Yüzde 5.3 enflasyon, ulaşılabilir

TCMB 2013 sonu için %5.3 olan enflasyon tahminini yukarı yönlü risklere rağmen ulaşılabilir görüyor.

Abone ol


 
İSTANBUL - Merkez Bankası, emtia fiyatlarının istikrarlı gitmesi, döviz kurunun stabil kalması ve çıktı açığının makul seyretmesi halinde 2013 sonu için yüzde 5.3 olan enflasyon tahmininin ulaşılabilir olduğunu söyledi.

TCMB'nin bugün ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantıya katılan bir bankacının verdiği bilgiye göre, TCMB toplantıda 2013 enflasyonu üzerindeki yukarı yönlü risklerin işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanabileceğini kaydetti.

Merkez Bankası toplantıda bu yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde işlenmemiş gıda fiyatları nedeniyle aşağı yönlü riskler olduğunu belirtirken, enflasyonun yılı yüzde 6.9-7.9 olan tahmin aralığının alt bandına yakın tamamlamasının öngörüldüğünü söyledi.

Ekonomideki dengelenme sürecinin devam edeceği ancak sürecin 2013'te bu yılki kadar kuvvetli olmayacağı mesajını veren TCMB yetkilileri, Rezerv Opsiyon Katsayılarındaki ayarlamaların özellikle döviz tarafında bitiş noktasına yakın olduğunu söylediler.

TCMB dövize doğrudan bir müdahalenin ise "son seçenek" olarak görüldüğünü belirtti.

Kredi faiz oranlarının faiz koridorunun üst bandında gerçekleşen indirim sonrası düştüğünü belirten TCMB yetkilileri, toplam kredi büyümesinin yüzde 15 ile enflasyon raporundaki tahminlerle uyumlu gittiğini ancak ticari kredilerdeki büyümenin ise hala "zayıf" olduğunu belirttiler.

JTI sigara grubuna zam geldi! En ucuzu kaç lira? ABD yargısından Google'a kötü haber Elon Musk, OpenAI kurucularına yeniden dava açtı İnşaatta durgunluk devam ediyor, sektör destek bekliyor 2. el araç alacaklar sigortanız hazır!