2030'da şube de yok bankacılar da

Cantürk, teknolojinin 2030’da bankacılığı farklı bir noktaya taşıyacağını belirterek, bu araştırma çerçevesinde belirlenen “geleceğin bankacılık sistemi”ni anlattı.

Abone ol

Emre ESER

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi KPMG gelişen teknolojinin bankacılık sektörüne getireceği yenilikleri araştırdı. Bu kapsamda hazırlanan “Görünmez Bankanın Gelecekteki Yüzü: EVA” başlıklı raporun tanıtımı dün İstanbul’da yapıldı.

Bir dönem bankalara gitmeden aşılamayan sorunların artık sadece online verilen talimatlarla çözülebildiğini ve artık cep telefonlarının mobil cüzdan olarak kullanıldığının belirtildiği raporda, 2030 yılında bankacılıkta taşların yerinden oynayacağı ve geleneksel bankacılığın yerini “görünmez bankalar” olarak adlandırılan yapay zekaların alacağı vurgulandı. Rapora göre, bu yapay zekalar, giyilebilir teknoloji ürünleri ve kişisel bilgisayarlar aracılığıyla kişilerin tüm verilerine erişebilecek ve 24 saat asistanlık görevi üstlenecek. Raporun sunumunu yapan KPMG Finansal Hizmetler Sektörü Lideri Sinem Cantürk, teknolojinin 2030’da bankacılığı farklı bir noktaya taşıyacağını belirterek, bu araştırma çerçevesinde belirlenen “geleceğin bankacılık sistemi” ni şöyle anlattı:

"Gelecekte bankalar, bağlandığı kaynaklardan aldığı verileri kullanarak günlük kişisel ve finansal işlemleri yerine getiren, Apple’ın kişisel asistanı “Siri” benzeri e-asistanlara sahip olacak. KMPG’nin EVA (Enlightened Virtual Assistant- Aydınlanmış Kişisel Asistan) olarak tanımladığı bu yapay zekalar özel yaşamda da kişilere yardımcı olacaklar. EVA sizin yerinize o sabah haber ajanslarını dolaşıp tarama yaparak, mail kutunuzu okuyarak ve borsaya bakarak finansal işlemler yapabilirken emeklilik hesabınızdaki fonları da yönetebilir. Ayrıca, EVA sizin alışkanlıklarınız dahilinde sizin adınıza programlar yapıp yaklaşan arkadaşınızın doğum günü için hediye önerisinde bulunabilecek, uçak bileti alabilecek, araba kiralayabilecek ve otel rezervasyonu yapabilecek. EVA ile iletişim ise sesli komut sistemi ile gerçekleşecek ayrıca giyilebilir teknoloji ile sürekli yanınızda olacak.”

Bankalar yolun yüzde 10’unu geçti

Önümüzdeki dönemde her şeyin sanal ortama taşınacağını belirten Cantürk, bu yüzden çok fazla riske maruz kalınabileceğini, siber güvenliğin çok çok iyi yönetilmesi gerektiğini söyledi. Cantürk, bankacılık teknolojisi uygulamalarında yolun henüz yüzde 10’luk kısmının gidildiğini geriye yüzde 90’lık bir kısmın kaldığını ancak asıl önemli olanın bu başlangıç kısmı olduğunu söyledi.

Siber güvenliğin yanı sıra EVA gibi uygulamalar için yasal düzenlemelerin de zamana ayak uydurması gerektiğini dile getiren Cantürk, Türkiye’deki bankacılık sitemimin ve mevzuatların diğer sektörlere göre daha hızlı gelişme kaydettiğinin altını çizdi.

BANKALAR AR-GE’YE DAHA FAZLA PAY AYIRMALI

Günümüzde teknoloji şirketlerinin gelirlerinin yüzde 10 ila yüzde 20’lik kısmını Ar-Ge faaliyetlerine yatırdığını ifade eden Cantürk, bankalarda ise bunun yüzde 1-2 oranında kaldığını ve bankalarının teknolojik yatırımlara daha fazla pay ayırması gerektiğini söyledi.

SuperFresh, gıda kaybını yüzde 94 önlemeyi planlıyor Büyüme lojistik merkezli olacak, GYO ile yatırımlar hızlanacak Metrobüs kaza yaptı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü kapatıldı Galatasaray Dinamo Kiev maçı kaç kaç bitti? Fenerbahçe: Kartalkaya yangınında genç sporcu hayatını kaybetti