"Cari açığın 4'te biri Çin'den"

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Dördüncü: Cari açığımızın neredeyse yüzde 26'sı Çin ile ticaretimizden ortaya çıkıyor.

Abone ol

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ise Çin'in bugün 10 trilyon doların üzerinde gayrisafi yurt içi hasılası olduğunu bildirdi.

Dünyanın en önemli hidrokarbonlarının, geçmişte İpek Yolu olarak bilinen güzergahtan geçtiğini dile getiren Dördüncü, "Bu yolun hem doğusunda hem batısında bu enerjiye olan ihtiyaç hakikaten çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Dördüncü, ipek ticaretinin milattan önceki yıllarda başladığını ve o zamanlar sadece Çin'de üretildiğini ve altın değerinde olduğunu anımsattı. Bu malların daha sonra Avrupa'ya getirildiğini anlatan Dördüncü, şunları kaydetti:

"Güneyden de Baharat Yolu olmuş ama bugün o yol artık enerji yolu. Bir tarafında Çin, bir tarafında da Avrupa'ya bağlantısı itibarıyla Asya'nın Avrupa'ya uzanan, 'Küçük Asya' denilen Anadolu yani bizim ülkemiz. Bu çok stratejik bir şey. İş dünyasının bir üyesi olarak Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilere biraz üzülerek bakıyorum. Çok büyük bir ekonomi. Çin'in ihracatı yaklaşık 2,4 trilyon dolar. 300 küsur milyon dolarlık bir cari fazlası var. Bunun yanında nereden bakarsanız bakın 2 milyar dolar civarında ihracat yapabiliyoruz. Bunun karşılığında 23-24 milyar dolarlık ithalatımız var. Ülkemizin cari açığının çok önemli bir kısmı ticaretten geliyor. Aldığımızın sattığımızdan çok daha fazla olmasından kaynaklanan bir şey. Cari açığımızın neredeyse yüzde 26'sı Çin ile ticaretimizden ortaya çıkıyor. Bir Türk iş adamı olarak beni ne rahatsız ediyor dediğim zaman, bu ticaretteki dengesizlik rahatsız ediyor. Akkök Grubu olarak Çin'e ciddi ihracat yapan bir grubuz. Bu ihracatın artması bizim için de çok önemli."

Ehliyet sınavında yeni düzenlemeler İşte 'Instagram'a nasıl girerim' sorusunun yanıtı... Milli atlet Ersu Şaşma, sırıkla atlamada finalde! MİT'tin tarihi operasyonunda takas edilen önemli isimler Sen Nehri'ndeki triatlon antrenmanı kirlilik nedeniyle iptal edildi