'Sepeti 2 TL'nin üzerinde tutun' mesajı
TİM Başkanı : Sepet kurun 2 TL'nin altına düşmesi müşteri ve pazar kayıplarına neden olacak.
Abone olİSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sepet kurun değerinin 2 TL'nin altına gerilemesinin önümüzdeki dönemde kârlılığın azalmasının yanı sıra müşteri ve pazar kayıplarına da neden olacağını söyledi.
Türkiye Katılım Bankaları ve Eximbank ile yaptıkları toplantı öncesinde konuşan Büyükekşi, "2011 yılı Temmuz ayından itibaren sermaye girişinin hızlanması ile birlikte döviz kurları düşerken, Türk Lirası yeniden değerlenmeye başladı. Türk Lirası hızla değerlenirken, Merkez Bankası'nın bu duruma kayıtsız kaldığını görüyoruz" dedi.
Beklenti anketlerinin sonuçlarına göre ihracat siparişlerinin gerilediğini söyleyen Büyükekşi, "Böyle bir ortamda Türk Lirasının yeniden değerlenme sürecine girmesi, zor bir dönemde rekabet gücümüzü erozyona uğratıyor" diye konuştu.
Rekabet gücünün azalarak ihracatı düşmesini ve ithalatın arttığı bir noktaya tekrar gelinmesini çok tehlikeli bulduklarını ifade eden Büyükekşi, "Sepet kurun değerinin 2 TL'nin altına gerilemesi, bundan sonra karlılığın azalması bir yana, müşteri ve pazar kayıplarına da neden olacak" dedi.
Yüzde 50-50 dolar ve Euro’dan oluşan sepet bazında TL, 1155 itibariyle 1.9930seviyesinde bulunuyor.
Kur artışlarının yarattığı kârlılık etkisinin tamamen kaybolduğunu ifadeden Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın ilk hamle olarak faiz koridorunu aşağıya doğru gevşetmeye başlamasını talep ediyoruz. Bunun ardından da politika faizlerinde indirime gidilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Büyükekşi şunları söyledi; "Çünkü fonlama maliyetinin yüksek olması bankacılık sektörünün, ihracatçıların ihtiyaçlarına cevap vermelerini zorlaştırıyor. İhracatçılar vebanalar ilk defa bu kadar önemli bir konuda buluştu: 'Fonlama maliyetlerinin düşürülmesi’. Bu düşüşü kolaylaştırmak için Merkez Bankası'nın önlem alması gerekiyor. Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz koridoru, Türkiye'nin rekabet ettiği ülkelere kıyasla en yüksek seviyede. Bu da unutulmaması gereken bir noktadır. Diğer taraftan Merkez Bankası'nın sıkılaştırma programı çerçevesinde, tüm kredi büyümesini yüzde 14 ile sınırlandırılıyor. İhracat kredilerinin, bu sınırlandırılmanın dışında kalması gerektiğini düşünüyoruz."
Katılım bankaları
[PAGE]Katılım bankaları
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Ufuk Uyan da toplantıda katılım bankalarının bankacılık sektörü içinde 2011 sonu itibariyle yüzde 4.6'lık bir aktif büyüklüğe sahip olduklarını kaydetti.
Uyan, "Aktifler bakımından 56.1 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştık. Vizyonumuz içerisinde yüzde 10 ve üzerine çıkma hedefi var. Toplanan fonlar itibariyle de 40 milyar liralık bir büyüklüğe sahibiz bu da bankacılık sektörünün yüzde 5.7'sine tekabül ediyor. Kullandırılan fonlar da 2011 sonu itibariyle 42.4 milyar lira. Bu da yüzde 5.9'a tekabül ediyor" dedi.
Uyan ilk altı aylık verilere bakıldığında ise katılım bankalarının aktif büyüklüğünün sektör içindeki payının yüzde 4.8'e çıktığını, fonlarda yüzde 5.9ve kullandırılan kredilerde de yüzde 5.9'luk paya sahip olduklarını ifade etti.