"Cari açığı ihracattaki artış düşürdü"

Ekonomi Bakanı cari açıktaki iyileşmenin ihracattaki artıştan kaynaklandığını söyleyerek ithalattaki azalma iddialarını kabul etmedi.

Abone ol

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açıktaki iyileşmenin bazılarının dediği gibi ithalattaki azalmadan değil, ihracattaki artıştan kaynaklandığını bildirdi.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı ocak-temmuz dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
Temmuz ayında 3,85 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın, aylık bazda son 21 ayın en düşük rakamı olduğunu belirten Çağlayan, cari açığın düşmesinin, hükümetin ve ilgili kurumların başarılı politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti.
Cari açığın 9 aydır gerilediğine işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"İnşallah önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam ettiğini göreceğiz. Ekonomi Bakanlığı olarak tahminimiz, büyüme hızının fazla gerilememesi kaydıyla, yıl sonunda cari açık/GSYİH oranının yüzde 7,7-7,8 civarına ineceği yönünde. Fakat büyümede geri kalmamalıyız. Son 12 aylık cari açık 61,4 milyar dolara indi. Bu haliyle de son 12 ay içinde en düşük açık düzeyindeyiz. OVP hedefi olan 64,5 milyar doların altındayız. Geçen ay OVP hedefinin altına inmiştik. Yakın gelecekte bir daha da üzerine çıkmayacağız."
Çağlayan, cari açıktaki iyileşmenin ihracattan kaynaklandığını vurgulayarak, "Cari açıktaki iyileşme bazılarının dediği gibi ithalattaki azalmadan değil, ihracattaki artıştan kaynaklanıyor. Aslan payı ihracat artışında. Tıpkı dün açıklanan büyüme verilerinde olduğu gibi, ihracatımızdaki artış cari açığımızı da aşağı çekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Enerji dışındaki alanlarda önemli bir iyileşme sağlandı"

Bakan Çağlayan, yılın 7 ayında cari açığın 34,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğine işaret ederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,3'lük bir gerileme olduğunu ifade etti.
Geçen yılın aynı dönemine göre 15,7 milyar dolar daha az açık verildiğini aktaran Çağlayan, bunun yaklaşık 12 milyar dolarının mal ve hizmet ihracat artışından, 2,7 milyar dolarının ise mal ve hizmet ithalatındaki gerilemeden kaynaklandığına vurgu yaptı. Çağlayan, kalan 1 milyar doların ise gelir dengesindeki iyileşmeden geldiğini bildirdi.
Enerji dışı cari açığa bakıldığında yıllıklandırılmış cari açığın 10,4 milyar dolar seviyesine gerilediğini ve 2010 yılının Kasım ayından bu yana en düşük seviyenin yakalandığına dikkati çeken Çağlayan, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu gösterge, enerji dışındaki alanlarda önemli bir iyileşme sağlandığının göstergesidir. 7 aylık dönemde hizmetler dengesinde 1,2 milyar dolarlık yüzde 14 oranındaki artış önemlidir. Hizmetler dengesinin alt detaylarına bakıldığında ise bu dönemde bu artışta en büyük katkı 0,7 milyar dolar ile taşımacılıktan gelmektedir.
Sık sık vurguladığım gibi, gerek büyüme gerek cari açıktaki iyileşme bizim ihraç pazarlarımızdaki çeşitlendirme çalışmalarımızın bir sonucu. Önümüzdeki günlerde pazar çeşitlendirmesi ile ilgili da geniş detayları kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye yıllardır göz ardı ettiği pazarlara odaklanmaya başladı. Avrupa krizdeyken biz Afrika, Güney ve Kuzey Amerika ile Asya ülkelerine yoğunlaşmaya başladık. Hedef ve öncelikli pazarlar çalışmamızın bir sonucu olarak, daha fazla ticaret heyeti, daha fazla ihracat desteği, daha fazla ticaret müşaviri, sivil toplum kuruluşlarımız ve ihracatçılarımızın katılımıyla bunu başardık."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı