine kadar gerileyerek 15 Ağustos’tan beri en düşük seviyesine ulaştı. Dolar/yen paritesi ise 114,22 seviyesine gerileyerek Kasım 2017’den beri en düşük seviyesini gördü.

Kur, 6.23'ü gördü, 10 yıllıklar yüzde 20.40 oldu

ABD’de tahvil faizinin yükselmesi iç piyasaya da yansıdı. Enfl asyonun Eylül’de beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetmesinin yanı sıra ABD tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle yükselişin hızlandığı dolar/ TL ani bir yükselişle 6.23 seviyesine yükselirken, TL’nin dolar karşısındaki günlük değer kaybı da bir ara yüzde 2.9’a ulaştı. Ancak öğleden sonra dolar endeksinde hafif de olsa gözlenen geri çekilme TL’nin de kayıplarının bir kısmını geri almasına neden oldu. Endekste satışlar yüzde 1.5 seviyesine ulaştı, 10 yıllık tahvil faizi de yükseldi. Tahvil bono piyasasında ise dün yüzde 19.39 seviyesinden kapanan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 20.40 seviyesine kadar yükseldi. İki yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 26.38 seviyesinde. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 420’lere yaklaştı.

Tahvil getirisi neden yükseliyor?

Tahvil sahipleri, Fed’in daha önceki tahminlere göre daha çok faiz artıracağını, ABD Hazinesinin daha fazla borçlanmaya gideceğini, bunun sonucu tahvil faizlerinin daha da yükseleceğini bekliyor. Bu durumda eldeki tahvilleri satıp yeni ve daha yüksek faizle çıkacak tahvilleri alma stratejisi uyguluyorlar. Yeni ve daha yüksek faizli tahviller piyasaya çıkana kadar da paralarını daha yüksek faiz veren diğer ekonomilere taşıyorlar.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı