Emtiada gündem resesyon ve jeopolitik riskler

Geçen hafta emtia piyasasında jeopoli­tik risklerin etkisiy­le enerji grubunda yük­selişler görüldü. Ons bazında altın yüzde 0,5, gümüş yüzde 3,9, platin yüzde 3,7 değer kaybe­derken, Brent petro­lün varil fiyatı yüzde 3,1, New York Ticaret Borsası'nda işlem gö­ren doğal gazın İngiliz termal birimi cinsin­den fiyatı ise yüzde 9,9 arttı. Diğer gruplar­da ise karışık seyir izlendi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Emtia piyasasında ge­çen hafta jeopolitik risklerin etkisiyle ener­ji grubunda yükselişler görü­lürken, küresel ekonomik ak­tiviteye ilişkin endişelerin devam etmesiyle diğer grup­larda karışık seyir izlendi.

ABD'de ekonomik aktivitenin öngörülenden daha sert yavaş­layabileceği endişesiyle ge­çen hafta küresel piyasalarda görülen tarihi satış baskısının etkileri varlık fiyatları üze­rinde de görüldü. Analistler, ABD'de bu hafta açıklanacak enflasyon verisinin, pay piya­salarının yanında emtia piya­sasının yönü üzerinde de be­lirleyici olabileceğini kaydetti.

Enerji grubu sert yükseldi

Geçen hafta enerji grubuna bakıldığında Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1, New York Ticaret Borsası'nda işlem gö­ren doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fi­yatı yüzde 9,9 arttı.Küresel pet­rol rezervlerinin çoğunluğu­nun bulunduğu Orta Doğu'da yükselen tansiyonun ardından çatışmaların daha geniş alana yayılma ihtimali, petrol piyasa­larında arz endişelerini besle­di.

Ukrayna birliklerinin Rus­ya'nın Avrupa'ya gaz sevkiyatı­nı sağlayan geçiş noktasını ele geçirdiği haberiyle doğal gaz fi­yatları da sert yükseldi.

Değerli metal fiyatlarında satış baskısı yoğun

Değerli metal fiyatlarında ise satış baskısı yoğun bir şekilde hissedildi. Ons bazında altın yüzde 0,5, gümüş yüzde 3,9, pla­tin yüzde 3,7 değer kaybeder­ken, paladyum yüzde 1,6 değer kazandı.

Asya kaynaklı carry trade stratejilerinin değişme­siyle artan likidite ihtiyacı de­ğerli metallerde satış baskısı­na neden oldu. Analistler, tahvil faizlerindeki yükselişin altının ons fiyatını baskıladığını söy­ledi. Resesyon endişeleriyle yüzde 3,66 ile Haziran 2023'ten beri en düşük seviyesini gören ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi bu endişelerin azalmasıyla daha sonra yüzde 4 seviyesinin üze­rini test etti ve haftayı 15 baz puan artışla yüzde 3,94'ten ta­mamladı.

Öte yandan tezgah üstü piya­sada geçen hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 3,5 aza­lırken, nikelde yüzde 0,2, kur­şunda yüzde 0,8, çinkoda yüz­de 3,4 ve alüminyumda yüzde 1,5 arttı. Kanada'daki çelik ve alüminyum üreticilerinin, As­ya'da üretilen metallerin Ka­nada pazarını baskıladığını ve iç piyasayı tehdit ettiğini be­lirtmesi ve ülkenin Başbakanı Justin Trudeau hükümetine Çin ürünlerine hızla yeni güm­rük vergileri getirmesi çağrı­sında bulunması, baz metal­lerde arz endişelerini gündeme getirdi. Ayrıca Çin'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yıl­lık bazda temmuz ayında yüzde 0,5 artarak beklentileri aşması da baz metallerde talep endişe­lerinin azalmasına neden oldu. Artan bakır stokları ise bakır fi­yatları üzerinde baskı oluştur­maya devam ediyor.

Mısırda talep yüzde 2,1 azaldı

Tarım grubunda geçen haf­ta üretim kaynaklı etkilerle ka­rışık bir seyir izlendi. Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar buğdayda yüzde 0,7 ar­tarken, mısırda yüzde 2,1, soya fasulyesinde yüzde 2,4, pirinç­te yüzde 0,7 azaldı. Intercon­tinental Exchange'de libre ba­zında fiyatlar, pamukta yüzde 1,5 azalırken, kahvede yüzde 1,5, şekerde yüzde 2,6 yükseldi. Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 13 yükseldi.

Buğdayda talep endişeleri azalırken, söz konusu talep endişeleri pamuk­ta, mısırda, soya fasulyesinde ve pirinçte devam etti. Şeker pi­yasasında küresel üretim açığı beklentilerinin sürmesi, şeker fiyatlarını yükseltti. Brezilya'da kahve üretiminin azalabilece­ğine dair artan endişeler ise kahve fiyatlarının artmasına yol açtı. Batı Afrika'da yağışla­rın yetersiz olması da kakaoda üretim endişelerini sürdürdü ve fiyatların geçen hafta sert yük­selmesinde önemli bir unsur olarak öne çıktı.

Suriye'nin Hama şehrinde 5,2 büyüklüğünde deprem Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürdü Emtiada gündem resesyon ve jeopolitik riskler Yaş meyve sebzede temmuz ayı ihracatı 206 milyon doları aştı Bu yıl palamut bereketi yaşanacak