"Türkiye hala güçlü pozisyonda”

Standard Bank Başekonomisti Ash,Türkiye ekonomisinin hala güçlü bir pozisyonda olduğunu kredi derecelendirme kuruluşlarından aşağı yönlü not değişikliği beklemediğini belirtti

Abone ol

LONDRA - Standard Bank Başekonomisti Timothy Ash,  kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye'nin kredi notuna ilişkin aşağı yönlü bir değişiklik beklemediğini belirterek, "Kredi notunda yatırım yapılabilir notu ödeme gücüyle ilgili ve Türkiye hala güçlü pozisyonda..." dedi.

Fitch ve Moodys'in son açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Ash, "Kredi derecelendirme kuruluşları ülke notu yatırım yapılabilir seviyede olan ve yüksek politik riske sahip birçok ülkenin olduğunu düşünüyor. Fakat kredi notunda yatırım yapılabilir notu ödeme gücüyle ilgili ve Türkiye hala güçlü pozisyonda... Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kredi derecelendirme kuruluşlarından aşağı yönlü bir değişiklik beklemiyorum " ifadelerini kullandı. 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'de son günlerde yaşanan gelişmelerin geçici olacağı yönünde bir beklentiye sahip olduğunu belirten Ash, şöyle konuştu:

"Bence Fitch, Moody's ve hatta S&P yatırım yapılabilir notu ve onun altında çöp olarak nitelendirilen not arasında sıkışıp kaldı. Hiçbirisi herhangi bir hareket yapmak istemiyor. Kredi derecelendirme kuruluşları politik riskin er ya da geç etkisini tahminen seçimlere doğru azaltmasını bekliyorlar. Gelişmeler Türkiye ekonomisi üzerinde baskı unsuru oluşturuyor. Ben Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunda değerlendirilmesi gerektiğini düşüyorum. Türkiye'nin hala son derece düzgün bir bilançosu var. Bütçe açığı GSYH'nın yüzde 2'sinden az. Kamu borcunun GSYH'ye oranı sadece yüzde 36 seviyesinde... Bu oran Avrupa Birliği ortalamasının sadece 3'te 1'i seviyesinde..." 

"Avrupa'daki talep artışı Türkiye ihracatı için olumlu"

Londra merkezli Capital Economics'in Gelişmekte olan Ekonomiler Ekonomisti William Jackson ise Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, "Aralık ayında kriz ortaya çıkınca piyasada bir miktar satış gerçekleşti. Öte taraftan tahvil piyasası, ABD tahvil piyasası ile yakından ilgili. Türk tahvillerindeki faiz artışının ABD'deki parasal politikaya ilişkin beklentilerden kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

Jackson, şunları kaydetti:

"Avrupa'da artan talep Türkiye'nin ihracatını olumlu yönde etkileyecektir. TL'nin mayıs ayından bu yana yaşadığı değer kaybı ihracatçıların birçok pazarda daha rekabetçi olmasını sağlayacaktır. Mayıs ayından bu yana henüz sermaye akışındaki yavaşlamanın ve TL'deki değer kaybının ihracat ve ithalatta fazla bir etkisini görmüyoruz. Fakat Merkez Bankası parasal sıkılaştırmayı artırırsa, önümüzdeki aylarda ithalat azalmaya başlayacaktır" öngörülerinde bulundu. 

Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notu ve durağan seviyesindeki not görünümünün siyasi riskleri yansıttığını açıkladı.

Fitch de hafta başında yaptığı açıklamada, Türkiye'deki siyasi krizin kalıcı güçlüklere işaret ettiğini, gelişmelerin 'BBB-' olan notu etkilemediğini belirtmişti.

Moody's ve Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tutuyor. Standard&Poors'ta ise not bu seviyenin altında bulunuyor.  

Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu Yatırımlık konut talebi yeniden canlanır Bavul ticaretinin kalbi Laleli’de işler %50 düştü Orta gelirli arsadan ‘ev’leniyor Çeber: Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi 'Gaziantep' odaklı olacak