'Yıllarca Merkez Bankamızın bağımsızlığını sağlayamadık'

MB'nin Hazine harcamalarını yüzde 15'ine kadar finanse ederse enflasyona sebep olacağını bilmenin yüksek iktisat bilgisi gerektirmediğini söyleyen Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, "Biz yıllarca MB'nin bağımsızlığını sağlayamadık" dedi

Abone ol

İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Merkez Bankası Hazine'nin harcamalarını yüzde 15'ine kadar finanse ederse bunun enflasyona sebep olacağını bilmek için çok yüksek bir iktisat bilgisine gerek yok, biz yıllarca Merkez Bankamızın bağımsızlığını sağlayamadık" dedi. 

Turhan, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) Özgün Yönetim Uygulamaları 2014 Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki son 10 yıldaki değişime bakıldığında, öncesinde ne yapılması gerektiği bilindiği halde yapılmayan şeylerin hayata geçtiğini belirterek, "Mesela Merkez Bankası Hazine'nin harcamalarını yüzde 15'ine kadar finanse ederse bunun enflasyona sebep olacağını bilmek için çok yüksek bir iktisat bilgisine gerek yok, biz yıllarca Merkez Bankamızın bağımsızlığını sağlayamadık" diye konuştu.  

2001 yılından itibaren yanlışların yapılmasından vazgeçilmesinin bile önemli olduğunu ifade eden Turhan, şunları kaydetti: 

"Geldiğimiz nokta çok tehlikeli bir noktadır"

"Bu bile ülkemizi ülkemizi çok önemli değişime ve sıçramaya muvaffak kıldı. Geldiğimiz nokta çok tehlikeli bir noktadır. Kişi başına düşen milli gelirin 11 bin dolara ulaştığı bir nokta, meşhur hikayedeki tavşan ile kaplumbağa hikayesindeki tavşanın rehavetini doğurabilecek bir noktadır. Buna orta gelir tuzağı ismi veriliyor. Bu tuzak, geldiğiniz nokta ile yetinip sizi istikrara kavuşacak yapısal reformları yapmaktan alıkoyan rehavet noktasıdır." 

Turhan, kurumsallaşmanın başarının veya başarısızlığın ölçütü olacağını anlatarak, "Peygamber Efendimiz vefat ettiği zaman Müslümanlar büyük bir üzüntü içindeler, tam o anda Hz. Ebubekir çıkar ve der ki "Kim Hazreti Muhammed'e inanıyorsa bilsin ki o öldü ama kim Allah'a inanıyorsa bilsin ki Allah bakidir, ölmez'. İşte ilkelere sarılmak budur ve kurumsallaşmanın yolunu açacak şey budur" diye konuştu.  

"Genel müdürün yetkilerini sınırlandıralım"

Kurumsallaşmayı gerçekleştirmek için insana bağlı olmaktan ilkeye bağlı olmaya geçilmesi ve sistemleşilmesi gerektiğini vurgulayan Turhan, şöyle konuştu: 

"Ömürleri sahiplerinin ömrünü aşan kurumlar haline getirmemiz çok önemli. İş süreçlerimizi tanımlamamız gerekiyor. İş süreçleriyle ilgili insan hatalarını ortadan kaldıracak kontrolü ortaya koymamız gerekiyor. Geçenlerde yetki tabloları üzerinde çalışırken arkadaşlarıma 'Genel müdürün bu kadar yetkisi olması doğru değil, genel müdürün yetkilerini sınırlandıralım. Genel müdür yetki kullandığı zaman aylık, üç aylık ve yıllık olarak yönetim kuruluna hesap versin' dedim. Arkadaşlar da 'Efendim olur mu öyle şey? Siz niye böyle bir külfete katlanacaksınız, siz hiç hata yapar mısınız?' dediler. 'Yok biliyorum hata yapmam' dedim. Ama insanlar ne kadar mükemmel, ahlaklı, güvenilir de olsa sistem kurulması mecburiyetindeyiz." 

Turhan, stratejik amaçlara ve hedeflere ulaşmak için kaynakların ne kadar verimli kullandığının risk bazlı denetimini yapacak bir anlayış ile hareket edilmesi gerektiğini aktararak, adil, şeffaf ve hesap verme yükümlülüğü, sorumluluk ilkelerini hayatın her alanına uygulandığı zaman kurumsallaşmanın başarılacağını söyledi. 

"Pazartesi günü Nasdaq'ta Türkiye günü olacak" 

Borsa İstanbul ile Nasdaq OMX ile iş birliğine ilişkin bir soru üzerine Turhan, "Nasdaq OMX ile stratejik işbirliği anlaşmamızı imzaladık ve çalışmaya da başladık. Arkadaşlarımız bütün hızla projeyi sürdürüyorlar. 21 Nisan Pazartesi günü bu stratejik ortaklığın kutlanması amacıyla New York'ta kutlama töreni yapacağız. Pazartesi günü açılış gongunu Borsa İstanbul adına ben çalacağım, kapanış gongunu da Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu üniversitenin 150. yılını kutlama programı çerçevesinde çalacak. Dolayısıyla Pazartesi günü Nasdaq'ta Türkiye günü olacak" diye konuştu.  

Turhan, daha sonra İstanbul Finans Merkezi çerçevesinde uluslararası yatırımcıların bir araya geldiği toplantının olacağını söyledi.  

Çeşitli panellerin yapıldığı zirve sona erdi.  

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu