Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu etkiledi

Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışın enflasyondaki düşüşü sınırladığını açıkladı.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışın enflasyondaki düşüşü sınırladığını açıkladı.

TCMB'nin aylık olarak her enflasyon verisi sonrası yaptığı açıklamada, "Temel mal fiyatlarının yıllık artış oranı Türk lirasındaki değer kaybının yansımaları ile yükselmeye devam ederken hizmet fiyatları nispeten daha ılımlı seyretmiştir" görüşüne yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre TÜFE Ekim'de yüzde 1.8 ile yüzde 1.3 olan beklentilerin oldukça üzerinde artarken ÜFE'de artış yüzde 0.69 oldu. Böylece TÜFE yıllık yüzde 7.71, ÜFE yüzde 6.77 artış gösterdi.

Ekim ayında TÜFE'deki sert artışa rağmen bir önceki yıl aynı dönem elektrik ve doğalgaza yapılan zamların oluşturduğu baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon Eylül'deki yüzde 7.88'den yüzde 7.71'e geriledi.

TCMB raporunda gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun 2.40 puanlık artışla yüzde 11.13'e yükseldiğine dikkat çekilerek, "Bu gelişmede taze meyve-sebze kaynaklı olmak üzere işlenmemiş gıda grubu belirleyici olmuştur... Sonuç olarak, işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu Ekim ayında 5.93 puan artarak yüzde 14.95 olmuştur" görüşüne yer verildi. 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de toplandı Lufthansa, Orta Doğu uçuşlarını iptal etti Oyuncu ve tiyatro sanatçısı Sema Çeyrekbaşı hayatını kaybetti Galatasaray ve Fenerbahçe'nin play-off rakipleri belli oldu CHP: Instagram'a erişim engeli anayasaya aykırı