İşsizlik için ne dediler?

Ekonomi yönetimi, oda ve birlik başkanları ağustos ayı işsizlik verilerini değerlendirdi

Abone ol

ANKARA - Türkiye ağustos ayı hane halkı iş gücü istatistikleri açıklandıktan sonra Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Ergün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar raporla ilgili açıklamalarda bulundu.

Euro Bölgesi ortalaması altındayız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son işsizlik rakamları ile ilgili açıklamalarında, işsizlik rakamlarının Euro bölgesi ortalamasının altnda olduğunu vurguladı. 
Çağlayan Türkiye'de işsizliğin hala tek haneli rakamlarda kaldığını vurglayarak, hedeflerinin işsizlik rakamlarını yüzde 5-6 seviyesine çekmek olduğunu söyledi.

Ekonominin son 12 yılda yaklaşık 600 bin isthdam yaratıp, 2009 yılının başından beride 6 milyondan fazla istihdam yarattığını söylerek, son 10 yılda kadınların iş gücüne katılımları oranının 10 puan yükseldiğini belirtti.

Çağlayan son olarak yeni teşvik sistemiyle son 16 ayda 240 bin kişilik istihdam yaratmak için teşvik düzenlendiğini söyledi.

Kayıt dışı çalışanların sayısı azaldı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz TÜİK'in açıkladığı ağustos ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi, Bakan Yılmaz, artan istihdamın kalite bir istihdam olduğunu söylerken kayıt dışı çalışanların sayısının bir önceki yıla göre 379 bin kişi azaldığını ve kayıt dışı istihdam oranında yüzde 37,8'e gerilediğini vurguladı.

Cevdet Yılmaz tarım dışı istihdamın artışının sürdüğünü fakat artışın 2012 yılı ortalaması ve 2013 yılının başına oranla azalama eğiliminde olduğunu bildirdi.

2012 yılı tarım dışı istihdam artışının 757 bin kişiyken 2013 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyon 104 bin kişi düzeyinde olduğunu aktardı. Yılmaz, güçlü ishtam artışına rağmen işsizlik rakamlarının artmasını işgücüne katılımın yaklaşık olarak 1 puan artmasına bağladı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, yılın sekiz aylık döneminde ortalama işsizlik oranının 2012 yılında yüzde 9,1'ken 2013 yılında 9,6 olduğunu, 2012 yılında işsizlik oranı yüzde 9,2'ken 2013 yılı için Orta Vadeli Program'da yüzde 9,5 olarak öngörüldüğünü kaydetti.

[PAGE]

Üretim sayısı artmasına rağmen işsizlik çoğaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AKP'nin iktidara geldiğinde kişi başına düşen dış borcun 1.963 doları şimdi bu rakamın 4.830 dolar olduğunu eylül ayı cari açığın beklentileri aşarak 3.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Ağustos ayında işsizlik rakamlarının 1 puan artarak yükselişini hızlı bir yükseliş olarak değerlendiren Öztrak, son 2 aydır işsizlikteki artışın 360 bini aştığını kaydetti.

Sanayi ve tarım üretiminde büyümenin olduğu, sanayi istihdamda yüzde 4.6 arttığı bir dönemde tarım ve inşaat çalışanlarının sayısında azalma olduğunu kaydetti.

İşsizlik rakamlarını yüzde 5'ler seviyesine çekmeliyiz

Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hedefleri olan işsizlik rakamlarının yüzde 5'ler seviyesine ve altına çekebilecek bir büyüme kaydettiklerini vurgulayarak bunun dünyada ve avrupa piyasalarındaki gelişmeler dikkate alındığında Türkiye'nin istihdam da üretebilen bir büyümeyi yakaladığını söyledi.

Tarımdaki istihdam ağustosta geriledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda 6 milyon 58 bin, mayısta 6 milyon 283 bin, haziranda 6 milyon 474 bin olan tarımdaki istihdamın, temmuzda 6 milyon 557 bin ile zirveye ulaştığını, ağustosta ise 6 milyon 511 bine gerilediğini bildirdi.

Tarımdaki istihdamın geçen yılın ağustos ayına göre 53 bin, bir önceki aya göre ise 46 bin azaldığı bilgisini veren Bayraktar, "İstihdamda tarımın payı, temmuz ayında olduğu gibi ağustos ayında da yüzde 25,1 oldu. Buna karşın geçen yılın ağustos ayında tarımın istihdamdaki payı yüzde 25,9 iken bu yıl 0,8 puan azaldı. Tarım, sanayiden 1 milyon 566 bin, inşaattan 4 milyon 714 bin daha fazla istihdam sağladı." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'deki işsiz sayısının ağustosta 2,8 milyon, işsizlik oranının ise yüzde 9,8 olduğunu hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarım, 6 milyon 511 bin kişiye iş, aş sağlıyor, işsizliği tek hanelere indiriyor. Tarım olmazsa işsizlik oranı çift haneli çıkacak. İşsizliğin daha da artmasını önleyen tarım, kentlerde işsizliği yüzde 12,4'ten yüzde 11,9'a, kırsalda yüzde 12,3'ten yüzde 5,5'e, toplamda 12,3'ten yüzde 9,8 indirdi."

Bayraktar, tarımda çalışan 6 milyon 511 bin kişinin yüzde 52,5'ini erkeklerin, yüzde 47,5'ini de kadınların oluşturduğunu belirtti.

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin play-off rakipleri belli oldu CHP: Instagram'a erişim engeli anayasaya aykırı THY ve Pegasus’dan Lübnan ve İran için yeni karar Resesyon endişesi tahvil faizlerini düşürdü Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ile görüştü