Şimşek: Bütçe 3,4 milyar lira açık verdi

Bu yılın ilk 6 ayında bütçe 3,4 milyar lira açık verdi

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 6 ayında 210,5 milyar liralık bütçe gelirine karşılık, 213,9 milyar lira bütçe gideri gerçekleştiğini bildirdi. Şimşek 6 ayda 3,4 milyar lira bütçe açığı verildiğini belirtti. 

Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları" konulu basın toplantısı düzenledi. 

Yılın ilk 6 ayında  bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 artarak 210,5 milyon liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, söz konusu dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 13,8 artışla 213,9 milyar lira olduğunu kaydetti. 

Ocak-Haziran döneminde 3,4 milyar liralık bütçe açığı gerçekleştiğini anlatan Şimşek, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde  3,1 milyar liralık fazlaya göre bir miktar kötüleşme arz ettiğini söyledi. Bu yıl ki bütçe açığının 33,3 milyar lira olacağını öngördüklerini hatırlatan Şimşek, "Geçen sene bütçe açığı 18,9 milyar liraydı. Bu sene  ile geçen seneyi karşılaştırmak çok doğru olmayabilir, önemli olan hedefe göre neredeyiz? Şimdi 2014 yılı için gördüğümüz hedef 33,3 milyar lira. Şu ana kadar 3,4 milyar lira açık olduğuna göre yılın ilk 6 ayında yıl sonu hedefimizin  yüzde 10'undayız. Dolayısıyla bütçe hedeflerimizi tutturma konusunda bir tereddüdümüz söz konusu değildir" diye konuştu. 

Bütçe gerçekleşmelerinin de bütçe hedefi ile uyumlu bir seyir izlediğini dile getiren Şimşek,  bütçe giderlerinin yüksek oranda artıyor gibi gözüktüğünü, ancak yıl sonu hedefleriyle orantılı gittiğini söyledi.  Şimşek, yılın ilk yarısında yıl sonu hedeflerinin yüzde 49'unun gerçekleştirilmiş olduğunu belirterek, bu kapsamda bütçe gider gerçekleşmelerinin başlangıç hedefleriyle uyumlu olduğunun altını çizdi. 

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı'nda düzenlediği "Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Özelleştirme gelirleri ve Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisansının özelleştirilmesine yönelik soru üzerine Şimşek, özelleştirmeden Hazine'ye yılın ilk 6 ayında yapılan transferlerin 5 milyar 300 milyon lira olduğunu söyledi. Bu konuda yıl sonu hedefinin 6,6 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, "Dolayısıyla hedefleri rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Yılın ikinci dönemindeki özelleştirme sürecine de değinen Şimşek, kendileri için önemli olanın, reform niteliğindeki adımlar olduğunu ifade etti. 

Örneğin, devleti kumar oyunları oynatmaktan, enerji üretiminden, dağıtımından çıkarmak istediklerini anlatan Şimşek, yılın ikinci yarısında da termik santrallerin özelleştirme sürecinin devam edeceğini bildirdi. 

Bakan Şimşek, özelleştirmeyi dönem dönem bazı Hazine mülklerinin satışında da kullandıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Yakın dönemde bu konuda bile maalesef bize çamur atılmaya çalışıldı. Neymiş efendim, biz özelleştirmeye bu mülkleri sattırarak, vergi kolaylıkları sağlıyormuşuz. Bu tamamen yanlış bir şey. Maliye Bakanlığı, Hazine mülkünü sattığı zaman hiç bir vergi söz konusu olmadığı gibi, 5 yıl boyunca da emlak vergisinden istisnadır. Halbuki Özelleştirme İdaresi sattığı zaman bir KDV alıyoruz, iki o 5 yıllık emlak vergisinden istisna da söz konusu değil." 

Şans oyunlarının özelleştirilmesi 

Şimşek, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi sürecinin de çok şeffaf şekilde ilerlediğini söyledi. 

Söz konusu özelleştirmede fiyat üzerinde yorum yapmasının doğru olmayacağını vurgulayan Şimşek, "Çünkü bizim Milli Piyango'ya ilişkin bir rezerv fiyatımız var, komisyonun belirlediği bir fiyat var. Onun altına satamayız, satmayız, bu bir. İkincisi, fiyatı piyasa belirler ama şunu söyleyebilirim. Hiç bir yerde, hiç bir ülkede olmadığı kadar bu süreç, şeffaf şekilde götürülecek, televizyon ekranları önünde herkese sorulacak" ifadelerini kullandı.

Mevzuatta öngörülebilirlik olmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Şimşek, buna katılmadığını, mevzuatta önemli iyileştirmeler yapıldığını ifade etti. 

"Ulusal İstihdam Stratejisi çok önemli bir reform"

Bakan Mehmet Şimşek, esnek çalışma modellerine yönelik soruları yanıtlarken de Ulusal İstihdam Stratejisi'nin çok önemli bir reform olduğunu söyledi. 

Türkiye'de işsizliği çok daha aşağılara çekmek ve ekonomiyi büyütmek istediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti: 

"Dünyanın önde gelen ülkeleri OECD üyeleridir. OECD üyelerine baktığınız zaman hemen hemen tamamında bizden çok daha makul bir işgücü piyasası mevzuatı var. Yani Türkiye, OECD ülkeleri arasında en katı işgücü piyasası mevzuatına sahip. OECD ülkeleri arasında bu işgücü piyasasındaki katılıklar, yani işe alma ve işten çıkarmanın maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle haftalık imalat sanayinde çalışma sürelerinin en uzun olduğu ülkelerden biriyiz. Yani Türkiye'de eğer biz işgücü piyasası reformunu, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde öngördüğümüz şekilde yaparsak, bundan herkes kazançlı çıkar. Çünkü istihdam artacak. Biz daha çok istihdam sağlamak için bu reformu yapıyoruz, yapmamız lazım." 

"100 bin şirketin fişlendiği iddiaları kesinlikle yalan" 

Bir gazetecinin, "100 bin şirketin Maliye Bakanlığı tarafından fişlendiği iddiaları var. Bu konuya açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine de Şimşek, şöyle konuştu: 

"Bu haberleri biz yalanladık. Biz artık bu konularda yazılıp çizilenlere ilişkin tekzip yayınlamaktan yorulduk, açık ve net olarak söylüyorum. Hiç bir şirketimize ilişkin bizim başka türlü bir yaklaşımımız söz konusu olamaz. Denetimler 3 çerçevede yapılıyor. Bir denetim planı hazırlanıyor sektörel anlamda, o çerçevede yapılan denetimler var. Risk analiz sistemimiz var, ondan çıkan çıktılar çerçevesinde yapılan denetimler var. En sonda da ihbar ve şikayetlere dayalı denetimlerimiz var. Şunu görmemezlikten gelmeyin, denetim kapasitemizi neredeyse 3'e katlamış durumdayız. VDK'yı yeniden yapılandırdığımız günden bu yana vergi denetim kapasitesini artırmışız ve bu artış devam edecek. 

Eğer siz 77 milyonun hakkını tam ve zamanında ödüyorsanız, vergi denetiminden niye korkulsun ki?. Aynı mecralarda, 'Yandaş denetlenmiyor' deniliyor. Bir taraftan da 'Denetlendi, vergisi uzlaşmada silindi' deniliyor. Bu nasıl bir ikilem, bu nasıl bir yaklaşım? Uzlaşma müessesesi 1960'tan bu yana bu ülkede var, uygulanıyor. Keşke yargı sistemimiz daha hızlı çalışsa, davalar bir iki ayda sonuçlansa da biz o zaman bu uzlaşma sistemini kaldırmaya dünden razıyız. Biz büyük bir camiayız Maliye olarak. Her şeyimiz mükemmeldir, hiç bir raporda hatamız yoktur diyemeyiz, bunu daha önce de söyledim ama bu hataları en aza indirmek için de ciddi reformlar yaptık."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı