Haddinden fazla konuşuluyor

Kredi derecelendirme kuruluşlarının haddinden fazla konuşulduğunu belirten Başçı, "Merkez Bankası'nın duruşu derecelendirme kuruluşlarına bağlı değil, piyasa oyuncuları da önem vermemeli" dedi.

Abone ol

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dünyada da tartışma konusu olan 'enflasyon hedeflemesi'nden vazgeçmenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Başçı, Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası'nda düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Enflasyon hedeflemesinden vazgeçilebilir mi?" şeklindeki sorusu üzerine Başçı, bu konunun yakın zamanda dünyada da tartışma konusu olduğunu ancak gelinen nokta itibariyle enflasyon hedefinden vazgeçemeyeceklerini bildirdi. Düşük bir enflasyon oranına sahip olan bir ülkenin, istikrar için gerekli şartlardan bir tanesini yerine getirmiş olduğunu ifade eden Başçı, fakat istikrar için gereken başka şartların da bulunduğunu söyledi.

Özellikle finansal istikrar için hızlı kredi büyümesinin son derece önemli bir risk oluşturduğunu ifade eden Başçı, şöyle konuştu:

"Eğer sizin elinizde hızlı kredi büyümesine karşı kullanabileceğiniz bazı araçlar varsa ve kredi büyüme hızında bir miktar istikrar sağlayabiliyorsanız, bu istikrar sadece yukarı yönlü risklere karşı değil, aşağı yönlü riskler olduğunda yani krediler haddinden fazla yavaş büyüdüğünde veya büyüyemediğinde, orayı destekleyebilecek elinizde faiz dışında başka araçlar varsa bunun ilave faydaları oluyor. Bir de birden fazla araçla çalışmanın enflasyon açısından da ilave faydaları var. Elimizde ne kadar çok araç varsa ve bunları ne kadar akıllıca istikrara yönelik kullanabilirsek enflasyonu da o kadar iyi tuttururuz. Yani burada ilave araçlar kullanmanın enflasyon hedeflemesine de ilave faydası var. Dolayısıyla burada enflasyon hedeflemesinden vazgeçmek söz konusu değil."

3 x 5'i görürsek tebrikleri kabul edebilirim

Başçı, The Banker dergisi tarafından yılın merkez bankası başkanı seçilmesi ve ödül almasıyla ilgili olarak da bunun çok fazla abartılmaması gerektiğini kaydetti.

Bu derginin itibarlı bir dergi olduğunu anlatan Başçı, "Fakat burada bizim için önemli olan şunu başarabilmek; Türkiye için düşük enflasyon, büyümeye de dış dengeye de fayda sağlayacak. Dolayısıyla biz enflasyonu yüzde 5'e getirebilirsek, bunun sonucunda da kendiliğinden büyümenin yüzde 5'e doğru hızlandığını görürsek, cari dengenin de yüzde 5 seviyelerine doğru indiğini görürsek ki 3 tane 5 oluyor dikkat ederseniz. 5 enflasyon, 5 cari denge, 5 de büyüme. Bu 3 çarpı 5'i görürsek o zaman ben memnuniyetle vatandaşlarımızdan tebrikleri kabul edebilirim" diye konuştu.

BES'in tasarrufa etkilerini önümüzdeki süreçte göreceğiz

Başçı, bir başka soruyu yanıtlarken de düşük tasarruf oranlarıyla ilgili olarak neler yapılabileceğine değindi. Bununla ilgli yapısal önlemlerden önemli bir tanesinin alındığını, bunun da bireysel emeklilik sistemi olduğunu vurguladı. Bireysel emeklilik sisteminin tasarrufları artırıp artırmayacağını önümüzdeki süreçte göreceklerini anlatan Başçı, şöyle devam etti:

"Fakat oldukça bonkör bir devlet desteği var. Bu, vatandaşlarımıza sabrı öğretmeye çalışıyor. Orada bir sınır da olduğu için dolayısıyla düşük gelir gruplarının avantajına. Eğer düşük gelir grupları tasarruf ederlerse onlara daha büyük bir imkan sağlayacak. Dolayısıyla gelir ve servet dağılımı açısından da iyi düşünülmüş bir paket. Fakat bu yeter mi hep birlikte göreceğiz. Singapur örneği çok ilginç, 1970'li yıllarda şöyle bir düzenlemeye geçiyorlar, deniyor ki bütün maaşlardan bütün ücretlerden yüzde 40'ını kesiyoruz ve bunu bireysel emeklilik sistemine yönlendiriyoruz ve şirketler bunu yönetecekler. Bunu yaptıktan sonra Singapur hızla büyümeye başlıyor ve istikrarlı bir şekilde cari fazla vererek büyümeye başlıyor. Bu, tasarrufların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Vatandaşlarımıza da biraz finansal eğitim kanalıyla belki sabrın öğretilmesi, sabrın iyi bir şey olduğunun öğretilmesi, harcamaların daha zamana yayılması, yarına değer verilmesinin söz konusu olması ve bununla ilgili bir faaliyetin de bulunması faydalı olur diye düşünüyoruz."

"Haddinden fazla konuşuluyor"

"Kredi derecelendirme kuruluşları haddinden fazla konuşuluyor. Bunların önemi kademeli şekilde azalıyor" diyen Başçı, analiz yapan kişi sayısının arttığını, ratinglerin eskisi kadar önemi kalmadığını ifade etti. Merkez Bankası'nın duruşunun derecelendirme kuruluşlarına bağlı olmadığını belirten Başçı, piyasa oyuncularının da önem vermemesi gerektiğini dile getirdi.

JTI sigara grubuna zam geldi! En ucuzu kaç lira? Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak? İşte son durum... ABD yargısından Google'a kötü haber Elon Musk, OpenAI kurucularına yeniden dava açtı İnşaatta durgunluk devam ediyor, sektör destek bekliyor